de Carmen Ciripoiu
Ce rol are bozul, fratele mai mic al socului, în terapiile naturiste? Unul foarte important, pentru că acesta este un inhibitor de excepție al apetitului alimentar. Dar nu numai atât, pentru că bozul este una dintre cele mai indicate plante în curele de slăbire.
În trecut…
Medicina populară considera bozul ca fiind una dintre cele mai importante plante ale naturii. Decoctul de rădăcini era folosit contra durerilor de dinți, iar băile generale cu decoct vindeca reumatismul și răceala. De asemenea, cu decoct se spălau obrintelile, iar cu resturile lor se făceau oblojeli. Cu fiertura obținută din tătăneasă, peliniță, rădăcină de brusture şi rădăcină de boz, peste care se presăra făină de secară, piper negru, untdelemn și tărâțe de grâu, se făceau cataplasme pentru durerile de șale. La rândul său, ceaiul din frunze se dădea copiilor contra crampelor, iar decoctul concentrat, contra limbricilor sau ascitei. Legătura din boz se punea pe piept celor bolnavi de oftică.
Plămădeala în țuică are un efect foarte puternic
Specialiștii în terapii naturiste consideră că forma cea mai eficientă de administrare a rădăcinii de boz este plămădeala în țuică. Preparatul se obține astfel: 100 g rădăcină proaspătă se taie foarte mărunt, se pune într-un litru de țuică tare și se lasă la macerat timp de cinci zile. Ulterior, se filtrează și se depozitează într-o sticlă închisă la culoare. În curele de slăbire se recomandă una-trei linguri consumate pe stomacul gol. Cura este foarte bună și pentru a scăpa de constipație. Tratamentul durează două săptămâni. După o săptămână de pauză, cura se poate relua. Maceratul la rece este indicat persoanelor care suferă de cistită, ascită și infecții renale recidivante. Se consumă de patru ori pe zi o jumătate de pahar cu macerat la rece. Dacă este contraindicat aportul suplimentar de lichide, se recomandă rădăcină de boz sub formă de pulbere , un vârf de cuțit, de trei-patru ori pe zi.
SFAT. Planta nu se administrează persoanelor care suferă de colon iritabil, gastrită hiperacidă și celor slăbite și care au senzație de vomă.
Rădăcinile de boz produc uneori deshidratare, colici abdominale și stări de iritație a tubului digestiv