de Carmen Ciripoiu
Scăderea temperaturilor și umezeala din atmosferă fac posibilă o rapidă răspândire și instalare a afecțiunilor sistemului res- pirator, o principală poartă de intrare a virusurilor și a bacteriilor în organism. Cât de mult ajută natura în vindecarea acestor afecțiuni ne spune dr. Violeta Pârvu (foto), medic specialist medicină de familie, competență afitoterapie și ayurveda.
„Scăderea imunității este un element important în apariția bolii”
- Odată cu venirea anotimpului rece, infecţiile respiratorii încep să devină afecţiuni des întâlnite. Care este tabloul simptomatic al acestora?
- Cele mai frecvente afecțiuni în sezonul rece sunt banalele răceli, care nu sunt altceva decât inflamațiile acute ale căilor respiratorii superioare (nas, gât, faringe, trahee), cel mai adesea de cauză virală și uneori de cauză bacteriană. Scăderea imunității este un element important în apariția bolii, din cauza factorilor favorizanți ca frigul și umezeala excesivă. Simptomele cel mai frecvente sunt strănutul, durerile în gât, durerile de cap, starea de rău general, durerile musculare, durerile articulare, frisoanele, febra (care poate ajunge chiar și la 39-40 de grade Celsius, fiind uneori prezentă și două-trei zile), senzația de nas înfundat (obstrucție nazală), rinoreea (secreție nazală abundentă). De asemenea, poate apărea și senzația de greutate la respirație, dureri abdominale ori greață sau vărsături.
- Specialiștii ne îndrumă să încercăm să nu apelăm la antibiotice. Ce scheme de tratament naturist ne recomandați?
- Amestecurile din plante medicinale: flori de mușețel, flori de soc, tei, cimbrișor, șovârf, scorțișoară, isop, busuioc, fenicul, potbal sau pătlagină sunt de un real folos încă de la primele semne de boală. Plantele se administrează sub formă de ceaiuri fierbinți, două lingurițe la cană, sau sub formă de pulbere măcinată fin, sublingual, câte o linguriță, de trei-patru ori pe zi, înainte de mese. De asemenea, tincturile din plante medicinale cum sunt echinacea, frunze de măslin, cimbru, ghimbir, în doză de o linguriță la o cană cu apă călduță, de patru-cinci ori pe zi, sunt foarte eficiente în acest gen de probleme.
„Beţi sucuri naturale, bogate în vitamina C”
- Ce rol are alimentația în tratamentul infecțiilor respiratorii?
- Repausul alimentar este foarte important pe perioada bolii, permițând organismului să se detoxifice și să lupte cu boala. Dietele ușoare, bazate pe sucuri naturale bogate în vitamina C (lămâi, portocale), nu trebuie să lipsească în această perioadă. Este necesar ca alimentația să fie ușoară, formată din supe calde de legume, în special rădăcinoase (morcovi, cartofi, pătrunjel, păstârnac, sfeclă roșie), terciuri din cereale integrale, la care puteţi adăuga unt clarifiat (ghee).
- Pot duce infecțiile respiratorii netratate la timp la apariția cancerului pulmonar? Ne ajută natura și în acest sens?
- Cu siguranţă, natura ne ajută în tratarea infecțiilor respiratorii, însă nu trebuie să ne gândim că există pericolul apariției cancerului pulmonar. Foarte bună este infuzia de lemn-dulce, preparată din nouă rădăcini uscate, în 200 ml apă clocotită, trei căni pe zi, sau maceratul din rădăcini de obligeană, șase linguri pe zi. Utile sunt și uleiurile din plante, precum cel de pin sau cimbrișor, din care se consumă cinci-zece picături pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, sau uleiul de soia, din care se consumă dimineața două linguri, cu puțin suc de lămâie.
„Uleiul de eucalipt este un supliment benefic pentru cei mici”
- Există diverse diagnostice în cazul infecțiilor respiratorii la copii: viroze, bronșite, bronșiolite sau pneumonie. Cum le tratăm naturist?
- Sigur că la copiii peste 2 ani ajută foarte mult tratamentele cu plante medicinale, însă acestea vor fi întotdeauna administrate sub îndrumarea unui medic naturist. Bolile respiratorii grave necesită de cele mai multe ori asocierea unui tratament medicamentos. În cazul copiilor de peste 6 ani, uleiul de eucalipt este un supliment foarte bun. Efect bun îl au și ceaiul de ghimbir proaspăt, cu suc de lămâie și miere, inhalațiile cu ulei de arbore de ceai sau ulei de mentă. De asemenea, tinctura de propolis şi ghimbirul sunt remediile care pot fi folosite în cure, înainte de apariția sezonului rece.
- Cât de mult ajută apiterapia în vindecarea infecțiilor respiratorii?
- Tinctura de propolis este un antibiotic natural foarte eficient atât în prevenirea, cât și în tratarea afecțiunilor respiratorii. Alături de aceasta, mierea de albine, polifloră sau de salcâm, ajută la prevenţia bolilor respiratorii, cât și la tratarea lor. Lăptișorul de matcă crește imunitatea generală la copii, fiind un excelent leac dacă este folosit în cure de o lună, două, înaintea sezonului rece.
- Unde vă pot găsi pacienții care au nevoie de dumneavoastră?
- De peste zece ani ofer consultații de medicină naturistă la Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină București, telefon 021/233.19.50.
„Aerul uscat din interiorul încăperilor irită mucoasele“
- Ce măsuri putem lua pentru a preveni instalarea infecțiilor?
- Factorii patogeni se pot transmite atât prin aer, cât și prin intermediul obiectelor pe care le atingem. De aceea e foarte important să ne spălăm frecvent pe mâini, cu precădere la intrarea în casă și înainte de masă. E necesar să evităm fumul de țigară cât mai mult posibil. Acesta irită mucoasele căilor respiratorii, facilitând instalarea și înmulțirea factorilor patogeni, iar în cazul copiilor, sensibilitatea este mult mai mare. Aerul uscat din interiorul încăperilor irită mucoasele, cu atât mai mult dacă există în încăpere o sursă de căldură. Pentru a remedia această problemă, este suficientă păstrarea unui vas cu apă pe calorifer.