de Raluca Grințescu
Abcesul perianal este o complicaţie dureroasă apărută la nivelul anusului în urma unei acumulări de puroi ce rezultă din infecţia glandelor anale. Deşi nu este o problemă serioasă din punct de vedere medical, aceste tipuri de probleme pot fi extrem de dureroase şi inconfortabile. Spre deosebire de hemoroizi externi şi hemoroizi interni, un abces perianal se poate trata doar chirurgical în cele mai multe cazuri. Este vorba despre o procedură simplă şi nedureroasă de drenaj sau, în cazuri mai grave, de operaţie sub anestezie generală, urmată de tratament cu analgezice. Există însă şi remedii naturiste care să rezolve această afecțiune.
Cauze şi factori de risc
Abcesul perianal nu este o problemă cu care se confruntă doar adulţii. Un număr mare al pacienţilor trataţi de această problemă sunt bebeluşii, care dezvoltă infecţii în urma unei igiene necorespunzătoare în timpul schimbării scutecelor. Abcesul perianal apare în urma mai multor situaţii: infectarea unor fisuri anale (fisurile anale sunt rupturi în pereţii rectali care apar în urma perioadelor lungi de constipaţie). În cazuri extraordinare, acestea se pot infecta; în urma unei infecţii cu transmitere sexuală - de aceea se recomandă utilizarea prezervativelor pentru prevenţia unor astfel de probleme; în situaţia în care glandele anale sunt blocate.
Pe lângă situaţiile menţionate, un anumit procent de populaţie este mai predispus la apariţia acestei afecţiuni, în funcţie de alte probleme medicale sau opţiuni privind orientarea sexuală. Astfel, la un risc crescut de dezvoltare a unui abces perianal sunt expuse persoanele care: suferă de sindromul colonului iritabil, boala Crohn sau colită, de diabet, diverticulită, boli inflamatorii ale zonei pelvice.
Simptome
Abcesul perianal se împarte în două tipuri: cel de suprafaţă, mai dureros, însă asociat cu simptome mai uşoare şi care se tratează cu anestezie locală, durere în momentul în care se stă în poziţia şezut, iritare şi sensibilitate în zona anusului, puroi, dureri în timpul scaunului; cel aflat mai în adâncime, cu mai puţină durere şi simptome, însă pentru care este nevoie în cele mai multe cazuri de spitalizare şi anestezie totală: febră, frisoane, disconfort şi senzaţie de leşin/ameţeală. Dintre aceste simptome, cel mai adesea un abces perianal aflat la adâncime se manifestă doar prin febră, de aceea este mai greu de depistat şi de tratat.
În cazul apariţiei unor fisuri care fac posibilă pătrunderea microbilor în organism, se va face cu mare atenţie igiena intimă, în special cu diferite ceaiuri din plante medicinale. După fiecare scaun este obligatorie spălarea cu apă caldă cu ceaiuri din diferite plante. Se pot pune şi comprese locale cu ceaiuri din plante. Se pot folosi următoarele plante medicinale: arnică, brusture, busuioc, ceapă, cimbru, gălbenele, coada-şoricelului, grâu, mărul-lupului, mesteacăn, nuc, pătlagină, pelin, plop negru, salcie, tătăneasă, usturoi etc.
Arnică
Cea mai utilă în abcesele perianale este folosirea tincturii de arnică, aceasta preparându-se astfel: puneți două linguriţe cu tinctură la 100 ml apă, şi cu acest lichid tamponaţi zona locală. Este unul dintre cele mai puternice antibiotice. Nu se pune pe pielea lezată, fiind o otravă pentru organism.
Rădăcină de brusture
De la această plantă se foloseşte rădăcina de brusture. Două linguriţe cu rădăcină mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de zece minute. Se strecoară, şi cu acest lichid se pun comprese de mai multe ori pe zi. Planta strecurată se poate pune pe o bucată de tifon şi se aplică sub formă de cataplasmă locală caldă în cazul în care se doreşte colectarea puroiului mai rapid.
Busuioc
Și busuiocul face minuni în această afecțiune. Două linguriţe cu plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături locale, fiind una dintre plantele cu acţiune antimicrobiană.
Ceapă
De la ceapă se folosește bulbul. Se taie mărunt, apoi se pun în 250 ml apă trei-patru linguri cu ceapă tăiată. Se fierbe timp de zece minute, apoi se strecoară. Cu lichidul astfel obţinut se spală local. Ceapa după strecurare se poate transforma în pastă şi se poate aplica local cu ajutorul unei bucăţi de tifon. Este foarte bună mai ales în faza de colectare când se pune caldă.
Coada-şoricelului
De la coada-șoricelului se pot folosi florile, care au acţiune antimicrobiană puternică. Planta este indicată ca emolient. Se pun două linguriţe cu plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături locale. Se pot consuma şi intern câte două căni cu infuzie pe zi.
Gălbenele
Se pot folosi florile de gălbenele, care au acţiune antimicrobiană puternică. Puneți două linguriţe cu plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături locale, fiind una dintre plantele cu acţiune antimicrobiană. Se poate folosi şi sub formă de tinctură, pe care o găsiți în orice magazin naturist. Se foloseşte în diferite diluţii (una-patru linguriţe cu tinctură, la 100 ml apă), făcându-se spălături locale sau comprese.
Grâu
De la grâu se poate fierbe sămânţa, iar după ce s-a înmuiat se sfarmă şi se aplică local cataplasmă caldă. Este indicată pentru colectarea puroiului. De asemenea, puteți face băi de șezut cu 500 g tărâţe de grâu, care se pun într-un sac de pânză peste care se lasă să curgă apa în cadă. Se stă în cadă apoi pentru efectul emolient.
Mesteacăn
Mesteacănul este și el de real ajutor în abcesul perianal. Două linguriţe cu frunze mărunţite se fierb zece minute în 250 ml apă, după care se strecoară. Când ajunge la temperatura corpului se va pune un vârf de cuţit cu bicarbonat. Se fac spălături sau se pun comprese cu acest lichid. Ajută la distrugerea stafilococului. Se face de mai multe ori pe zi. Intern se pot consuma două căni cu ceai pe zi.
Supozitoare cu usturoi
Se vor lua cinci măciulii de usturoi, care nu se descojesc, şi se pun la cuptor pentru a se coace, însă cu grijă, pentru a nu se colora. Se lasă doar până se înmoaie bine. Se iau, se curăţă şi apoi se pisează bine. Se amestecă împreună cu seu de vită (de la măcelărie), în părţi egale. Se fac apoi supozitoare, care se vor introduce în anus în fiecare zi după defecaţie, până la vindecare. Se spală după defecaţie cu ceaiuri mai concentrate din plante.
Unguent local
Puteți prepara acasă la dumneavoastră un unguent cu care să vă ungeți local. Aveți nevoie de: 250 g osânză (untură de porc netopită), 100 g ceară de albine, 200 g vaselină de pin, 250 g unt, 80 g colofoniu. Modul de preparare e simplu: se topesc toate laolaltă într-un vas, fără să se lase compoziţia să fiarbă. Amestecul călduţ din acesta se aplică peste abcese şi se pansează. Este bine să se facă acest lucru dimineaţa şi seara.