de Raluca Grințescu
Parametrita cronică este o complicaţie a metroanexitelor, manifestată îndeosebi prin dureri. Cea acută se tratează în spital, ca şi cea cronică.
Modul de folosire al plantelor medicinale
Bătrâniş (Erigeron canadiensis): două linguriţe cu plantă mărunţită se pun în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma trei căni pe zi. Extern se poate folosi infuzia la spălături sau la comprese şi cataplasme.
Brad (Abies alba): două linguriţe cu muguri sau cu vârfuri de ramuri tinere se mărunţesc şi se pun în 250 ml apă. Se fierb 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern trei căni pe zi, pentru rolul antibiotic, şi extern se pot face spălături, comprese sau cataplasme.
Cătină (Tamarix ramosissima): se pot folosi intern fructe, zilnic, câte o linguriţă, de trei ori pe zi, sau sirop, ulei etc. Extern se poate utiliza în special coaja: două linguriţe cu coajă mărunţită se pun în 250 ml apă şi se fierb 15 minute. Infuzia se strecoară şi se foloseşte la spălături, la comprese sau la cataplasme.
Levănțica e calmantă
Jneapăn (Pinus mungo): două linguriţe cu frunze mărunţite şi ramuri tinere se pun în 250 ml apă (se calculează cât este nevoie, în funcţie de cantitatea pe care o folosiţi). Se fierb cinci minute, apoi se strecoară. Se pot face spălături vaginale, cataplasme sau comprese externe. Ajută şi la calmarea durerilor.
Levănţică (Lavandula angustifolia): două linguriţe cu plantă mărunţită se pun în 250 ml apă clocotită. Se acoperă 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma trei căni pe zi. Au un efect calmant. Extern, infuzia se poate folosi la spălături sau la comprese şi cataplasme.
Merişor de munte (Vaccinum vitis idaea): două linguriţe cu frunze mărunţite se pun în 250 ml apă (se calculează cât este nevoie, în funcţie de cantitatea pe care o folosiţi). Se fierb cinci minute, apoi se strecoară. Se pot face spălături vaginale, cataplasme sau comprese externe.
Pinul este antibiotic
Osul-iepurelui (Ononis spinosa): o linguriţă cu rădăcină mărunţită se pune în 250 ml apă şi se fierbe zece minute. Se strecoară şi apoi se pot consuma trei căni pe zi, care au un efect diuretic. De asemenea, se pot face spălături, pentru efectul dezinfectant, şi cataplasme calde, pentru efectul calmant.
Orz (Hordeum vulgare): se iau mlădiţe tinere de până la 20 cm şi se trec prin maşina de tocat carne. Se amestecă apoi cu puţină apă şi se trec de două ori prin storcătorul de fructe. Se poate face o cantitate mai mare şi se ţine la frigider în sticlă închisă perfect maximum 15 zile. Se ia câte o linguriţă de trei ori, ajutând la refacerea întregului organism.
Pin (Pinus sylvestris): una-două linguriţe cu muguri sau cu vârfuri de ramuri tinere se mărunţesc şi se pun în 250 ml apă. Se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot lua intern două-trei căni pe zi, pentru rolul antibiotic, şi extern se pot face spălături, comprese sau cataplasme.
Pir (Agropiron repens): o linguriţă cu rădăcină şi rizomi se pune la 250 ml apă şi se fierbe cinci minute. Se strecoară această apă şi se aruncă, apoi se pune altă apă (250 ml) şi se fierbe 15 minute. Se strecoară şi se adaugă o linguriţă cu bicarbonat de sodiu alimentar. Intern se consumă trei căni pe zi, pentru efectul diuretic, şi extern se pot face spălături sau cataplasme.
Roiba, folosită sub formă de comprese
Roibă (Rubia tinctorium): două linguriţe cu plantă mărunţită se pun în 250 ml apă clocotită. Se acoperă 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma trei căni pe zi. Extern, infuzia se poate folosi la spălături sau la comprese şi cataplasme. Se recomandă şi în cazurile de cancer.
Zămoşiţă (Hibiscum trionum): două linguriţe cu plantă mărunţită se pun în 250 ml apă clocotită. Se acoperă 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma trei căni pe zi. Extern, infuzia se poate folosi la spălături, la comprese şi la cataplasme. Se foloseşte pentru efectul antibiotic şi cicatrizant.
Salcie (Salix alba): două linguriţe cu frunze mărunţite se pun la 250 ml apă (se calculează cât este nevoie, în funcţie de cantitatea pe care o folosiţi). Se fierb cinci minute, apoi se strecoară; două linguriţe cu coajă mărunţită se pun la 500 ml apă şi se fierb 15 minute. Se strecoară şi se poate consuma intern. Se pot face spălături vaginale, cataplasme sau comprese externe. Conţine acid salicylic, care este un bun antiinflamator şi calmant al durerii.
Sorbestrea este cicatrizantă
Sorbestrea (Sanguisorba officinalis): una-două linguriţe cu plantă mărunţită se pun în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma două-trei căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe.
Schinduf (Trigonela foenum graecum): o linguriţă cu seminţe se pune în 250 ml apă şi se fierbe cinci minute. Se strecoară şi se consumă două-trei căni pe zi, ajutând la reglarea secreţiilor pancreasului. Se pot face şi spălături şi comprese externe, pentru efectul calmant.
Sunătoare (Hipericum perforatum): una-două linguriţe cu plantă mărunţită se pun în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma trei căni pe zi. Extern, infuzia se poate folosi la spălături, la comprese şi la cataplasme. Se întrebuinţează pentru efectul calmant, cicatrizant şi emolient.
Spălături vaginale
În caz de parametrită sunt recomandate spălăturile vaginale, care se vor face numai cu irigatorul şi este indicat să se folosească la temperatura corpului. Prea rece, apa din irigator poate agrava boala, aducând şi răceli suplimentare, prea caldă poate produce răni sau poate intensifica menstruaţia. Se indică însă ca irigatorul să nu fie pus la o înălţime mai mare de un metru, pentru a nu avea presiune prea mare. De asemenea, este recomandat să se ungă canula cu un unguent sau chiar cu ulei simplu înainte. Se vor folosi 1,5-2 litri de lichid la o spălătură, şi în cadrul acestei afecţiuni este bine ca spălătura să fie făcută de două ori pe zi, dimineaţa, la trezire, şi seara, înainte de culcare. În cazurile în care nu se poate evita contactul sexual este obligatorie o spălătură după acesta. Compresele şi cataplasmele externe se vor aplica de fiecare dată cât mai calde (să nu ardă) şi se ţin până se răcesc sau până se simte rece. Se pot face şi de trei ori pe zi sau de câte ori apare durerea, fiind bune la calmarea acesteia.
Ovule cu propolis pentru infecţiile grave
În cazurile cu infecţii mai mari se va introduce propolis sub formă de ovule intravaginale sau se va consuma sub formă de tinctură, caz în care se vor lua câte două picături la fiecare 5 kg corp, înainte de mese cu 15 minute, de trei ori pe zi, puse pe o bucată de miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Acestea vor rezolva în mare parte.
În cazurile mai grave, cu dureri mari, se va interveni chirurgical. Sunt recomandate, de asemenea, tratamente la Sovata, Ocna Sibiului, Eforie, Techirghiol.