de Raluca Grințescu
Venirea toamnei vă oferă posibilitatea începerii unei cure cu struguri (cu boabe sau sub formă de suc proaspăt, must), cu excelente proprietăți detoxifiante și depurative, antioxidante, care ajută la creșterea imunității organismului, revitalizante, energizante, în vederea pregătirii pentru anotimpul rece care se apropie. Ținută în sezon, cura cu struguri negri este recomandată atât persoanelor care vor să se mențină sănătoase, cât şi celor care suferă de anumite afecțiuni.
Au acţiune diuretică şi depurativă
Strugurii negri detoxifică organismul. Această proprietate a lor a fost descoperită încă din 1925 şi, de atunci, fiecare cercetare scoate la iveală noi şi noi proprietăţi curative. Strugurele este un fruct impresionant pentru efectele sale multiple asupra sănătăţii. Radicalii liberi sunt molecule foarte active, care sunt produse în mod natural de organismul uman şi a căror „producţie” creşte din cauza expunerii prelungite la soare, a poluării sau a fumului de ţigară. Radicalii liberi „oxidează” celelalte molecule, ceea ce este asociat cu apariţia îmbolnăvirilor, cum ar fi maladiile cardiovasculare, unele tipuri de cancer şi alte boli asociate îmbătrânirii. Organismul uman posedă un sistem de apărare internă împotriva acestor radicali liberi, care poate fi ajutat de consumul unor alimente care conţin antioxidanţi, unul dintre acestea fiind strugurele negru. Aceştia sunt un aliment nutritiv, energetic, remineralizant şi tonifiant. În plus, stimulează funcţiile ficatului, au proprietăţi laxative, au acţiune diuretică şi depurativă şi întineresc epiderma.
Sucul, inimă de fier
Consumul de suc de struguri are rolul de a preveni maladiile cardiovasculare - elasticizează vasele de sânge, ajutându-le să se dilate şi să se contracte, fără ca acest lucru să prezinte un pericol, şi creşte capacitatea antioxidantă a sângelui. Se recomandă un consum de 4-10 ml suc de struguri pe kilogram corp, adică, pentru o persoană de 80 de kilograme, între 320 şi 800 ml pe zi. Unele studii atestă faptul că sucul de struguri combate colesterolul rău (LDL). Studiile efectuate atestă faptul că sucul de struguri protejează, dar şi împiedică multiplicarea celulelor canceroase din glandele mamare. De asemenea, s-a descoperit că strugurii negri previn cancerul la colon şi leucemia.
Reglează funcțiile hepatice
Cura de struguri ajută digestia, reglează funcţiile hepatice, ameliorează pofta de mâncare, combate constipaţia. În ceea ce priveşte efectele curei de dezintoxicare, specialiştii avertizează că, la început, toxinele care au rămas mult timp în organism şi care acum încep să se elimine pot produce efecte nu tocmai plăcute, cum ar fi acnee, dureri de cap, senzaţie de înfundare a urechilor şi nasului şi lăcrimare, a ochilor. Toate acestea însă dispar în câteva zile.
Cataplasmele ameliorează durerile abdominale
În afară de beneficiile enumerate, strugurii negri se întrebuinţează şi în industria cosmetică, sucul lor fiind folosit pentru curăţarea şi catifelarea pielii. Pentru a vă relaxa cu o mască tonifiantă (ten normal), zdrobiţi boabele de la un ciorchine de strugure şi, cu un tampon de vată, umeziţi uşor pielea feței. Lăsaţi să acţioneze trei minute, apoi clătiţi. Tenul dumneavoastră va străluci! Cataplasmele din struguri, utilizate cel puţin o dată pe săptămână, ameliorează durerile abdominale și febra.
Cura se ţine în funcţie de toleranţa individuală
Această cură se ţine în funcţie de toleranţa individuală. Se poate face o cură de detoxifiere şi slăbire cu struguri timp de trei-patru săptămâni, după următoarea schemă:
Se poate alege şi varianta curei cu struguri pe termen lung, care se realizează în mai multe etape: perioadă de post, urmată de alimentaţie numai cu struguri (în jur de șapte zile), diversificarea dietei şi revenirea treptată la o alimentaţie normală. Pentru terapia cu suc de struguri, folosiţi numai sucul proaspăt, preparat zilnic, şi începeţi cu 0,5 l/zi, repartizaţi în trei porţii, înainte de mese. Treptat, măriţi cantitatea, până ajungeţi la 2 l/zi. Paralel cu creşterea cantităţii de suc, se diminuează cantitatea de alimente ingerate.