de Carmen Ciripoiu
O banală plantă, ciuboțica-cucului a demonstrat de-a lungul timpului că are o putere fantastică asupra organismului uman. Ea fluidifică secreţiile bronhice, este un remarcabil antispastic, sedativ, sudorific, decongestionant, cicatrizant, hemostatic, re- glează şi curăţă sistemul venos și are un rol dilatator pentru vene.
Sucul, ideal în tuberculoză
Bogăția de potasiu, calciu, sodiu, vitamina A, betacaroten, dar și flavonoizi, cunoscuți pentru efectul antioxidant i-au făcut pe fitoterapeuți să spună la unison despre ciuboțica-cucului că este un leac care prelungește tinerețea. Datorită efectelor depurative extraordinare, ciuboțica-cucului este indicată în cazuri de gută, artrită sau în alte boli de această natură. Se administrează două căni cu ceai pe zi, pe o durată lungă. De asemenea, planta întărește nervii și inima și reduce migrenele. Se prepară o fiertură din rădăcina plantei și se îndulcește cu miere. În cazurile grave de tuberculoză, se recomandă sucul obţinut din florile tocate foarte mărunt sau trecute prin mixer, care se amestecă bine cu miere polifloră, cu ceai şi cu polen, două linguriţe la cană. Planta este un ajutor valoros și pentru femeile care alăptează, deoarece contribuie la creșterea zilnică a dozei de lapte.
Elimină pietrele la vezică
Ceaiul din rădăcină de ciuboțica-cucului este și un bun adjuvant în eliminarea calculilor vezicali. Modul de preparare este următorul: se amestecă 50 g ciuboțica-cucului cu 50 g mlădițe de soc, 15 g rădăcini de păpădie și 50 g frunze de urzici. O linguriță din acest amestec se opărește timp de trei minute într-un sfert de litru de apă. Se consumă două căni pe zi. Pentru tonifierea inimii, excelent este și vinul de ciuboțica-cucului. Se umple o sticlă de doi litri cu flori proaspete, apoi se toarnă vin natural. Se lasă la macerat două săptămâni la loc cald. Se recomandă o lingură cu vin bolnavilor de inimă, iar celor cu boli cronice, trei linguri pe zi.
Atenție! În urma tratamentului pot apărea reacții de intoleranță manifestate prin alergii. Tratamentul este contraindicat persoanelor care folosesc medicamente anticoagulante, femeilor însărcinate şi pacienţilor alergici la aspirină.