de Raluca Grințescu
O cremă cu puternice proprietăţi de hidratare, reparare şi de întinerire a pielii, având un parfum bogat, picant, este cea de tămâie. Vechii egipteni considerau că aroma de tămâie aduce bogăţie şi prosperitate.
Ameliorează cicatricele
Crema conţine tămâie pură, ce tonifică şi purifică pielea, făcând-o mai sănătoasă, fiind ideală pentru un ten ridat, matur, tern, îmbunătăţind structura şi textura pielii. De mare ajutor în tratarea acneei, ameliorează cicatricele, inflamațiile, vindecă rănile şi combate infecţiile. Este un bun remediu în dureri musculare, în artrită, reumatism, ameliorează varicele iritate. Sau, în unele cazuri, tratează vergeturile. Crema nu poate să facă minuni, vindecând complet, dar măcar îmbunătăţeşte aspectul, ajută pielea să se restructureze, iar fibrele să se refacă. Dar, cu multă răbdare, masând pielea zilnic, timp îndelungat (cel puţin două luni), veți avea rezultate surprinzătoare.
Ingrediente necesare
Pentru a prepara această cremă acasă aveți nevoie de următoarele ingrediente: 100 ml ulei de cocos, 5-20 g tămâie pisată, ceară de albine de mărimea unei nuci, emulsionant vegetal (ajută pentru a crea o textură fină, penetrantă), 50 ml apă plată sau distilată, 20 picături conservant vegetal. Cantitatea de tămâie variază în funcţie de destinaţia cremei. Dacă doriţi o cremă hidratantă şi reparatoare pentru faţă şi ochi adăugaţi doar 5 g tămâie. Pentru probleme mai grave, cantitatea poate să ajungă la 20 g tămâie la 100 ml ulei de cocos. Apa se poate înlocui cu apă de portocal sau cu suc proaspăt de ghimbir.
Cum se prepară
Se pisează tămâia într-un mojar, până se obţine o pudră fină, de culoare crem. Se adaugă uleiul de cocos (se poate înlocui cu unt clarifiat sau cu ulei de măsline), amestecând bine. Se lasă să se odihnească o oră, apoi puneţi uleiul şi tămâia pe foc la bain-marie timp de o jumătate de oră, până se formează un sediment (care se aruncă) pe fundul vasului. Strecurați şi turnați compoziţia într-un vas curat, adăugați ceara de albine şi emulsionantul vegetal, amestecând în continuare, până la topirea acestora şi omogenizarea compoziţiei. Dacă este necesar mai puneți compoziţia rezultată pe foc la bain-marie. După ce se răceşte, adăugați apa, iar la sfârşit, conservantul. Folosiți un mixer pentru omogenizare. Mixați trei minute, lăsați în pauză zece minute, după care mixați din nou încă trei minute. Cine doreşte poate să mai adauge la sfârşit uleiuri esenţiale, nu mai mult de zece picături. Se poate păstra la temperatura camerei până la șase luni, în recipiente de sticlă închise la culoare.
Nu cumpăraţi tămâie decât din magazine specializate sau din sursă sigură. În ultimii ani, tămâia naturală a fost înlocuită cu cea sintetică. Chiar şi în majoritatea bisericilor, tămâia este sintetică, cea mai vândută fiind cea parfumată, de culoare roz
Mod de folosire în rezolvarea diferitelor probleme
- Reumatism, varice, eczeme, noduli, lipoame, inflamaţii, răni - seara, la culcare, se pune în strat gros pe zona afectată, iar deasupra, un tifon care se prinde cu leucoplast. Se lasă până a doua zi. În cazuri mai grave se lasă până la 12 ore pe zi sau mai mult.
- Vergeturi, cicatrice, hemoroizi, artrită, dureri musculare - se aplică crema pe zona afectată în fiecare seară, în strat subţire, printr-un masaj circular, până la intrarea cremei în piele.
- Hidratarea şi întreţinerea tenului, inclusiv în zona ochilor - se aplică în strat subţire printr-un masaj uşor, până la absorbția completă a cremei în piele. Se foloseşte exact ca o cremă normală, dimineaţa şi seara.
- Furuncule, răni infectate cu crustă formată deasupra - se pune crema în strat cât mai gros pe toată porţiunea afectată, iar deasupra se lipeşte un plasture. Se schimbă la 6-12 ore şi se aplică până la vindecarea completă a ţesutului vătămat. Ajută şi la dispariţia cicatricelor. Crema cu tămâie mai poate fi utilizată pentru: noduli la sâni, la tiroidă, sub braţ, hemoroizi. Vindecă rănile, dar nu se aplică direct pe rana deschisă, ci se unge cu cremă în jurul ei.