de Cătălina Tăgârţă
Așa cum în natură se găsesc remedii pentru ameliorarea durerilor din perioada menstruației sau a diminuării simptomelor menopauzei, la fel se găsesc soluții și pentru îmbunătățirea fertilității sau pentru rezolvarea sindromului ovarelor polichistice (SOP). Doctor Violeta Pîrvu (medalion), medic specialist medicină de familie la Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină - Bucureşti, Braşov, ne-a spus mai multe despre plantele care pot fi utile în această situație.
„Rezultate bune în combinație cu dietoterapia”
- Doamna doctor, de obicei alegem ca temă a discuției o plantă, însă de această dată aș dori să o luăm în sens invers, și anume să pornim de la afecțiune către tratament. Și cum printre cititorii noștri sunt și multe doamne, m-am gândit să abordăm subiectul ovarelor micropolichistice sau/și sindromul ovarelor micropolichistice. Din câte ştiu, sunt două afecţiuni distincte, pe care multă lume le confundă. Pot fi tratate acestea cu ajutorul plantelor?
- Cele două afecţiuni sunt într-adevăr diferite, sindromul ovarelor polichistice fiind o afecţiune care implică şi tulburări hormonale severe asociate microchisturilor ovariene, alături de tulburări ale ciclului menstrual. În general, tratamentele cu plante medicinale şi remedii naturiste dau rezultate foarte bune în cazul sindromului ovarelor micropolichistice, alături de dietoterapie şi de schimbarea stilului de viaţă.
„Lemnul-dulce reduce nivelul de testosteron crescut în această boală”
- Care sunt plantele recomandate în acest sens şi sub ce formă pot fi ele utilizate?
- Cele mai indicate plante din medicina ayurveda sunt Ashwagandha (Withania somniferă), folosită tradiţional pentru tratamentul infertilităţii, Ashoka (Săraca indică), Guduchi (Tinospora cordifolia) - cu rol de reglare a glicemiei crescute şi de detoxifiere a corpului, Shatavari (Asparagus racemosus) - cu efecte de tonifiere asupra funcţiei genitale la femei. Tratamentul ayurvedic va fi însoţit de proceduri de detoxifiere numite în ayurveda Panchakarma, şi care constau în diferite tehnici de eliminare a toxinelor prin vomă terapeutică, prin purgație terapeutică ori prin clisme medicinale. Dintre plantele româneşti cel mai des folosite în acest tip de boală sunt: scorţişoara - are rolul de a controla nivelul glicemiei - deseori crescut în această boală, feniculul - cu conţinut bogat în fitoestrogeni, care stimulează maturarea foliculară, lemnul-dulce - reduce nivelul de testosteron crescut în această boală şi măreşte secreţia de estrogen, seminţele de in, cu conţinut crescut de fitoestrogeni, alături de urzica moartă albă şi de bătrâniş - două plante valoroase în restabilirea funcţiei genitale normale la femei. Uleiul de ricin în aplicaţii externe şi uleiul de primulă luat intern dau rezultate bune.
„Tinctură, de trei ori pe zi”
- Sub ce formă vor fi luate plantele amintite și în ce cantități?
- Plantele pot fi luate în amestecuri sub formă de pulbere fină, ţinută sublingual cinci-zece minute, apoi înghiţită cu apă. Sau sub formă de macerat la rece, trei căni pe zi. Ori tinctură - câte 30 de picături, de trei ori pe zi. Amestecurile de plante vor fi întotdeauna individualizate în funcţie de tipologia fiecărei paciente, de aceea, un consult ayurvedic sau naturist este necesar.
- Pentru câtă vreme trebuie ţinută o cură? Dacă se face pauză după aceasta, după cât timp poate fi reluată?
- Cura cu plante medicinale durează șase-șapte luni, pentru a permite organismului să se echilibreze hormonal şi pentru a putea păstra efectele terapeutice un timp îndelungat. Curele se reiau sub îndrumarea medicului terapeut.
„Plantele medicinale nu au efecte secundare”
- Remediile naturiste în acest scop pot fi luate în paralel cu medicamentele prescrise de medicul ginecolog/endocrinolog?
- În funcție de gravitatea bolii, se poate asocia şi tratamentul alopat, desigur.
- Ce se întâmplă dacă se depășesc dozele amintite? Sunt efecte adverse?
- În general, plantele medicinale nu au efecte secundare în tratament, însă pot apărea efecte legate de toleranţa lor în funcţie de fiecare pacient în parte: alergii, greaţă, senzaţie de vomă, pot fi unele dintre problemele care pot apărea în timpul tratamentului.
„Netratată la timp, boala evoluează către infertilitate”
- Dar contraindicaţii există?
- În afară de unele boli grave asociate acestei afecţiuni, nu există contraindicaţii ale tratamentului cu plante medicinale în sindromul ovarelor polichistice.
- Care sunt consecinţele netratării la timp şi eficient a ovarelor polichistice şi sindromului ovarelor micropolichistice?
- Netratată la timp, boala evoluează către infertilitate, afecţiuni tiroidiene, diabet zaharat, hipertensiune arterială. De aceea, oricine are probleme trebuie să se adreseze medicului. Pentru detalii, mă puteți contacta la numerele de telefon 021/233.19.50 şi 0726/20.63.97.
Ciclul neregulat trebuie să dea de gândit
Sindromul ovarelor polichistice este un dezechilibru hormonal, ce interferează cu ovulația normală. Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Astfel, sunt afectate și alte sisteme ale corpului, cum ar fi cel metabolic și cel cardiovascular. Majoritatea femeilor afectate de sindrom prezintă numeroase chisturi mici (mai mici decât un bob de mazăre) la nivelul ovarelor. Afecțiunea este frecventă în special la femeile cu vârste de până la 30 de ani. De asemenea, sunt implicați și factorii genetici. Fiicele și surorile femeilor cu sindromul ovarelor polichistice au 50% risc de a dezvolta afecțiunea.