de Raluca Grințescu
Acumularea de lichid în cavitatea peritoneală poate să aibă mai multe cauze: sindrom nefrotic (anasarcă nefritică şi carențială), sindrom de malabsorbție, hipertensiune nervoasă, afecţiuni perito- neale, afecţiuni ale inimii sau ficatului, neoplasm peritoneal, peritonite (tuberculoase). Este prezentă la multe afecţiuni în cazurile de cancer. Vestea bună este că această afecţiune răspunde foarte bine la tratamentul naturist.
Ascita cirotică
În prima fază a acestei afecțiuni se cer: repaus la pat, restricţie sodată, regim bogat în proteine şi în vitamine (cură cu lămâi, trei-patru pe zi şi ceaiuri diuretice).
Ascitele abdominale
Intern se indică mai ales cataplasme cu infuzii din pir sau din rădăcină de soc sau dud, dar se poate folosi cu mare succes şi bozul. De asemenea, folosiți cataplasme cu cartofi fierbinţi fierţi şi transformaţi în piure sau pastă. Iarba-neagră este foarte activă dacă este luată sub formă de infuzie, intern, trei căni pe zi.
Ascită din insuficiență cardiacă, boli renale, hepatice sau cancer
În aceste situații, se vor face cataplasme locale fierbinţi cu foi de varză sau de argilă. Se poate folosi totodată ceapă, care se taie mărunt şi se aplică extern. Tratamentul implică, pe lângă tratarea afecţiunii de bază (inimă, ficat, rinichi) care a produs ascita, şi proceduri care să elimine apa din organism, care, de foarte multe ori, nu se reuşeşte cu ajutorul medicamentelor. Să vedem care sunt acestea!
Arpagic (Allium cepa)
Se va lua arpagic din piaţă, se mărunţeşte şi apoi se pun trei linguri cu arpagic mărunţit la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se va consuma cu înghiţituri rare în cursul zilei, până la două ceaiuri. Este unul dintre diureticele foarte utile.
Boz (Sambucus ebulus)
Se întrebuinţează atât rădăcina de boz, cât şi fructele. Este unul dintre cele mai puternice diuretice, însă trebuie să se respecte dozele, pentru că se pot ivi intoxicaţii. Se va folosi în felul următor: rădăcini mărunţite - o linguriţă se va pune la 250 ml apă. Se lasă să fiarbă până va scădea lichidul la jumătate. Se strecoară şi se va bea în cursul unei zile; fructele se vor strivi şi apoi se vor pune trei linguriţe la 250 ml apă. Se fierb tot până scade apa la jumătate. Se strecoară, după care se va consuma cu înghiţituri mici în cursul unei zile.
Caprifoi (Lonicera caprifolium)
Acest arbust ornamental produce nişte fructe foarte diuretice. Se vor lua două linguri cu fructe zdrobite, care se vor fierbe zece minute în 250 ml apă. Se pot consuma două ceaiuri pe zi.
Ceapă
Există două variante: a) se vor mărunţi prin tăiere trei cepe de mărime potrivită. Se vor pune la fiert până va scădea la jumătate cantitatea de apă. Trebuie consumate două asemenea ceaiuri pe zi; b) din ceapa tăiată se va face cataplasmă, care se aşază în strat de un centimetru pe o pânză de mărimea locului unde se aplică. Se poate pune de două ori pe zi, pentru o oră. Această cataplasmă poate mări cantitatea de urină eliminată din organism.
Dropşor (Isatis tinctoria)
Puneți trei-patru mâini cu plantă la fiert pentru 30 de minute, după care se strecoară în cada de baie, unde se va sta timp de 30 de minute, la temperatura corpului.
Dud alb, dud negru
Coaja de la rădăcinile de dud se poate folosi în următoarele feluri: a) fierbeți două linguriţe cu coajă mărunţită, la 250 ml apă, până va scădea la jumătate. Se strecoară şi se pot consuma două astfel de ceaiuri pe zi; b) trei-patru mâni cu coajă se vor fierbe în cinci litri de apă până va scădea la jumătate, apoi se strecoară în cada de baie, unde se stă 30 de minute; c) rădăcina care s-a fiert se poate aplica sub formă de cataplasmă pe locurile umflate; d) rădăcina pisată după uscare se macină şi se aplică în amestec cu untură de porc nesărată pe locurile umflate.
Ghimpe (Ruscus aculeatus)
Ceaiul din tulpinile tinere ale acestui arbust ornamental este unul dintre cele mai bune diuretice. Puneți o linguriţă cu ghimpe mărunţit, la 250 ml apă, care se va fierbe 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma trei ceaiuri în cursul unei zile.
Ienupăr (Juniperus communis)
Și ienupărul are calități extraordinare. Se vor pune două linguri cu boabe mărunţite, la 250 ml apă sau lapte, şi se vor fierbe cinci minute, după care se strecoară. Se pot consuma două astfel de ceaiuri pe zi.
Cârligei (Bidens tripartitus)
Două mâini cu inflorescenţe de cârligei se vor pune la trei litri de apă. Se vor fierbe timp de zece minute, apoi se strecoară. Se va sta în cadă timp de 30 de minute, la temperatura corpului. Cu plantele rămase se poate face cataplasmă, care se va ţine timp de două-trei ore caldă pe locurile umflate.
Lăcrămioară (Convallaria majalis)
Se va pune o linguriţă cu plantă la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se poate consuma în decursul zilei cu înghiţituri mici. Nu se supradozează, pentru că poate produce intoxicaţii.
Luminiţa nopţii (Oenothera biennis)
Luminița nopții este diuretică, dar şi purgativă şi emolientă. Se va folosi atât intern, cât şi extern, în special de cei care sunt şi constipaţi. O linguriţă cu plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă zece minute, după care se strecoară. Beți două căni cu această infuzie pe zi. Extern se va fierbe o mână cu plantă în trei litri de apă, apoi se va strecura în cadă, unde se va sta 20 de minute. Planta se mai poate aplica sub formă de cataplasme călduţe pe abdomen sau pe picioare, pentru ca să dispară umflăturile.
Năut (Cicer arietinum)
Se vor folosi boabe de năut măcinate cu râşniţa de cafea. Puneți două linguriţe cu năut pulbere la 250 ml apă. Se fierbe timp de trei minute, după care se strecoară. Se poate consuma câte 250 ml pe zi.
Ai de munte
Dacă v-ați procopsit cu ascită, puteți prepara acasă un ceai din două linguriţe cu ai de munte, la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma două ceaiuri pe zi cu înghiţituri rare.
Mesteacănul conţine rezine
De la mesteacăn se folosește coaja astfel. Două linguriţe cu coajă se vor fierbe 15 minute în 250 ml apă. Se strecoară apoi şi se pot consuma două căni pe zi. Înainte de administrare se va pune o linguriţă cu bicarbonat de sodiu alimentar. De asemenea, se mai poate lua seva de mesteacăn, care se obţine primăvara prin găurirea trunchiului şi colectarea sevei. Se consumă câte 50 ml, de trei ori pe zi. Dar mai puteți folosi și muguri de mesteacăn. Turnaţi 700 ml apă clocotită peste 100 g muguri de mesteacăn. Lăsaţi apoi să fiarbă până când apa scade la 500 ml. Când se mai răceşte se strecoară şi se adaugă un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu alimentar. Se îndulceşte cu miere, după gust, dacă nu există contraindicaţii. Se bea fracţionat cu 15 minute înainte de mese sau fracţionat pe parcursul zilei câte o lingură. Tratamentul durează trei zile identic. Mesteacănul are saponozide, rezine, mucilagii și poate combate cu mare succes bolile renale şi o serie întreagă de infecţii ale aparatului urogenital.