de Oana Toma
Este adevărat că anul acesta toamna a fost destul de blândă, însă nu trebuie să uitați că zilele vor deveni din ce în ce mai reci. Puteți evita să vă îmbolnăviți consumând diferite alimente care țin virusurile la distanță. Atât toamna, cât și iarna aveți la îndemână micul nostru tratat de prevenit şi vindecat afecţiunile asociate cu vremea rece (bonus: multe alte probleme de sănătate „atemporale”) cu antibiotice 100% naturale. Unele vin direct din farmacia verde, iar altele le puteți găsi în cămară.
Usturoiul distruge virusurile și bacteriile
Câţiva căţei de usturoi consumaţi zilnic sunt sănătate curată. Alicina, ingredientul activ din usturoi, face minuni: atacă şi distruge virusurile şi bacteriile puternice, de la cele responsabile pentru viroze şi gripă şi până la cele care provoacă infecţii la nivelul urechii, candidoze, Helicobacter pylori (bacteria care inflamează mucoasa gastrică) şi pneumonii. Reprezintă o sursă generoasă de antioxidanţi (substanţele care combat radicalii liberi, agenţii erodării organismului). În plus, usturoiul are şi calitatea de a fortifica imunitatea generală. Deci „cura” (de sezon sau, şi mai bine, neîntreruptă) cu usturoi are şi efect profilactic: previne instalarea unui spectru larg de afecţiuni. Puteți consuma zilnic doi-trei căţei de usturoi cruzi, iar pentru cei care au intoleranţă la usturoi le puteți obține beneficiile consumând pulbere de usturoi, tablete filmate şi capsule gelatinoase cu ulei de usturoi, ulei esenţial de usturoi etc.
Ceapa, „buricul universului legumelor”
Se pare că a fost supranumită „buricul universului legumelor”. Ceapa este un puternic analgezic, antiinflamator, expectorant, diuretic, hipoglicemiant, vermifug; dă bice circulaţiei sangvine şi reglează activitatea glandelor endocrine. Iar sulful, unul dintre elementele care îi conferă mirosul şi gustul atât de caracteristice, are dovedite proprietăţi antibacteriene şi reglează metabolismul. Sub cele şapte foi, ceapa conţine uleiuri eterice, acizi, vitamine, fructoze, săruri de calciu, magneziu şi potasiu - substanţe esenţiale pentru echilibrul organismului, atât de greu pus la încercare în sezonul rece. Sulfuroasa şi foioasa ceapă combate infecţiile genito-urinare, litiazele urinare şi biliare, astenia (care se acumulează progresiv peste toamnă-iarnă, ca să scoată colţii în prag de primăvară).
Pe post de vedetă a familiei, ceapa mică - şalota sau eşalota -, o chintesenţă de antioxidanţi, este recomandată de fitoterapeuţi drept cel mai eficient antibiotic natural. Mai mult decât atât, are un efect uşor hipnotic şi afrodiziac.
Poate fi consumată atât crudă, mestecată pe îndelete la masă, cât și sub formă de suc de ceapă, obţinut cu ajutorul storcătorului (excelent în caz de infecţii urinare şi renale, diabet, infecţii respiratorii). Atenţie însă, este un leac foarte puternic, deci trebuie consumat în doze mici (maximum 50 ml pe zi) şi în combinaţie cu miere sau cu alte sucuri (de morcov, de exemplu).
Puteți face chiar vin din ceapă (diuretic, energizant, tonic cardiac): radeți cinci cepe, adăugați 100 g miere şi un litru de vin alb. Lăsați la macerat timp de opt zile, după care filtrați şi beți câte 50 ml de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.
Nu uitați să o folosiți şi sub formă de comprese (ceapa tăiată felii sau tocată şi învelită în tifon) aplicate pe ureche (în caz de otită) sau pe piept (pentru calmarea tusei) etc.
Chimenul fortifică sistemul imunitar
Chimenul este un condiment cu aromă distinctă şi cu gust puternic. A fost numit şi secărea, chimion, chimin sau chiman și conţine substanţe cu rol antibacterian implicate şi în fortificarea sistemului imunitar şi în prevenirea răcelilor. Dacă vă place gustul (unele persoane îl preferă, altele îl detestă), presărați chimen în humus, în salate, în biscuiţi şi aperitive, în ceai şi chiar în tocătura pentru sărmăluţe.
Medicina populară foloseşte seminţele de chimen în fel şi chip: prepară infuzii (ceai), pentru a calma colicile bebeluşilor; le amestecă în alcool (vin sau ţuică), pentru a deschide apetitul la masă; seminţele pisate, amestecate cu puţin unt, reduc durerile de stomac; supa de chimen favorizează lactaţia femeilor care „au prunc la sân”.
De asemenea, îl puteți consuma sub formă de ulei esenţial, extrasul din chimen (îl găsiți în magazinele naturiste) relaxează colonul, reduce secreţiile tractului respirator şi reduce colicile sugarilor. În plus, pentru a pune capăt unei bronşite rebele ori ca să atenuați simptomele astmului, puteți face inhalaţii cu câteva picături de ulei esenţial de chimen dulce. Iar gargara cu un amestec din cinci picături din acelaşi elixir şi 1/8 litri de apă calmează inflamaţiile gâtului.
Uleiul din seminţe de chimen negru (numit şi ulei de Nigella) are efect detoxifiant, antiseptic şi antiinflamator (aplicat prin masaj, combate acneea, micozele şi iritaţiile, celulita).
Folosiți echinacea pentru a combate difteria
Este renumită pentru puterea ei de a stimula imunitatea şi de a preveni ori de a trata, de la caz la caz, virozele respiratorii, bronşitele, gripa şi multe alte infecţii. Această plantă medicinală poate totuşi mult mai mult: are proprietăţi antifungice şi antiinflamatoare, ajută la închiderea rănilor deschise, combate difteria, herpesul, alergiile etc.
Din rădăcina, frunzele şi florile de echinacea se obţin siropuri, uleiuri şi tincturi şi se prepară ceaiuri. Planta poate fi administrată şi sub formă de tablete (ca supliment alimentar) şi este la mare căutare în sezonul rece, când se recomandă cure prelungite (din septembrie până în martie), pentru a ţine la distanţă răceala şi gripa.
Eucaliptul scade febra
Nu întâmplător, cele mai multe şi mai eficiente soluţii recomandate pentru inhalaţii conţin ulei esenţial de eucalipt: planta cu origini australiene este un antiseptic natural extrem de puternic: luptă cu bacteriile, virusurile şi ciupercile.
Aborigenii preparau ceaiuri şi siropuri cu care tratau rănile infectate şi reduceau febra. Cu o sută, două sute de ani în urmă, extractul de eucalipt era folosit pe post de dezinfectant în spitale. Astăzi, în lumea largă, este preferat uleiul esenţial de eucalipt, administrat pe cale orală (neapărat diluat), prin masaj (pe piept, gât şi frunte, pentru a combate tusea, febra), direct pe piele sau în infuzor (pentru a elibera căile respiratorii superioare).
Oregano calmează iritaţiile gâtului
Condiment extrem de popular în bucătăria italiană, oregano a câştigat teren, în pas alergător, şi în țara noastră. Face senzaţie în preparatele pe bază de roşii (pentru că le intensifică savoarea) - salate, sosuri, pizza, supe, paste, dar şi când îl presărați pe friptura de pui pregătită la cuptor.
De ce este bine să apreciați acest condiment cosmopolit? Fiindcă cercetările medicale din ultimele două decenii îi subliniază proprietăţile antibacteriene, clasându-l printre antibioticele naturale de prim rang.
Consumați oregano, proaspăt sau uscat, cel puţin la una dintre mesele din zi. Iar pentru un efect rapid, bazați-vă şi pe uleiul esenţial de oregano, care ucide pe bandă rulantă bacteriile pneumocicice, stafilococii şi enterococii responsabili pentru iritaţiile gâtului, pentru episoadele de cistită şi pentru febra mare. Vine de hac şi fungilor, viermilor intestinali şi altor paraziţi.
În plus, uleiul esenţial extras din acest arbust mediteranean reduce tusea şi spasmele musculare, stimulează producţia de bilă, ameliorând astfel digestia.