de Carmen Ciripoiu
Excrescențe noncanceroase ale pielii, negii (veruci) produși de virusul pappilloma se pot dezvolta în diferite părți ale corpului, la toate vârstele, dar mai ales la copii și la tineri. Chiar dacă sunt inofensivi, deranjează prin prezența lor inestetică, dar modalitățile naturale și simple de tratament naturist le vin de hac.
Rostopasca, iarbă curativă
Dintre toate tratamentele naturiste cunoscute pentru vindecarea negilor, cel mai vechi leac rămâne sucul de rostopască, ştiut popular și sub denumirea de iarbă de negi. Acesta se aplică de mai multe ori pe zi, timp de o săptămână. În prima zi, tratamentul are o acţiune de erodare asupra negului. Treptat, intervine şi acţiunea antibiotică a plantei, iar negul se usucă. Acelaşi efect îl are şi cataplasma cu planta întreagă, care se fixează cu un pansament deasupra negului. La fel de eficientă este și tinctura de rostopască. Un puternic efect antitumoral are și tinctura de tuia, care se aplică de câteva ori pe zi. Tratamentul durează aproximativ două săptămâni, apoi negii se usucă şi cad, fără a lăsa urme. Chiar dacă ajung la dimensiuni mari, coaja de nucă este un distrugător al negilor. În acest caz, se freacă negul cu coaja verde, de trei ori pe zi. Se poate folosi şi sucul extras din coajă. Tratamentul se continuă zece zile după ce negul s-a uscat, pentru consolidarea efectelor. O feliuţă mică de usturoi, fixată cu un plasture deasupra negului şi schimbată de două-trei ori pe zi, va face ca acesta să se usuce şi să cadă în doar câteva zile.
Utilă și pulberea de nemțișor de câmp
Uleiul de ricin este un alt leac de excepție pentru negi. Se fac frecții seara și dimineața, timp de trei săptămâni, până dispare negul. În această perioadă, o zi se unge negul cu miere, iar cealaltă, cu ulei de ricin. Mesteacănul conține acid betulinic antiviral și salicilați. Negii se vindecă prin aplicarea zilnică a unei bucăți de scoarță umezită, proaspătă, de mesteacăn. Se poate folosi și decoct de scoarță măcinată. Foarte bun este și sucul lăptos din fructe sau din frunze verzi de smochin. Se badijonează negii de trei ori pe zi, timp de o săptămână. Medicina populară recomandă pentru negi și pipota de rață, care se golește de conținut, și cu partea interioară, nespălată, se masează ușor negii. Operațiunea se face o singură dată. Pentru uscarea negilor este utilă și pulberea de nemțișor de câmp, care se presară pe locurile afectate.
Papaya conţine o enzimă care digeră ţesutul mort
Tot dintre leacurile bunicii face parte şi albuşul. Se ung negii cu albuş şi se lasă să se usuce. De preferat este ca tratamentul să se aplice seara, înainte de culcare, pentru a-l lăsa să acţioneze cât mai mult, fără a se spăla zona afectată. Cura durează zece zile. Negii dispar și cu tinctură de propolis. Se ung negii cu două-trei picături de tinctură de propolis de două ori pe zi, dimineața și seara. Tratamentul durează până la dispariția verucilor. Papaya conține o enzimă care digeră țesutul mort. Se fac tăieturi superficiale pe suprafața unui fruct de papaya necopt, se colectează seva care iese afară și se lasă să se coaguleze. Ulterior, se amestecă seva îngroșată cu apă, apoi se aplică dimineața și seara pe locurile cu probleme.
Negii sunt contagioși și se pot transmite de la o persoană la alta prin contact direct sau de la dușuri comune, bazine de înot sau piscine