de Gabriela Niculescu
Rejuvelacul este o băutură fermentată, care are rol important în procesul de digestie. Aceasta are un gust plăcut, uşor acidulat, puţin acrişor, cu o aromă asemănătoare borşului. Se obţine cu ajutorul cerealelor precum grâu, ovăz, secară, mei, quinoa şi altele. Existenţa acestei băuturi se datorează unei persoane deosebite, doctor Anne Wigmore, o femeie dedicată slujirii sănătăţii oamenilor, o persoană care a fost numită „mama alimentelor vii”, un pionier în utilizarea sucului din iarbă de grâu şi a alimentelor vii necesare dezintoxicării şi vindecării corpului, a minţii şi a sufletului. Datorită ei, foarte mulţi oameni au reuşit să se vindece de multe bolii, printre care şi de cancer. Specialista în nutriţie Cornelia Marin ne-a oferit detalii despre această băutură sănătoasă.
În procesul de fermentare, produce acid lactic
Proprietăţile rejuvelacului sunt multiple. Acesta este bogat în enzime care ajută la digestie; conţine opt vitamine din complexul de vitamine B, vitamina E şi K; conţine proteine, carbohidraţi, dextrine, fosfaţi şi amilaze; în procesul de fermentare, produce acid lactic; conţine foarte multe bacterii folositoare menţinerii sănătăţii tractului intestinal.
Rejuvelacul este foarte simplu de obţinut, condiţia principală fiind răbdare şi atenţie, în sensul de a nu uita să-l verificaţi la un anumit interval de timp, şi cereale de calitate, preferabil ecologice şi nu foarte vechi, pentru că nu vor încolţi. Astfel, aveţi nevoie de: o cană cu seminţe de cereale ecologice (pentru a fi siguri de reuşită, dar şi pentru calitatea produsului pe care-l veţi obţine). Puteţi opta pentru grâu sau puteţi combina mai multe cereale; cinci căni cu apă rece, un borcan mare, sterilizat, de aproximativ doi litri; o bucată de tifon (opţional). Dacă doriţi să obţineţi mai mult rejuvelac, măriţi cantităţile de mai sus.
Se prepară simplu
- Spălaţi foarte bine boabele de cereale pe care le veţi folosi şi îndepărtaţi eventualele boabe de cereale ce nu par a fi sănătoase, reziduurile sau boabele alterate.
- Puneţi cerealele în borcanul pe care l-aţi sterilizat, după ce aţi scurs bine apa. Lăsaţi-le la germinat 10-12 ore şi apoi spălaţi-le din nou.
- Continuaţi în acest fel, spălat şi lăsat în borcan la interval de 10-12 ore, până germinează boabele.
- Când au germinat, adăugaţi cele cinci căni cu apă peste cereale, acoperiţi borcanul cu tifon şi legaţi-l bine. Puneţi borcanul într-un loc întunecos (cămară sau dulap) şi lăsaţi-l două zile.
- După două zile, la suprafaţă se va forma o pojghiţă albă (exact ca la borş). Strecuraţi lichidul şi puneţi-l la frigider.
- După ce-l strecuraţi, puteţi să mai adăugaţi încă cinci căni cu apă peste aceleaşi boabe şi să mai lăsaţi încă o zi la fermentat. Procesul de fermentaţie va dura mai puţin, dar şi aroma va fi mai puternică. Aţi putea să obţineţi chiar trei serii de rejuvelac din aceleaşi boabe germinate, însă anumite persoane preferă să le arunce după a doua fermentare.
Rejuvelacul poate fi păstrat câteva zile, în condiţii optime, dacă îl ţineţi la frigider
Se poate bea sau folosi în produse alimentare
Rejuvelacul este o băutură extrem de sănătoasă şi uşoară ca gust şi aromă, cu proprietăţi extraordinare, care poate fi consumat în mai multe variante de băuturi şi produse. Puteţi să-l folosiţi, de exemplu, în reţetele de brânză vegetală preparată în casă, cum este cea de caju, dar şi ca băutură, în fiecare dimineaţă, în locul cafelei. Foarte bine poate fi şi amestecat cu sucurile naturale pe care vi le preparaţi acasă.