de Carmen Ciripoiu
Of, cârceii! Probabil că nu există om care să nu se fi confruntat cu contracţiile involuntare şi dureroase ale muşchilor. Puţini ştiu însă că principalele motive ale apariţiei cârceilor sunt stresul, deficienţa de calciu şi magneziu, dar şi suprasolicitarea fizică. Cum dispar cârceii? Cu minunatele tratamente oferite de natură.
Uleiul de eucalipt stimulează circulaţia sangvină
Bogat în potasiu, oţetul de mere este un remediu vechi, dar la fel de bun în tratarea şi în prevenirea cârceilor. Se consumă un amestec format din două linguri cu oţet de mere, o linguriţă cu miere şi un pahar cu apă caldă. Şi gulia poate preveni apariţia neplăcuţilor cârcei, cu condiţia să se consume zilnic 200 g suc proaspăt. Foarte utile sunt şi masajele cu unguente antiinflamatoare pe bază de arnică, gălbenele, muşeţel sau uleiuri volatile de eucalipt, camfor, mentol sau levănţică. Ceaiul de creţişoară vine şi el urgent în ajutor. Se face o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă, la un litru de apă fiartă. Se consumă două-trei căni pe zi, având un efect uimitor, de tonifiere a muşchilor. Pentru calmarea durerilor şi detensionarea muşchilor, ghimbirul este excelent. Se masează locul cu ulei esenţial de ghimbir sau cu tinctură sau se poate folosi infuzie, două-trei căni pe zi, timp de zece zile pe lună. Un alt remediu recunoscut este pudra de coada-calului. Se administrează sublingual, un gram pe zi, împărţit în trei reprize. Coada-calului se recomandă şi sub formă de decoct preparat dintr-o linguriţă cu plantă uscată şi 250 ml apă. Se fierbe un sfert de oră şi se consumă trei căni pe zi.
Infuzie de alun pentru cei care suferă de ateroscleroză
Pudra de sulfină este, de asemenea, recomandată de specialiştii în medicină naturistă celor care au probleme cu cârceii. Se consumă o linguriţă cu pudră, fracţionat, în trei doze pe zi. Cârceii pot fi provocaţi şi de ateroscleroză, iar aici frunzele de alun îşi arată eficienţa. Se administrează infuzie obţinută dintr-o lingură cu plantă uscată şi 200 ml apă clocotită. Înainte ca preparatul să fie băut, se adaugă zece picături de tinctură de frunze de alun. Sucul de pelin continuă să facă şi el minuni în tratarea cârceilor. Se dizolvă una-două linguriţe în 75 ml apă şi se consumă de trei-patru ori pe zi. Atenţie! Nu se măreşte doza recomandată de specialist. Un amestec cu rezultate excepţionale în tratarea cârceilor este cel de ceapă, măceş şi pin, tocate foarte fin. Se amestecă cinci linguri cu ace de pin cu trei linguri cu fructe de măceş şi cu două linguri cu coji de ceapă. Compoziţia se fierbe zece minute, apoi se infuzează până la răcire. Se consumă zilnic un litru pe zi. Cura durează o lună.
Dop de plută de pe vremea vracilor
Printre cele mai vechi remedii în tratarea cârceilor se numără apa cu sare. Se amestecă 150 ml apă de izvor cu o jumătate de linguriță cu sare de mare și se consumă imediat. Are efecte uimitoare! Dopul de plută este un alt leac folosit cu succes de vechii vraci. Procedeul este foarte simplu, dar cu rezultate rapide: se freacă piciorul cu un simplu dop de plută! Și maceratul de crin este foarte bun persoanelor care suferă de cârcei. Se amestecă 800 g flori de crin cu alcool și se lasă la macerat timp de zece zile. Cu preparatul obținut se fricționează picioarele până la dispariția cârceilor. La mare căutare printre cei care folosesc tratamentele naturiste pentru vindecarea cârceilor este și ceaiul de silur. Două linguri cu silur se pun la macerat timp de trei ore în 500 ml apă clocotită. Se strecoară și se consumă 125 ml, de patru ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mesele principale.
Mierea amestecată cu migdale pisate, aliment-medicament
Persoanelor care suferă de cârcei li se recomandă consumul la fiecare masă a două linguriţe cu miere amestecată cu migdale pisate. Efectul se va vedea după doar o săptămână. Brânza de vaci conţine mult calciu, şi de aceea are un rol extrem de important în contracţiile musculare. La fel de important în transmiterea semnalelor nervoase este laptele prins. Timp de trei săptămâni se consumă dimineaţa, pe nemâncate, o lingură cu miere, urmată imediat de un pahar cu chefir sau cu lapte bătut. După o pauză de o săptămână, tratamentul se poate relua. Uneori, crampele în muşchii picioarelor sunt rezultatul dereglării metabolismului potasiului. În acest caz, se recomandă consumul caiselor uscate şi al cartofilor copţi la cuptor.
SFAT. Pentru a preîntâmpina apariţia cârceilor e bine ca tălpile să fie unse dimineaţa şi seara cu suc de lămâie.
Faceţi zilnic exerciţii de flexibilitate
Există și anumite trucuri care pot ameliora rapid cârceii. De exemplu, se masează zona dureroasă în direcția mușchiului, atât cât bolnavul poate rezista. Un duș fierbinte poate ajuta, de asemenea, la alinarea durerilor puternice. O altă modalitate recomandată este aplicarea unui pachet de gheață pe zona cu probleme. Dacă încălțămintea a fost cauza apariției cârceilor, se schimbă imediat! Pentru a evita apariția altor crampe, se fac zilnic exerciții de flexibilitate. Nu trebuie uitată hidratarea adecvată.