de Carmen Ciripoiu
Fie că sunt provocate de stres, oboseală sau de surescitarea creierului zi de zi, perioade lungi, coșmarurile dau mari bătăi de cap și par o problemă care nu-și găsește rezolvarea. Și dacă medicația duce la dependență, leacurile oferite de natură sunt salvarea.
Pași importanți pentru a trăi fără stres
Unul dintre cele mai importante lucruri pentru a scăpa odată pentru totdeauna de coșmaruri este evitarea cât mai mult a stresului. Și pentru că de cele mai multe ori prea multă informație dăunează grav, specialiștii recomandă renunțarea la rețelele de socializare, la televizor și la calculator, care uneori nu relaxează deloc gândurile. Din contră! Și pentru ca mintea să cutreiere fără imagini, de mare ajutor este cititul. Și, bineînțeles, sportul și plimbările prin parc, dacă se poate prin locuri necunoscute. Asta pentru că descoperirile pot relaxa foarte mult. Comunicarea este, de asemenea, foarte importantă pentru alungarea stresului, indiferent că e făcută cu familia, cu prietenii sau cu alți oameni dragi. La fel și muzica clasică, ce are rolul de a relaxa creierul.
Ceaiul de tei calmează ritmul cardiac
Un ceai de tei băut înainte de culcare calmează ritmul cardiac și acționează ca un sedativ. De asemenea, băile cu ceai de tei sunt foarte bune atât pentru copii, cât și pentru adulți, cu condiția să fie efectuate câteva seri la rând. În afecțiuni ale sistemului nervos precum depresia, anxietatea, atacurile de panică sau coșmarurile, un rol important îl are și ceaiul din extract de valeriană. Consumată în amestec cu mușețel, valeriana are efecte incredibile, iar somnul va fi unul dulce. Nu în ultimul rând, ceaiul de levănțică şi cel de roiniță sunt la fel de bune pentru a scăpa de visele urâte de peste noapte. Pentru a uita definitiv de coșmaruri, un efect garantat îl are și aromoterapia, uleiul de levănțică, rozmarin sau lămâiță inducând o senzație plăcută de relaxare.
Ţineţi un regim lacto-vegetarian!
Când visele rele se încăpățânează să nu mai plece, trebuie să aveți grijă și la dietă, alimentația lacto-vegetariană fiind cel mai indicată. Iar celebrul pahar cu lapte nu se dezminte. Iar dacă în acesta se adaugă un gram de chimen și un gram de anason, somnul este profund și plăcut. Un remediu extrem de simplu, dar garantat este sucul de dovleac. Se administrează dimineața, pe stomacul gol, 200 ml suc de dovleac, în cure de 21 de zile. La rândul său, ceaiul din coajă de măr a câștigat lupta cu coșmarurile. O linguriţă cu coajă mărunţită se pune dimineaţa în 100 ml apă rece, se lasă o oră la macerat, apoi se strecoară. Cojile macerate se opăresc cu 150 ml apă clocotită, se lasă vasul acoperit zece minute, apoi cele două lichide se amestecă şi se consumă seara, înainte de culcare. Cura durează 20 de zile pe lună şi se reia la nevoie.
PONT. Un colier de coral roșu purtat la gât asigură un somn tihnit și odihnitor.
Pantofii puşi sub pat cu vârfurile spre exterior înlătură coşmarurile
O baie excepţională
Excepțională pentru a avea un somn de bebeluș este baia cu amestec de plante. În apa de baie încălzită la 30-35 de grade Celsius se pune un săculeţ cu tei, salcie, sulfină, talpa-gâştei, coajă de portocale, levănţică, amestecate în părţi egale. Săculeţul cu aproximativ 600 g din amestecul de plante se înmoaie mai întâi într-un litru de apă clocotită şi se aruncă apoi, cu tot cu apa respectivă, în cadă. Atenție! Pentru un efect maxim, baia se face cu o jumătate de oră înainte de culcare.