de Carmen Ciripoiu
Chiar dacă le afectează grav calitatea vieții, femeile s-au obișnuit să suporte simptomele asociate sindromului premenstrual (PMS). Cu ce remedii eficiente, lipsite de efecte adverse, ne vine în ajutor fitoterapia pentru a scăpa de problemele PMS ne spune doctor Ruxandra Constantina, de la Clinica Medica RD Esthetic.
„Consumaţi legume şi fructe bogate în apă: pepene, roșii, castraveți”
- Se estimează că sindromul premenstrual afectează până la 80% dintre femei. Cum recunoaştem PMS-ul?
- Este adevărat, femeile între 20 şi 30 de ani sunt cel mai afectate. Cauzele apariţiei sindromului premenstrual sunt legate de variațiile secreției de estrogen/progesteron de-a lungul ciclului menstrual, iar în funcție de acest dezechilibru, simptomatologia poate fi mai mult sau mai puțin accentuată. Cele mai cunoscute simptome fizice și psihice sunt: meteorism (gaze) abdominal, constipaţie, digestie lentă, depresie, accese nejustificate de plâns, lipsa încrederii, iritabilitate crescută, insomnie, schimbări rapide de dispoziţie, tulburări de concentrare, dureri de spate, dureri articulare, edeme (umflare) la mâini şi la picioare, dar și manifestări în sfera sexuală, precum scăderea libidoului, creşterea în volum asociată cu dureri ale sânilor, dureri care devin foarte neplăcute şi supărătoare, palpitaţii, bufeuri, dorinţa puternică de a consuma dulciuri ori alte alimente, dorinţa de izolare. Ce este de făcut? O alimentație adecvată, alături de terapii naturiste care reglează balanța hormonală duc, în majoritatea cazurilor, la o ameliorare a acestui sindrom. Benefice sunt și exerciţiile fizice care au un rol antialgic și relaxant și stimulează eliberarea de endorfine. În caz de sindrom premenstrual este utilă și reflexoterapia. Aceasta reduce durerile, elimină retenţia de apă, constipaţia şi balonările, relaxează și calmează.
- Retenția de apă cauzată de variațiile hormonale poate apărea chiar și cu o săptămână-două înainte de menstruaţie și conferă o senzație de balonare. Ce remedii naturiste recomandaţi?
- În primul rând, o hidratare adecvată, cu apă, limonade, suc de afine, merișor, sucuri de legume, alimente bogate în apă (pepene, roșii, castraveți), ceaiuri de urzică, păpădie, coada-calului, cozi de cireșe, frunze de mesteacăn, sub formă de decoct sau infuzie, două căni pe zi. Drenajul limfatic manual ajută la mobilizarea circulației limfatice și la drenarea lichidelor.
„Crampele în regiunea pelvină trec cu ceai de coada-şoricelului”
- Cum scăpăm de neplăcutele dureri de sâni sau de burtă care nu ne dau pace în acea perioadă a lunii?
- Modificările hormonale de dinaintea menstruației influențează și țesutul mamar, care se mărește în volum și devine sensibil. Studiile au dovedit că uleiul de primula combate eficient sensibilitatea sânilor. În acest scop se recomandă capsule (500 mg) cu ulei de primula, două-trei capsule pe zi. Un alt remediu este reprezentat de compresele cu bitter suedez (după ungere cu cremă de gălbenele) sau cu infuzie de coada-calului, aplicate pe sâni. Zmeurul reduce tensiunea mamară și se utilizează sub formă de infuzie, două-trei căni pe zi, sau pulbere din frunze uscate de zmeur, din care se administrează sublingual o linguriţă de trei ori pe zi. Utilă este și tinctura de iarba-gâştii, 20-30 de picături pe zi. În ceea ce privește crampele în regiunea pelvină, ceaiul de coada-şoricelului ajută foarte mult. Două linguriţe cu plantă uscată plus floare se opăresc cu o ceşcuţă cu apă fierbinte, se lasă să se infuzeze timp de zece minute, apoi se strecoară. Se bea pe tot parcursul zilei. Tincturile de coada-racului, traista-ciobanului și crețișoară au efecte antialgice, calmante şi antiinflamatorii. Se administrează 30 de picături de două-trei ori pe zi, diluate în apă sau în ceai.
„Gemoterapia este deosebit de utilă și cu efecte durabile”
- Dar de stările de proastă dispoziţie, când tot echilibrul nostru emoţional e răvăşit?
- Pentru combaterea stărilor de nervozitate, anxietate, labilitate psihoafectivă se pot utiliza următoarele plante, singure sau în combinație: valeriană, sunătoare, roiniță şi lavandă. Efect sedativ are și amestecul din levănţică, sânziene, melisă, muşeţel şi creţişoară. Se prepară o infuzie dintr-o lingură cu plantă (sau amestec), la un sfert de litru de apă. Când apa a dat în clocot, se pune o farfurie deasupra vasului şi se lasă 15 minute. Ceaiul se îndulcește cu miere şi se bea cu înghiţituri mici pe parcursul unei zile. Pentru rezultate optime se consumă cu o săptămână înainte de menstruaţie, nu mai mult de două căni pe zi. În cazul sindromului premenstrual, gemoterapia este deosebit de utilă și cu efecte durabile. Se pot utiliza extracte gemoterapice din mlădițe de zmeur, muguri de călin, muguri de castan sălbatic, muguri de măr pădureț, muguri de tei argintiu, în diverse combinații recomandate de un medic apifitoterapeut.
- Unde vă găsesc pacienții care au nevoie de recomandările dumneavoastră?
- La Clinica Medica RD Esthetic, programări la numărul de telefon 0734.410.417, https://www.facebook.com/DrConstantinaRuxandra/.
„Includeţi în meniu alimente bogate în vitamina B6“
- Din fericire, se pare că putem scăpa, măcar în parte, de simptomele PMS printr-o alimentaţie specială. Ce alimente ne fac bine?
- O alimentație bogată în vitamine și minerale, antioxidanți, fibre și verdețuri este de mare ajutor. De evitat consumul excesiv de sare, care favorizează reținerea apei în țesuturi, dar și al alcoolului și al cafelei sau băuturilor energizante, care accentuează anxietatea și ușurează apariția depresiei. De asemenea, nu se consumă alimente bogate în grăsimi saturate, dar se includ în meniu alimente bogate în vitamina B6, precum somonul, tonul, pieptul de pui și curcan, bananele, orezul brun, cartofii, ardeiul verde, cerealele integrale. Lactatele (de preferat iaurtul, sana, chefirul şi laptele vegetal), semințele și fructele oleaginoase sunt utile, deoarece au un conținut mare de calciu și vitamina E. Deoarece lipsa de magneziu înrăutățește sindromul premenstrual, din dietă trebuie să facă parte cerealele integrale, alunele, nucile, semințele. Nu în ultimul rând, manganul conținut de ananas sau de germeni de grâu reduce nervozitatea, depresiile și anxietatea.