de Carmen Ciripoiu
Cunoscut şi sub denumirea de colon spastic, sindromul colonului iritabil este o afecţiune intestinală care dereglează echilibrul normal dintre activitatea secretorie a mucoaselor şi activitatea motorie a intestinului. Cum tratăm naturist această tulburare tot mai frecventă în zilele noastre, mai ales în perioada primăverii, ne spune terapeutul Beatrice Niculiță (foto).
„Majoritatea oamenilor a experimentat debutul simptomelor în contextul unor factori de stres”
- Se estimează că mai mult de 25% din populație suferă de sindromul colonului iritabil. Cum se manifestă acesta?
- Simptomele principale ale sindromului colonului iritabil sunt durere abdominală intensă, scaune neregulate, mărirea şi umflarea abdomenului. Cea mai frecventă cauză a acestui sindromul este stresul şi anxietatea care perturbă mișcarea intestinală. La unii pacienți durerea abdominală crește în intensitate în cazul stresului emoțional sau după ce mănâncă anumite alimente. De asemenea, tratamentul cu antibiotic poate perturba flora microbiană intestinală, devenind un factor declanșator al sindromului colonului iritabil. Acest sindrom este relaționat şi de o perturbare a secrețiilor biliare, a sărurilor biliare, din intestin în timpul digestiei.
- Care sunt persoanele sau categoriile mai des afectate?
- Persoanele cu tulburări funcţionale de tip anxietate/depresie, din ce în ce mai mulți tineri, cu vârsta sub 40 de ani, şi sexul feminin. Există și pacienți la care manifestările clinice apar înainte de vârsta de 35 de ani. Majoritatea celor care suferă de acest sindrom au experimentat debutul simptomelor în contextul unor factori de stres, cum ar fi probleme de cuplu, schimbarea sau pierderea locului de muncă, deces în familie sau are în îngrijire un membru al familiei cu morbidităţi importante etc. Aceste diferenţe reflectă o combinaţie de factori biologici şi sociali.
„Recomand ca legumele să fie consumate fierte”
- Cât de importantă este dieta în această boală?
- Extrem de importantă. De aceea sunt total contraindicate mâncărurile grele, reci, cu aditivi chimici, foarte dulci, uleioase și prăjelile, pentru că determină o toxicitate crescută în organism şi produce resturi nedigerate ce rămân în intestine. De evitat, pe cât posibil, carnea, grăsimile animale, margarina, produsele lactate grase și alte alimente bogate în calorii, deoarece grăsimile pot declanșa contracții puternice la nivelul colonului, provocând diaree şi dureri abdominale, dar și varza sau broccoli, care favorizează provocarea flatulenței. Recomand ca legumele să fie consumate fierte, deoarece în stare crudă provoacă de multe ori crampe sau diaree puternică. E bine ca pacientul să consume alimente bogate în fibre, linte, lapte bătut, frunze de pătrunjel, ghimbir, nucșoară sau rodie.
- Sunt blocajele emoționale cauze subtile ale sindromului colonului iritabil?
- În cazul sindromului colonului iritabil, corpul transmite mesajul că din cauza sensibilității exagerate pacientul devine iritat, mai ales de cei apropiați. De aceea, ar trebui să acceptăm temerile pe care le trăim, mai ales că frica vine din percepția și sensibilitatea care nu e gestionată cum trebuie. O problemă a intestinului subțire are o legătură strânsă cu o persoană care se agață prea mult de detalii și nu are capacitatea să rețină ceea ce este cu adevărat bun pentru ea. De asemenea, persoanele care nu renunță la vechile idei și concepții au probleme și suferă mai mereu din cauza contradicțiilor, motiv pentru care vor avea probleme cu intestinul gros. Intestinele ne trimit un mesaj foarte important despre cum să învățăm să ne hrănim cu pozitivitate.
„Rozmarinul reduce spasmele și balonările”
- Ne ajută natura și în vindecarea acestei boli psihosomatice?
- Foarte mult. Unul dintre cele mai bune remedii este maceratul la rece din obligeană. Se amestecă o linguriță cu plantă cu 200 ml apă și se lasă de seara până dimineața, apoi se strecoară. Se iau șase guri pe zi, înainte și după fiecare masă. De ajutor este și rozmarinul, datorită unor substanțe active pe care le conține și care reduc spasmele și balonările. La un litru de apă clocotită se pun 50 g plantă, se lasă la infuzat zece minute și se strecoară. Se consumă o cană după fiecare masă. Chimenul are, la rândul său, proprietatea de a calma crampele abdominale. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță cu semințe la 200 ml apă clocotită și se consumă una-trei căni după mesele principale. La fel de bun pentru diminuarea crampelor este și ceaiul de salcâm. Înainte de a începe însă o cură cu floare de salcâm, trebuie respectate întocmai indicațiile unui fitoterapeut care va prescrie exact cantitatea necesară de flori pentru a ameliora starea de sănătate. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează, precum și persoanele alergice la floarea de salcâm și copiii trebuie să se ferească să o consume. Excepțional este și sucul de aloe vera, din care se consumă 100 ml de trei ori pe zi, luate pe stomacul gol, cu rol de curăţire a mucoasei colonului. Argila absoarbe impuritățile și gazele din intestin şi reface funcția normală a acestuia. Se bea de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă (o linguriță cu pulbere se lasă la dizovat într-un pahar cu apă).
- Poate duce sindromul colonului iritabil, netratat la timp, la cancerul la colon?
- Există și cazuri în care pacienții care au diagnostic cert de colon iritabil pot să facă și alte boli. Cele mai frecvente situații în care trebuie puse semne de întrebare sunt scaunele cu sânge, agravarea durerii, accentuarea diareei sau constipației, scăderea în greutate și febra. Chiar dacă multe dintre simptome sunt similare cancerului la colon, sindromul colonului iritabil nu duce la această maladie gravă.
- Unde vă pot găsi pacienții care au nevoie de sfaturile și tratamentele dumneavoastră?
- La cabinetul de terapii complementare Somavita, programări la numărul de telefon 021.312.06.02.
„Copiii trebuie să mănânce la ore fixe, în porţii mici şi dese, şi să consume multe lichide“
- Poata afecta sindromul colonului iritabil și copiii?
- În ceea ce-i privește pe cei mici, problemele digestive sunt frecvente și nu trebuie lăsate netratate, pentru că pot duce la complicații periculoase. În cazul sindromului colonului iritabil la cei mici, afecțiunea este dureroasă și inconfortabilă, aceștia confruntându-se cu dureri abdominale ca și adulții, balonare sau emisie de gaze, alternarea diareii cu constipația, mucozități în scaun sau inapetență și cefalee. În tratarea sindromului la copii se apelează, în principal, la schimbarea modului de alimentație. Se recomandă consumul de fructe și legume, cereale, iar copilul trebuie să mănânce la ore fixe, în porții mici și dese, și să consume multe lichide.