de Raluca Grințescu
Un chist sebaceu este un cucui, care se formează sub piele. Se numeşte şi chist keratin sau chist epidermic. Apare şi dispare singur. Chisturile sebacee se formează din cauza blocării glandei sebacee de către o proteină numită cheratină. Uneori aceste chisturi miros înţepător, deoarece conţin un lichid galben şi limpede. Pot apărea oriunde pe corp, cu excepţia fundului tălpii şi a palmei, pot fi mari, cât şi mici, însă nu sunt cancerigene. Apar ca rezultat al unei umflături în zona firului de păr.
Diverse cauze
Cauzele chisturilor sebacee sunt multiple: blocajul glandelor sebacee sau a celor de ulei, producerea în exces de testosteron, producerea în exces de sebum în piele, traumatisme ale pielii, expunere la razele solare, bărbieritul şi epilarea cu ceară. Când o persoană suferă de chist sebaceu prezintă următoarele simptome: roșeală a pielii, zona infectată se încălzeşte, miros oribil din cauza materialului din interiorul chistului, umflături nedureroase pe sub piele. Când apare pe piele, chistul sebaceu arată foarte urât. Se scurge un lichid şi miroase îngrozitor. În loc să vă apucați să strângeți ca să țâșnească lichidul, puteți folosi câteva metode naturiste, deoarece strângerea chistului poate duce la creşterea infecţiei.
Ulei din arbore de ceai
Uleiul din arbore de ceai este unul dintre uleiurile cu proprietăţi antiinflamatorii şi antibacteriale, care ajută în tratarea diverselor boli cum ar fi acneea, migrenele, tusea, răceala, ciuperca piciorului, negii etc. Este folositor şi pentru tratarea chistului sebaceu. Pentru tratarea acestuia, aplicaţi nişte ulei direct peste el. Va funcţiona ca un strat protector pentru chist şi va lupta împotriva bacteriei. Puteți folosi şi ulei diluat. Pentru asta amestecați ulei de arbore de ceai şi ulei vegetal sau apă la o rată de 1:9. Aplicați amestecul peste chist de două ori pe zi.
Aloe vera
Aloe vera este, de asemenea, un remediu natural pentru tratarea chistului sebaceu. Are proprietăţi de vindecare şi de alinare a durerii. Este necesară aplicarea gelului de aloe vera direct peste chist. O senzaţie de răcoare se va simţi la aplicarea gelului peste zona infectată. Pentru înlăturarea impurităților din corp consumați suc de aloe vera regulat.
Ulei de ricin
Uleiul de ricin, atunci când este folosit la tratarea chistului sebaceu, oferă rezultate surprinzătoare. Nu numai că tratează chistul inflamat, dar şi reduce mâncărimea. Tot ce trebuie făcut este să înmuiați o cârpă curată în uleiul de ricin şi să o puneți direct peste chist. Apoi puneți o pungă cu apă caldă peste cârpă şi presați 30 de minute. Căldura apei şi a uleiului de ricin vor ajuta la tratarea chistului prin micşorarea lui. Când chistul sebaceu apare pe faţă sau pe spate puteți încerca această metodă. Atenţie! Nu trebuie consumat acest lichid pe plan intern.
Floarea de iarnă
Proprietățile acerbe ale florii de iarnă ajută la o uşoară tratare a chistului sebaceu. Scoarţa şi frunzele sunt bogate în taninuri, care elimină uleiurile în exces din piele şi îngustează porii. Pentru tratarea chistului sebaceu trebuie aplicată o cantitate foarte mică de gel de floare de iarnă sau cremă peste zona infectată. Lăsați să pătrundă în piele. Peste câteva zile chistul se va micşora.
Iodul
Iodul, care se găseşte în majoritatea magazinelor, s-a dovedit a fi un leac eficace pentru tratarea chistului sebaceu. Aplicați soluţia peste chist cu ajutorul unei bucăţi de bumbac. Pentru rezultate imediate, aplicați soluţia de două sau trei ori pe zi. Atenţie! Ţineți hainele departe de soluţie pentru a nu se păta.
Mac cu suc roşu (Sanguinaria)
Sanguinaria este un produs 100% natural, care extrage toxinele către suprafaţa pielii. Nu are efecte secundare. Aplicați peste zona infectată şi acoperiți cu un bandaj curat. După două zile scoateți bandajul. Chistul va dispărea complet.
Compresă caldă
Dacă vreți să tratați chistul sebaceu folosiți compresa caldă, care ajută la scurgerea puroiului sau a lichidului gros din chist. Atenţie! Aveți grijă să aplicați o compresă de mărime medie peste chist, deoarece prea multă căldură va crea şi mai multe bacterii infecţioase.
Iodură de potasiu
Una dintre metodele simple de tratare a chistului este să folosiți iodura de potasiu pe el. E un remediu simplu şi fără grija infecţiei. Aplicați de două-trei ori pe zi. Treptat, iodura va trata chistul.
Păpădie şi viola
Păpădia şi viola ajută în lupta împotriva bacteriei care creează chistul şi la eliminarea toxinelor din corp. Pentru tratarea chistului sebaceu se pune într-o pungă un mix cu păpădie şi viola. Se fierbe în aproximativ patru căni cu apă. După fierbere se lasă la înăbuşit 45 de minute. Se bea soluţia, de câteva ori pe zi. Pentru cele mai bune rezultate se bea soluţia zilnic timp de 8-10 zile. De asemenea, puteți spăla zonele infectate cu această soluţie.
Lut medicinal comprimat
Chistul sebaceu, acneea, durerile de stomac sunt câteva din problemele care reies de la o digestie improprie. Pentru a curăța impuritățile din sistemul digestiv ar trebui consumat lutul medicinal. Veți simţi un efect pozitiv după imediata consumare. După câteva zile chistul se va micşora şi va dispărea uşor fără nicio infecţie.
Polen de la albine
Polenul de albine acţionează ca un purificator natural al sângelui şi e eficient împotriva problemelor pielii. Pentru tratarea chistului este necesar să se consume polen de albine care conţine propolis, polen şi lăptişor de matcă. Puteți să consumați şi tablete sau pilule de polen de albine, care micşorează chisturile şi le tratează cu uşurinţă.
Argint coloidal
Argintul coloidal este, de fapt, argint pur în proporţie de 99%. Este o plantă antibiotică, ce reduce inflamațiile, ajută în stimularea fluxului limfatic şi opreşte infecţia. Argintul coloidal este cunoscut şi pentru îmbunătăţirea sistemului imunitar şi este eficient în tratarea chistului sebaceu.
Oţet din cidru de măr
Pentru a elimina puroiul de la chistul inflamat, aplicați nişte oţet natural peste chist şi acoperiți cu o bucată de cârpă sau bandaj. După trei zile scoateți bandajul. Se va forma un strat tare peste chist. În timp ce dați jos acel strat va curge puroi. Curățați puroiul şi puneți un nou pansament. După două zile dați jos bandajul şi veți simţi o piele nouă.
Cum să preveniţi apariţia acestuia
Pentru a preveni ca chistul să devină sever, trebuie să parcurgeți următorii paşi: