de Carmen Ciripoiu
Pe cât sunt de delicate și de grațioase florile de țintaură, pe atât de puternică e acțiunea lor terapeutică. Ştiută ca una dintre cele mai puternice plante detoxifiante din flora românească, țintaura face minuni și în cazul acceselor de febră. Și virtuțile sale nu se opresc aici...
Infuzia elimină toxinele
Specialiștii în domeniu spun că mecanismul prin care țintaura reduce temperatura corpului a rămas și acum o enigmă. Indiferent de cauza febrei, se recomandă o linguriță cu extract hidroalcoolic de țintaură, de patru ori pe zi, iar copiilor li se administrează siropul, patru lingurițe pe zi, trei zile la rând. În cazul intoxicațiilor cu substanțe chimice sau alcoolice, este excepțională infuzia combinată de țintaură, care are rolul de a elimina toxinele, fiind și un foarte bun drenor și protector hepatic. Se consumă două căni pe zi. Vinul de țintaură este recomandat și celor care suferă de indigestie și balonare, dar acesta este uimitor și în accelerarea metabolismului și pentru redarea poftei de mâncare. Modul de preparare este următorul: într-un litru de vin negru de struguri se pun șase linguri cu țintaură mărunțită fin, trei tulpini înflorite de busuioc și șase linguri cu miere. Se lasă la macerat într-un borcan bine închis, timp de două săptămâni, apoi se filtrează. Se iau una-trei linguri înainte de masă.
Siropul, de folos în caz de leucemie
Persoanele care suferă de anorexie trebuie să consume înainte de masă câteva linguri cu vin de țintaură. Remediul are și rolul de a îmbunătăți asimilarea mineralelor și a oligoelementelor. Pentru dischinezia biliară se ține o cură de trei săptămâni, timp în care se administrează, înainte de fiecare masă cu un sfert de oră, o linguriță cu extract hidroalcoolic de țintaură, diluat cu puțină apă. Remediul este eficient și în prevenirea colecistitei și a litiazei biliare. Țintaura este un adjuvant de excepție și în cazul leucemiei. Se țin cure cu sirop de țintaură timp de două luni, cu două săptămâni de pauză, perioadă în care se consumă patru lingurițe pe zi, între mese. O eficiență mai mare o are pulberea de țintaură, din care se consumă o jumătate de linguriță de trei-patru ori pe zi.