de Andreea Radu
Primăvara trebuie mai mult ca oricând să acordăm o atenție sporită corpului nostru și să îi oferim nutrienții ce i-au lipsit iarna. Leurda este remediul multor afecțiuni, dar și un excelent detoxifiant. Purifică sângele și are efecte puternice asupra colesterolului, răcelilor, stărilor depresive, infecțiilor, bolilor cardiovasculare și a asteniei de primăvară. Plantei i se mai spune și usturoiul ursului (allium ursinum), pentru că urșii o consumă imediat ce ies din hibernare, sau popular este cunoscută ca și ceapa vrăjitoarelor.
Se recomandă folosirea ei în stare proaspătă
Leurda de un verde puternic, cu flori mici și albe poate fi culeasă în lunile martie, aprilie din pădurile din țara noastră. Ea crește liberă, neinfluențată de mâna omului și este terapeutic mai puternică decât usturoiul, cunoscut și el pentru proprietățile sale minunate. Leurda, în schimb, are pe lângă componetele asemănătoare usturoiului și carotenoizi, fier, vitaminele A și C, complex de B-uri, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine. În plus, în urma unor studii efectuate în laboratoarele din Germania, a fost declarată „planta mileniului trei”, efectele sale asupra inimii şi a vaselor de sânge, asupra digestiei, asupra sistemului imunitar şi a celui endocrin uimind pur şi simplu oamenii de ştiinţă. În această perioadă se recomandă folosirea ei în stare proaspătă, frunzele fragede putând fi folosite în salate, în cure de cel puțin zece zile astfel: se prepară o mână cu frunze proaspete, tăiate mărunt, peste care se adaugă oțet de mere, sare și ulei. Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa pe stomacul gol, fiind extrem de bine tolerată de ficat. Nu trebuie să vă temeți nici de mirosul puternic de usturoi, căci el nu dă respirației izul neplăcut ca în cazul usturoiului.
Tratează tromboflebita
Leurda poate fi folosită și sub alte forme: suc, infuzie, decoct sau tinctură. Printre afecțiunile tratate cu leurdă amintim tromboflebita, planta având efecte puternice fluidifiante sangvine și antiagregante plachetare. Se consumă sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minimum 20 de zile. Când sezonul de culegere se sfârşeşte, se administrează tinctură de leurdă: o linguriţă diluată în jumătate de pahar cu apă, de patru ori pe zi, în cure de câte o lună, cu o săptămână de pauză. Planta face minuni și în cazul sechelelor după accidente vasculare, dar le și previne. Pentru asta se recomandă o cură cu salată timp de două săptămâni, apoi se continuă cu tinctură. Ea este benefică și în cazuri de ateroscleroză și boli cardiace asociate cu colesterol crescut, fiind bogată în adenozină, substanţă ce are un rol esenţial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea tensiunii arteriale. Substanţele active din leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sangvine. Pe termen lung, leurda este adjuvantul ideal în tratarea bolilor cardiace, fiind administrată în cure de câte două-trei luni, cu două săptămâni de pauză, sub formă de tinctură. Se ia o linguriţă de tinctură diluată în apă, de patru ori pe zi, înaintea meselor principale. În timpul primăverii, este foarte utilă o cură cu salată de leurdă, cu o durată de minimum două săptămâni.
Alungă stările de anxietate şi nelinişte
Unele studii au demonstrat că leurda consumată în cură neutralizează radicalii liberi din sânge, previne sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează circulaţia cerebrală, oprind procesul de îmbătânire. Ea ajută și în cazuri reumatismale, dar și în boli de piele, având puternice efecte depurative. Leurda este eficientă şi în tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei şi, în general, a bolilor de piele ce apar pe fondul intoxicării organismului. În privința afecțiunilor respiratorii e bine de știut că frunzele consumate sub formă de salate sunt benefice persoanelor cu bronşite, în tuberculoza pulmonară şi în tratarea infecţiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare, datorită efectului antiseptic şi antiinflamator. Tinctura de leurdă este un bun adjuvant în tratamentul bolilor ce afectează aparatul respirator.
Pentru că stimulează capacitatea de concentrare și memorare, leurda combate momentele de lapsus, insomniile, stările depresive, tensiunea la nivelul capului, stările de anxietate și neliniște, amețelile de dimineață. Leurda ajută și rinichii și vezica urinară, acestea fiind curățate, favorizând urinarea.
Înlătură efectele nocive ale nicotinei
În cazul în care vă doriți să renunțați la fumat, leurda ajută, clorofila din frunzele proaspete având efecte antitoxice puternice. Se consumă zilnic suc de leurdă, câte două pahare pe zi, dimineaţa şi seara, o perioadă de minimum două săptămâni. Chiar și dacă veți continua să fumați, e bine să știți că leurda contracarează o parte a efectelor dăunătoare ale nicotinei şi gudronului din ţigări.
Prepararea tincturii
Tinctura de leurdă poate fi găsită în magazinele de produse naturiste, însă în cazul în care vă doriți prepararea acesteia acasă, rețeta este următoarea: se pun într-un borcan 100 g frunze de leurdă fin tocate sau mixate, care se acoperă cu 300 ml alcool alimentar de 50 de grade, amestecând continuu. Se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 12 zile. După această perioadă, preparatul se strecoară, iar extractul astfel obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează două linguriţe cu tinctură de patru ori pe zi, în tratamente cu o durată de una-trei luni.