de Carmen Ciripoiu
Gingaşul liliac care ne copleşeşte cu mireasma lui dulce-îmbătătoare nu dăruieşte doar bucurie, ci şi sănătate din belşug.
A câştigat lupta cu insomnia
Astenia aduce cu ea şi multe nopţi nedormite, plus o stare de iritare permanentă. Noroc cu liliacul, care rezolvă problema într-un timp-record. Se administrează infuzie de liliac, trei căni pe zi, îndulcită cu miere. Pentru un efect mai puternic se adaugă o linguriţă cu flori de lavandă. Datorită efectului hepatoprotector, ceaiul de liliac este indicat bolnavilor de ciroză şi steatoză. Se administrează două căni cu ceai pe zi. La rândul lor, preparatele din scoarţă de liliac au proprietăţi vermifuge, fiind de mare ajutor în bolile parazitare interne. Se recomandă o linguriţă cu tinctură pe zi adăugată într-o cană cu ceai sau o ceşcuţă cu vin de liliac, înainte de culcare, timp de trei zile, urmând ca a patra zi să se ia un purgativ. Vinul se prepară în felul următor: patru linguri cu scoarţă sau frunze de liliac uscate şi mărunţite se pun la macerat zece zile într-un litru de vin roşu, perioadă în care se agită. Poţiunea se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat şase zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului şi se completează cu vin până la un litru. Se depozitează în flacoane închise la culoare. Atenţie! Vinul nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.
Indicat suferinzilor de pinten osos
Extractul din frunze de liliac este un remediu excepţional pentru pietrele la rinichi. Preparatul se obţine astfel: peste două linguri cu frunze zdrobite se toarnă 250 ml apă caldă, se aduce la punctul de fierbere, apoi se lasă la infuzat timp de trei ore, se strecoară şi se stoarce. Se consumă o lingură, de patru ori pe zi, înainte de masă, timp de două săptămâni. Florile uscate de liliac macerate timp de zece zile în alcool sunt indicate celor care suferă de artrită reumatoidă şi pinten osos. Se recomandă 30 de picături din acest macerat de două-trei ori pe zi, dizolvate în puţină apă. Extern, cu această loţiune se masează locurile dureroase sau se fac împachetări. Din cele mai vechi timpuri, reumatismul cedează în faţa puterilor liliacului. Peste o ceşcuţă cu flori de liliac se adaugă 0,5 litri de ţuică şi se lasă la macerat timp de două săptămâni. Cu acest preparat se pun comprese pe locul afectat, care se schimbă de câteva ori pe zi. Frunzele proaspete de liliac sunt excepţionale în tratamentul ţesutului cutanat. Pentru răni purulente se foloseşte infuzia, preparată astfel: două linguri cu frunze uscate de liliac se fierb în 200 ml apă, se lasă la infuzat trei ore, apoi se filtrează. Se aplică sub formă de comprese.
Alungă respiraţia urât mirositoare
Din mugurii de liliac se prepară un decoct cu rezultate foarte bune în tratarea diabetului. Mugurii se usucă, se râşnesc şi se depozitează în borcane. Peste două linguri cu pulbere se toarnă 200 ml apă fierbinte, se lasă la fiert un sfert de oră, apoi se filtrează. Se consumă o lingură de trei ori pe zi. Datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi sudorifice, preparatele din liliac sunt folosite cu succes în răceală. Se prepară o infuzie din două linguri cu frunze tocate peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat o oră şi se consumă o ceaşcă de trei-patru ori pe zi. Contra respiraţiei urât mirositoare se clăteşte gura cu infuzie din flori de liliac obţinută dintr-o lingură cu plantă şi 300 ml apă clocotită. Tratamentul se face după fiecare masă şi seara, înainte de culcare. Hemoroizii sângerânzi răspund foarte bine la tratamentele cu scoarţă de liliac. Se administrează două ceşti cu ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Fiertura, cel mai bun remediu antistres
După o zi obositoare, o baie în care se adaugă o fiertură obţinută din flori de liliac este cel mai bun medicament antistres. Se obţine uşor, folosind 50 g flori de liliac, la care se adaugă trei litri cu apă fierbinte. Se infuzează câteva minute, apoi fiertura se strecoară şi se adaugă în apa de baie. În curăţarea tenului, liliacul este o adevărată minune. Pentru cel cu pete se folosesc frunze fierte în lapte dulce cu care se spală faţa, iar în cazul unui ten înroşit sau plin de pistrui, florile de liliac se strivesc, se înmoaie în apă călduţă şi se aplică pe locul cu probleme. Un alt remediu benefic pielii este apa de liliac. Se umple o sticlă până la jumătate cu flori de liliac, apoi se adaugă alcool până la un litru. Sticla se lasă la macerat trei săptămâni. Preparatul se amestecă bine cu apă distilată în proporţie de 1:2 şi se foloseşte sub formă de comprese pentru ten sau loţiuni tegumentare în igiena corporală generală.