Main menu

header

572 11 1de Carmen Ciripoiu

Dacă ne-am simţi toată viaţa ca la 20 de ani, am putea cuceri lumea! Din nefericire, nu se întâmplă așa, timpul își pune amprenta asupra organismului, articulațiile încep să scârțâie, și la orice efort fizic apar durerile. Care sunt cele mai bune remedii? Cu siguranță, cele oferite cu atâta generozitate de natură.

Untul-pământului, leacul naturist al bătrânilor

Potrivit specialiștilor, aproximativ 50% din populația globală suferă de reumatism, iar dacă vorbim despre România, procentul urcă la 60%. Desigur că primul gând al pacientului, când apare durerea, este să apeleze la antiinflamatoarele clasice. Numai că acestea ajută doar pe moment, iar în timp au reacții și efecte adverse. Drept urmare, singura cale de recuperare şi regenerare articulară este aceea de a oferi organismului pe termen lung enzime, extracte şi stimulatori de refacere naturali. Numit popular iarba femeilor bătute, untul-pământului este verificat de medicina populară în vindecarea durerilor de spate, reumatismului articular, osteoporozei, lombosciaticii, artritei, spondilozei cervicale, durerilor de menisc acute sau cronice, coxartrozei, gonartrozei etc. O rețetă folosită cu succes din bătrâni constă în combinarea sucului rădăcinii plantei cu lanolină, în părți egale. Se obține o alifie cu care se ung zonele dureroase, iar tratamentul durează una-două săptămâni.

Muștarul negru, excepțional analgezic

Unul dintre cele mai eficiente remedii contra durerilor reumatismale este ardeiul iute. Acesta conţine o substanţă numită capsaicină care are proprietatea extraordinară de a inhiba senzaţia dureroasă, acționând ca un analgezic, cu condiția să nu fie aplicată pe răni deschise. Se pune un pachet de unt la topit, iar când devine lichid se toarnă fierbinte în alt vas și se adaugă cinci linguri cu ardei iute măcinat. Se amestecă bine și se mai lasă un minut la fiert. Unguentul se strecoară și se păstrează la frigider. Cu acest preparat se masează ușor articulațiile dureroase, până pătrunde în piele. Un alt condiment de excepție este muștarul negru, ce are proprietăți terapeutice extraordinare. Persoanelor cu dureri ale articulațiilor li se mai recomandă şi compresele cu făină de muștar. 50 g de făină se combină cu apă până se obține o pastă cremoasă, ce se aplică pe zona cu probleme. Atenție! Preparatul nu se așază direct pe piele, pentru a nu o irita, ci pe o pânză curată.

Băi terapeutice cu castan

Frunzele de frasin conţin tanin, ulei eteric, vitamina C şi un glucozid, substanţe cu reale calităţi antireumatice. Se recomandă două-trei căni cu ceai pe zi, obținut din infuzie de două linguri cu frunze la o cană cu apă fierbinte. Supuse analizelor de laborator, castanele au dezvăluit o complexitate de substanțe vindecătoare. Îmbăierea este binefăcătoare pentru bolnavii de reumatism, sciatică, hernie de disc şi spondiloză. În apa din cadă se toarnă o infuzie concentrată, obţinută prin fierberea a 200 g de coajă maronie de castane în doi litri de apă. Tratamentul durează două săptămâni, cu o pauză de o zi între băi, şi este recomandat de patru-cinci ori pe an. Creţuşca, numită şi barba-caprei sau pepenică, este rivala din lumea plantelor medicinale a aspirinei. Infuzia preparată din 20 g vârfuri de flori uscate într-un litru de apă alină durerile reumatismale, dar și febra care însoţeşte durerile musculare.

Untul-pămânului nu este folosit de persoanele cu piele sensibilă, deoarece provoacă puternice reacții alergice