de Carmen Ciripoiu
O maladie aparent banală, urticaria, poate ascunde în spate boli autoimune, cu evoluție gravă. De aceea, trebuie tratată de la primele semne, cu cele mai bune remedii naturiste.
Afecţiunea, provocată de o dereglare a sistemului imunitar
Cauzele care duc la apariția urticariei sunt variate. Poate fi o alergie la un aliment, la un medicament sau la ceva din mediul înconjurător. În majoritatea cazurilor este provocată de fapt de o dereglare a sistemului imunitar, care e produsă la rândul său de infecții, dar și de diverse boli autoimune. În multe cazuri erupția debutează prin mâncărimi, iar bolnavul ajunge să nu-și mai poată desfășura activitatea ca de obicei, mai ales că și pielea își schimbă aspectul. Unele dintre cele mai frecvente cauze de urticarie sunt declanșate de infecțiile urinare sau infecțiile respiratorii. O altă infecție implicată în apariția bolii este cea cu Helicobacter pylori, un microb care infectează mucoasa gastrică și determină apariția gastritei și a ulcerului gastric. Alte cauze frecvente de urticarie sunt infecțiile parazitare și de obicei după vindecare, maladia dispare fără nici un fel de alt tratament.
Bicarbonatul de sodiu oprește mâncărimile
Într-o ceșcuţă, se pun câteva picături de apă si bicarbonat de sodiu și se amestecă până când se obține o pastă. Cu această compoziție se unge locul afectat. Iritațiile și mâncărimile vor dispărea. Foarte util în caz de urticare este și oțetul. Se amestecă o linguriță cu orice fel de oțet și o lingură cu apă călduță și se aplică amestecul pe piele. Un vechi remediu popular chinezesc presupune fierberea unui sfert de cană cu zahăr brun și o lingură cu ghimbir proaspăt în trei sferturi de ceșcuţă cu oțet timp de mai multe minute. Se amestecă cu puțină apă caldă și se aplică de mai multe ori pe zi. Stresul poate provoca urticarie și chiar mai rău. De aceea este indicată meditația, dar și consumul de ceai de mușețel sau valeriană, plante care au un efect sedativ. Pentru a obține poțiunea se pune o linguriță cu plantă uscată într-o cană cu apă clocotită, se fierbe zece minute, apoi se strecoară și se consumă.
Tinctura de lemn-dulce stimulează producţia de hidrocortizon
Foarte bune în tratamentul urticariei sunt frunzele de aloe, care se aplică pe zona afectată. De asemenea, fulgii de ovăz sunt un adevărat balsam pentru persoanele care suferă de această maladie. Se fierb câteva linguri cu fulgi de ovăz în puțină apă până se formează o pastă. Se lasă să se răcească, apoi se pun într-un tifon și se aplică sub formă de compresă. Excepționale sunt și feliile de ceapă puse pe locul cu probleme. Se lasă să acționeze o jumătate de oră. Pentru că ajută sistemul imunitar, tinctura de răchitan este un remediu indicat în vindecarea urticariei. Se recomandă consumul a patru-șase lingurițe pe zi. Contra alergiei se face și o cură de zece zile cu tinctură de lemn-dulce, două-patru lingurițe/zi. Aceasta are rolul de a stimula producția de hidrocortizon natural cu acțiune antialergică.
Urzica ajută și în cazul alergiei la fân
Contra alergiei la praf se pune o linguriță cu bitter suedez în infuzie de urzică și se consumă trei căni pe zi. Urzica acționează ca un antihistaminic și este de mare ajutor și în caz de alergie la fân sau polen. În cazul urticariei este necesară și o curățare a sângelui. Se recomandă suc de morcov combinat cu suc de sfeclă și spanac sau suc de morcov cu castraveți și sfeclă. Foarte bun este și lăptișorul de matcă care se ia în fiecare dimineață, sublingual. Menta este antiinflamatoare și are efect de calmare a mâncărimilor. Se folosește infuzia combinată rece folosită sub formă de comprese sau băi. De mare ajutor este și alcoolul camforat în care se pun câteva picături de ulei de mentă. Pentru că este un extraordinar diuretic, gheara-diavolului este, de asemenea, indicată în vindecarea urticariei. Se iau trei capsule pe zi, pe stomacul gol. Cura durează două luni.
Cura cu vin roșu
În tratamentul alergiilor și al urticariei, vinul roșu este un panaceu de excepție. Se bea zilnic, în perioada acută 50 ml în timpul mesei. Explicația medicală este că vinul roșu conține quercină, ce provoacă formarea antihistaminei. Primele semne de vindecare apar după două-trei săptămâni. În urticariile puternice este indicat și consumul de sparanghel crud. Pentru ungerea locurilor cu probleme se folosește și ulei de levănțică. Acesta se obține prin macerarea a două-trei linguri cu vârfuri înflorite de plantă la un litru de untdelemn, timp de cinci zile. După ce se strecoară, se adaugă în preparat flori de levănțică, pentru a avea un miros mai puternic.
Regimul alimentar este obligatoriu
Indiferent de cauza urticariei, regimul alimentar este obligatoriu și se bazează pe alimente cu conţinut minim de alergeni. Regimul exclude carnea, produsele lactate, ouăle, citricele, ciocolata, alunele, băuturile răcori- toare, adică tot ce înseamnă produs conservat sau care conţine coloranţi sau conservanţi pentru a nu supune organismul deja slăbit în urma reacției alergice la un risc suplimentar. De asemenea, se recomandă consumul a cât mai multe lichide, mai ales compot de fructe făcut în casă.