de Carmen Ciripoiu
Cercetătorii estimează că aproximativ unul din patru oameni a avut cel puţin un neg pe parcursul vieţii, verucele fiind cea mai obişnuită afecţiune a pielii după acnee. Ce le vine de hac acestor formaţiuni, un interviu cu doctor Ruxandra Constantina (foto), medic specialist medicină de familie şi neuropatie (www.drconstantinaruxandra.ro, număr de telefon: 0734.410.417).
„O stare bună de imunitate a organismului creşte rezistenţa în faţa bolii”
- Doamnă doctor, de ce facem negi? Sunt aceştia o afecţiune a pielii atât de periculoasă pe cât se crede?
- Negii sunt mai degrabă inestetici decât periculoşi. Aceştia se manifestă sub forma unor tumori externe noncanceroase care apar la nivelul mâinilor şi al picioarelor, pe faţă, în jurul gurii, nasului, periunheali, provocând adesea mâncărimi, dar nu dureri, şi apar în special la copii şi la adulţi. Cauza apariţiei negilor este infecţia cu Papilloma, virusul uman la nivelul stratului exterior tegumentar, care intră ulterior în organism prin intermediul unor mici leziuni tegumentare. Negii sunt contagioşi, transmiterea se face prin contact direct cu virusul, prin folosirea în comun a produselor de igienă corporală, ca lame de ras, periuţe de dinţi, prosop, tocmai de aceea trebuie să se evite mersul desculţ pe suprafeţe umede, vestiare sau în jurul bazinelor de înot, duşurile publice, deoarece mediul umed favorizează răspândirea lor.
- Ce persoane sunt predispuse să se infecteze cu negi?
- În primul rând, persoanele cu imunitate scăzută sau cele care urmează un tratament cu citostatice. Uneori, negii, aceşti musafiri nepoftiţi, dispar când organismul victimei a căpătat o imunitate faţă de virusul Papilloma, ceea ce se întâmplă de obicei odată cu înaintarea în vârstă.
„Lămâia are efect imediat”
- Se ştie că natura ajută foarte mult în vindecarea negilor comuni, de exemplu, cei care apar cel mai frecvent pe mâini. Ce scheme de tratament recomandaţi?
- Printre tratamentele naturiste cu efecte imediate, lămâia ocupă un loc important. Se pun feliuţe de lămâie la macerat în oţet de mere, se lasă două săptămâni, apoi se aplică pe negi. Sucul de rostopască face adevărate minuni în tratarea negilor. Se aplică direct pe formaţiunile crescute, de mai multe ori pe zi, iar negii încep uşor-uşor să se usuce. Feliile crude de cartofi, aplicate zilnic pe zona infectată cu negi, dau rezultate foarte bune, deoarece îi usucă. Se acoperă feliile de cartofi cu un plastic, pentru ca sucul să nu se evapore prea repede. Scoarţa de mesteacăn este de asemenea de ajutor. Se umezeşte cu apă şi se fixează peste negi. Şi coaja de banană se poate fixa pe neg, cu partea interioară pe piele, în fiecare seară înainte de culcare.
- Cum se poate scăpa de negii plantari, bucăţi de piele dure care se instalează pe tălpile picioarelor şi produc durere la mers?
- Tinctura de propolis distruge virusul Papilloma şi usucă negii. Se ung doar excrescenţele negilor, în acest mod fiind protejată pielea din jurul acestora să nu se ardă. Compresele cu suc de păpădie sau cu decoct de pelin (50 g la un pahar cu apă) sunt foarte eficiente în îndepărtarea negilor. Recomand şi aplicarea de mai multe ori pe zi a tincturii de goldenseal. Sucul proaspăt de aloe vera este deosebit de util pentru orice fel de neg.
„Excepţionale sunt pensulaţiile cu tinctură de rostopască”
- Cât de periculoşi sunt negii genitali? Ce conduce la apariţia acestora şi ce remedii naturiste îi distrug?
- Negii genitali sunt excrescenţe de culoare roz, albe sau maron, care apar atât la bărbaţi, cât şi la femei, şi reprezintă cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală, cauzată de HPV. Aproximativ 90% dintre cazuri sunt produse de două tipuri de virus, HPV 6 şi 11, cu risc scăzut, ceea ce înseamnă că au un potenţial scăzut cauzator de cancer. Alte tipuri de HPV, precum 16, 18, 31, sunt mai periculoase. Primul pas în ceea ce priveşte tratamentul pentru negii genitali sunt un consult de specialitate şi o igienă foarte bună. Extern se fac pensulaţii cu tinctură de rostopască şi cu ulei de ricin, alternativ, sau cu tinctură de mărul-lupului (aplicaţii strict pe negi). Foarte bun este şi uleiul esenţial 100% pur de chiparos sau uleiul de turmeric, aplicat o dată pe zi local.
- E posibil ca şi cei mici să aibă neplăceri cu negii? Ce leacuri are natura?
- Probabilitatea ca astfel de formaţiuni să apară pe pielea copilaşului este destul de mare, ţinând cont de faptul că boala este întâlnită des în copilărie. Numite şi veruca vulgaris, leziunile se localizează la nivelul tălpilor, palmelor, degetelor. O stare bună de imunitate a organismului creşte rezistenţa la virus. Printre tratamentele cu tradiție în vindecarea negilor la copii se numără aplicarea de suc de rostopască, ulei de ricin, ceapă sau usturoi cu oţet sau lămâie şi sare de bucătărie. Sucul de ananas este unul dintre cele mai uşoare remedii pentru înlăturarea negului. Se aplică pe piele de cel puţin două-trei ori, fără a se şterge locul. Procedeul se repetă cel puţin zece zile, până când negul a fost complet şters. În general, negii la copii se vindecă de la sine pe parcursul a doi ani, de aceea nu se recomandă intervenția chirurgicală.
„Luaţi echinacea, ulei de chimen negru şi astragalus“
- Cum evităm apariţia şi răspândirea negilor?
- În primul rând trebuie întărită imunitatea nespecifică a organismului printr-o alimentaţie naturală, vie, multe legume colorate, verdeţuri, plus ceapă, usturoi, crucifere (varză, broccoli, conopidă). Se reduce consumul de zahăr şi de grăsimi hidrogenate şi se mănâncă fructe proaspete cât mai multe plus suplimente pentru imunitate ca echinacea, propolis, astragalus, ulei de chimen negru.