de Raluca Grințescu
Caprifoiul, cunoscut și ca Mâna Maicii Domnului, este o plantă ale cărei flori au un miros care vă relaxează şi vă îndeamnă la meditaţie, putând fi utilizate în cadrul sesiunilor de aromoterapie. Nu trebuie uitate însă nici proprietăţile antiinflamatoare ale florilor de caprifoi, o infuzie preparată din acestea putând ameliora durerile de cap, dar şi afecţiunile din sfera ORL dacă ceaiul se foloseşte pentru gargară.
Ceaiul vindecă cistita
Trebuie amintit şi faptul că mastita şi inflamațiile mamare pot fi diminuate dacă sunt aplicate cataplasme cu infuzie de caprifoi. În plus, s-a dovedit faptul că această plantă-minune poate preveni apariţia cancerului la sân. Dacă sistemul dumneavoastră imunitar este slăbit, din nou, puteți apela la beneficiile caprifoiului. Pe lângă faptul că vă ferește de infecţiile virale, infuzia de caprifoi poate fi consumată şi pentru a trata unele simptome neplăcute ale răcelilor, cum ar fi febra, tusea şi durerea în gât. La fel de bine se poate vindeca şi cistita consumând un astfel de ceai. Afecţiunile intestinale sunt şi ele pe lista de boli ce pot fi tratate folosind acest remediu naturist. Se pare că şi germenii, precum Salmonela, îşi găsesc nașul astfel, caprifoiul eliminând toxinele şi alte cauze care determină probleme intestinale.
Iată şi câteva detalii privitoare la reţeta după care se prepară infuzia de flori de caprifoi. Astfel, tot ce trebuie să faceți este să strângeți bobocii plantelor şi să îi lăsați la uscat într-un loc bine aerisit şi lipsit de umezeală. Atunci când vreți să preparați ceaiul, tot ce trebuie să faceți este să folosiți două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită. Consumați două sau trei căni pe zi.
Rădăcina, binevenită pentru inimă
Infuzia cu rădăcină de caprifoi încetinește coagularea sângelui și ține la distanță bolile de inimă. În plus, calmează crampele și durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau de reumatism. O cană cu rădăcină de caprifoi mărunțită se pune la fiert în șapte căni cu apă. Se lasă pe foc 30 de minute, iar după ce s-a răcit, se strecoară și se păstrează în sticle la frigider. Se administrează o cană pe zi, timp de șapte zile.
Florile macerate grăbesc cicatrizarea rănilor
Se lasă la macerat peste noapte o ceșcuţă cu flori de caprifoi într-un litru de apă. Dimineața se filtrează amestecul, și cu soluția rezultată se pun comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese și cicatrice.
Femeile însărcinate, cele care alăptează şi persoanele care suferă de boli gastrice trebuie să evite consumul de ceai de caprifoi
Uleiul extras din florile de caprifoi este un ingredient folosit şi în industria cosmetică. Substanţele conţinute de acesta luptă cu îmbătrânirea prematură şi contribuie la redarea luminozităţii şi a prospeţimii tenului