de Raluca Grințescu
Modesta nucă are mai multe substanţe nutritive decât carnea, laptele, ouăle, de aceea se recomandă în alimentaţia persoanelor cu distrofie alimentară, anemie, convalescenţă, epuizare nervoasă. Miezul de nucă se foloseşte fărâmițat bine, altfel, stomacul nu reuşeşte să-l digere. Având în vedere că nucile conţin proteine, este indicat să le consumaţi seara sau înainte de somn dacă dormiţi după masă, deoarece proteinele se asimilează mai bine când organismul se relaxează.
Se toacă mărunt coaja uscată de la 14 nuci (neapărat 14!), se amestecă bine cu 500 ml ţuică, se lasă la macerat 70 de zile. Se bea câte o lingură dimineaţa, pe nemâncate. Leacul le e de folos şi persoanelor cu depuneri de săruri, cu tromboză, cu chisturi şi cu tumori, cu mastopatii fibromatoase.
Infuzia, excelentă în cazul icterului
Frunzele de nuc prezintă o serie de proprietăţi care sunt benefice pentru organismul uman. Prin prepararea lor sub diverse forme se pot trata boli stomacale, intestinale, hepatice şi multe altele. Astfel, frunzele de nuc devin un panaceu pe care strămoşii noştri îl foloseau ori de câte ori aveau nevoie, şi astfel îşi menţineau calitatea superioară a vieţii până la adânci bătrâneţi.
Frunzele tinere ale nucului, preparate sub formă de infuzie, dintr-o linguriţă cu frunze uscate şi 200 ml apă clocotită, tratează cu succes diabetul zaharat. Această infuzie mai este benefică şi pentru diminuarea glicemiei, dar şi atunci când ficatul prezintă diverse afecţiuni precum icter. În tratamentul dermatozelor, furunculozelor, ulcerului varicos, pruritului, acneei juvenile sunt recomandate comprese cu decoct concentrat (trei linguri la 250 ml apă, cu fierbere 10 minute).
Tinctura, de folos în hipotonia stomacală
Din nucile verzi culese înainte de Sânziene, deci aproximativ pe la mijlocul lunii iunie (nucile trebuie să poată fi înţepate uşor), se prepară o tinctură care curăță stomacul, ficatul şi sângele şi înlătură hipotonia (lenevia) stomacală şi colita de putrefacţie. Această tinctură este, de asemenea, un remediu excelent contra sângelui îngroşat. Spălăturile, respectiv băile cu acest adaus, ajută în acnee, în erupţii purulente, în transpiraţia picioarelor şi în leucoree. Se clăteşte gura cu această infuzie în cazul stomatitei ulceroase, afecţiunilor gingiei, gâtului şi laringelui.
Prin masaj se activează podoaba capilară
Şi în cazul unei căderi masive de păr se poate ajunge la rezultate bune, masându-se mult pielea capului cu ulei de nucă. Este un produs natural excepţional şi împotriva păduchilor de cap. Frunzele proaspete alungă şi alte insecte nedorite. O alternativă des utilizată de reprezentantele sexului frumos împotriva căderii părului este infuzia cu frunze de nuc. Datorită substanţelor active pe care frunzele le conţin (ulei volatil, vitamina C, minerale, juglonă, tirozină), infuzia regenerează părul şi îl ajută să devină mai bogat şi mai sănătos. Ea mai poate fi folosită şi pentru a căpăta părul o nuanţă arămie şi strălucitoare. Infuzia se pregăteşte din 500 g frunze la 1-2 litri de apă, se adaugă în apa de baie sau se foloseşte pentru clătirea părului.