de Carmen Ciripoiu
Cunoscute sub numele de drăgaică, floarea lui Sântion sau închegătoare, sânzienele sunt folosite de sute de ani în tratamentul bolilor de ficat, bolilor renale, nervoase sau al reumatismului, dar adevăratele lor virtuți încă nu au fost cunoscute pe deplin de știință.
Utilă în bolile venerice
Un leac imbatabil pentru bolile de piele îl constituie ceaiul combinat de sânziene și panseluță sălbatică. Se bea un litru de ceai pe zi, pe stomacul gol, până în ora 12:00. Cura durează două săptămâni și este recomandată de specialiști pentru vindecarea dermatozelor, a eczemelor și a psoriazisului. Pentru un efect sporit, se exclude din alimentație carnea și se înlocuiește cu multe fructe și legume. Unguentul de sânziene este excepțional în cazul erupțiilor și al plăgilor psoriazice, situaţie în care se aplică de două-trei ori pe zi. Atenție! Tratamentul nu se folosește pe răni deschise și pentru infecții acute. În ceea ce privește extractul fluid de sânziene, acesta este o minune a naturii pentru cei care suferă de boli venerice. Se aplică de trei ori pe zi pe locul afectat.
Infuzia, recomandată în afecțiunile renale
Doar o persoană care are ciocuri pe coloană poate ști cât de puternice sunt durerile... Deși pare greu de vindecat, boala cedează cu ajutorul alifiei de sânziene. Modul de preparare este următorul: 20 g plantă uscată, bine mărunțită, se pun la macerat timp de 12 ore în 30 ml alcool sanitar, într-un borcan închis perfect. Se adaugă 200 ml ulei de măsline și se ține în bain-marie timp de trei ore, agitând vasul din când în când. Se lasă în repaus trei zile, apoi se filtrează. Ulterior, se pune într-un vas pe foc și se adaugă 50 g ceară de albine, amestecându-se continuu până se topește. Se lasă la răcit, apoi se păstrează la rece. Se fac fricționări de-a lungul coloanei vertebrale în fiecare seară. Persoanelor care suferă de nervozitate, epilepsie, isterie sau impotență li se recomandă ceai din două lingurițe cu plantă uscată la 250 ml apă clocotită. Se infuzează două minute și se consumă două-trei căni pe zi. Pentru a le veni de hac afecțiunilor renale și ale vezicii urinare, nefritelor cronice, dar și altor maladii precum insuficiența renală, cancerul renal sau genital, un rol important îl are infuzia din amestec, în părți egale, de sânziene, urzică moartă și splinuță. Se consumă trei-patru căni pe zi, băute cu înghițituri mici.
PONT. O băutură preparată dintr-o cană cu apă, două linguriţe cu pulbere de sânziene, puţină scorţişoară şi o linguriţă cu miere poate înlocui cu succes cafeaua de dimineaţă.
Tratamentele cu sânziene nu sunt indicate în caz de hipocalcemie
Picătura-minune pentru împrospătarea ochilor
Încă din cele mai vechi timpuri, sânzienele au fost considerate ca având efecte magice asupra persoanelor cu deficiențe majore de vedere. Se culege dimineața, pe o bucată de sticlă curată, roua de pe florile de sânziene. Licoarea se pune pe pleoape și în jurul ochilor șapte zile la rând. Tratamentul este util pentru refacerea ochilor obosiți, îndepărtarea ridurilor și a cearcănelor. Atenție! Locul din care se culege roua trebuie să fie ferit de substanțe poluante! Pentru curățarea petelor de pe piele este indicat unguentul de sânziene. Procedura este următoarea: se spală câteva minute zona afectată cu tinctură de sânziene, apoi se aplică unguentul. Tratamentul se face două săptămâni, de două ori pe zi.