de Carmen Ciripoiu
Date fiind multitudinea remediilor pe care natura le-a lăsat pentru a scăpa de problemele rinichilor, e clar că boala le-a dat de furcă şi strămoşilor noştri. Care sunt cele mai bune leacuri ce vin în ajutorul celor suferinzi le aflăm de la fitoterapeutul Beatrice Niculiţă (medalion; www.somavita.ro, număr de telefon: 021.312.06.02).
„Maceratul la rece de măceş sălbatic previne formarea calculilor urinari”
- Chiar dacă pare greu de crezut, litiaza renală se află printre primele locuri în statistica îmbolnăvirilor la copii şi la adulţi. Care să fie motivul apariţiei bolii şi cum ne ajută natura în acest sens?
- E adevărat. Litiaza renală era până nu demult o maladie care apărea mai ales la adulţi. Deşi formarea pietrelor are cauze complexe, un factor determinant îl constituie alimentaţia necorespunzătoare. Cei mici consumă exagerat de multă sare, conţinută mai ales de semipreparate de tip fast-food, şi nu beau suficientă apă. Astfel, se formează un exces de calciu în urină, acesta transformându-se cu timpul în calculi renali, care produc dureri atroce. Aşadar, cele mai simple metode de prevenire a formării calculilor urinari sunt reducerea cantităţii de sare din hrană şi consumul de apă în cantităţi suficiente - aproximativ un litru pe zi pentru un copil de 10 ani de statură normală. Ca şi leacuri naturiste, un ajutor de nădejde este maceratul la rece de măceş sălbatic. Două linguri se pun în 200 ml apă rece, se lasă de seara până dimineaţa, când licoarea se strecoară, se încălzeşte uşor şi se bea. Tratamentul se foloseşte pe termen lung. Utilă este şi menta. Se face infuzie dintr-o linguriţă la 250 ml apă şi se administrează trei căni pe zi. Foarte bună este şi urzica (infuzie dintr-o linguriţă cu plantă la 250 ml, un litru pe zi), cu condiţia ca pacientul să nu prezinte boli ulceroase.
- De unde provine pericolul apariţiei pietrelor la rinichi la adulţi?
- Consumul de lichid în cantităţi mari contribuie la spălarea rinichilor. Dar asta nu înseamnă să bem altceva în afară de apă. De asemenea, prea multă sare şi excesul de carne favorizează apariţia calculilor renali. Produsele bogate în oxalaţi sporesc formarea reziduurilor solide, iar cele mai periculoase sunt cacaua, cafeaua solubilă, rubarba, spanacul, ceaiul negru, ciocolata, măcrişul şi grepfrutul, al căror consum trebuie limitat. Mare atenţie la consu- mul exagerat de calciu, micro şi oligoelemente! În cazul calculilor formaţi din uraţi, plantele folosite cel mai des pentru tratamentul rinichilor sunt rădăcina de obligeană, scoarţa şi florile de salcie albă, seminţele de coriandru, ienupăr, pătrunjel, traista-ciobanului, barba-ursului, seminţele de chimen, troscot. Un preparat bun se obţine prin amestecul în părţi egale de troscot, fructe de fragi, mentă, ciuboţica-cucului şi cimbrişor. Peste o lingură cu amestec se toarnă 500 ml apă fierbinte. Se aduce până la fierbere, dar nu se fierbe. Apa cu plante cu tot se toarnă în termos şi se infuzează timp de două ore. Preparatul se consumă cald, în două-trei reprize, între mese, timp de trei săptămâni. În cazul calculilor fosfatici, mătasea de porumb este o plantă de succes. Se prepară o infuzie dintr-o lingură la 200 ml apă. Se consumă trei căni pe zi.
„Consumaţi timp de o săptămână grâu fiert în apă, cu lichid cu tot”
- Ce sucuri trebuie să consume un pacient care suferă de rinichi?
- Cele mai recomandate sucuri pentru inflamaţiile rinichilor şi ale vezicii urinare sunt cele de afine, pere, pepene galben, varză, ţelină, pepene verde, dovleac. O reţetă foarte bună este următoarea: se mănâncă trei zile doar pepene roşu şi eventual pâine graham, iar în ultima zi, la ora 3:00 dimineaţa, se face o baie fierbinte, iar în cadă se consumă tot pepene roşu. Tratamentul este util celor care nu au pietre de dimensiuni foarte mari. De asemenea, bolnavii pot consuma timp de o săptămână grâu fiert în apă, cu lichid cu tot. În această perioadă nu se mănâncă nimic altceva, iar pacientul trebuie să se hidrateze foarte bine.
- Se tot vorbeşte că apa minerală este extrem de periculoasă şi favorizează apariţia pietrelor la rinichi...
- Apa minerală trece, dar pietrele la rinichi... rămân. Apa minerală, calcaroasă sau necalcaroasă, are o încărcătură de săruri minerale pe care noi o eliminăm pe cale renală. În consecinţă, dacă bem în mod curent apă minerală, renunţând la cea plată, este posibil ca, odată cu înaintarea în vârstă, când rinichii nu mai funcţionează la capacitatea lor maximă, acest lichid să fie un factor favorizant al litiazei renale. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu consumul de apă plată care conţine multe micro şi oligoelemente care se depun pe rinichi.
- Vara a venit, iar fructele sunt din belşug. Care sunt cele mai bune pentru suferinzii de rinichi?
- În general, bolnavii pot consuma toate fructele şi sub toate formele, cu excepţia fructelor tari. În litiaza oxalică sunt permise numai merele, perele, piersicile, caisele, strugurii şi gutuile, din belşug pepenele verde, cireşele, precum şi sucurile de fructe. În litiaza fosfatică se recomandă în cantităţi reduse numai merele, afinele, coacăzele, gutuile, citricele, piersicile, precum şi chiselul de coacăze. Sunt interzise supele de fructe, fructele tari (nuci, alune), sucurile de fructe. Ca şi ceaiuri e indicat decoctul de ienupăr, renumit pentru faptul că face bine şi persoanelor care au sânge în urină. Preparatul nu se administrează femeilor gravide.
Tămâia sparge pietrele
- În medicina noastră tradiţională, plantele considerate sfinte au fost dintotdeauna folosite şi în tămăduirea unor afecţiuni. Se numără şi bolile de rinichi printre acestea?
- Pietrele la rinichi pot fi eliminate cu bobiţe mici de tămâie. Este un leac vechi, care dă mereu rezultate bune. Tratamentul se ţine zece zile, timp în care se consumă o bobiţă pe zi, care se înghite fără a fi mestecată. Pentru a nu apărea accidente din cauza contrafacerilor, nu se foloseşte intern decât tămâia procurată din magazinele şi farmaciile naturiste.