de Raluca Grințescu
Lucuma (Pouteria lucuma) e un fruct subtropical foarte popular în Peru, Chile sau Ecuador, însă relativ puțin cunoscut în alte părți ale globului, deși se poate adapta ușor la orice climat subtropical. În Peru, lucuma este cel mai important ingredient pentru fabricarea înghețatei, depășind cacaua sau vanilia. Gustul este unul dulceag, apropiat de cel al caramelului.
Nu conține gluten
Pe măsură ce informațiile despre beneficiile lucumei se răspândesc, acest fruct începe să fie descoperit și apreciat și în alte părți ale lumii. De exemplu, acesta accelerează vindecarea rănilor și regenerarea țesuturilor. Foarte benefic pentru sănătatea și întreținerea pielii, era folosit de băștinașii peruvieni ca antiinflamator, antibiotic și unguent pentru piele. Pudra de lucuma este un excelent substitut pentru zahăr, mai ales că poate masca gustul unor legume sau frunze folosite la prepararea sucurilor sau a smoothie-urilor. Pe lângă faptul că nu dăunează precum îndulcitorii artificiali, lucuma nu conține gluten și are mai puțin de 20% zaharuri, având un indice glicemic scăzut și capacitatea de a stabiliza nivelul de zahăr în sânge.
Reduce riscul de diabet
Un studiu al cercetătorilor chinezi a reliefat prezența în fructul de lucuma a 14 minerale, între care cele mai importante s-au dovedit a fi potasiul, sodiul, calciul, magneziul sau fosforul. Din cauza eroziunii solului, aceste minerale sunt din ce în ce mai deficitare în alimentația de tip occidental. De notat și că lucuma importată din America de Sud a înregistrat un nivel foarte scăzut de metale grele, precum plumbul sau cadmiul. La fel ca și celelalte fructe, lucuma este bogată în fibre dietetice, cu rol în ușurarea tranzitului intestinal, în absorbția zahărului și în reducerea riscului diabetului, prin stimularea producției de săruri biliare care duc la regularizarea nivelului colesterolului în sânge.
Pudra, îndulcitor natural
Lucuma este un fruct exotic care continuă să câştige popularitate în întreaga lume graţie valorii sale medicinale semnificative şi gustului său plăcut, comparat, deseori, cu cel de caramel. Sursă de antioxidanţi, fibre, carbohidraţi, vitamine şi minerale, lucuma nu conţine gluten, asigurând buna funcţionare a organismului şi a sistemului imunitar, scăderea tensiunii arteriale şi protejarea împotriva unor forme de cancer.
Reglează nivelul colesterolului
Fructul dulce cu calităţi nutriţionale excepţionale, cunoscut, în prezent, ca „Aurul incaşilor”, conţine doar 17% zaharuri nerafinate şi naturale, fapt ce îl transformă într-un înlocuitor ideal al zahărului şi/sau îndulcitorilor artificiali (ideal pentru diabetici). Conţinutul ridicat de fibre ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, prin încetinirea ritmului de pătrundere a glucozei în fluxul sangvin. Reglează nivelul colesterolului şi trigliceridelor datorită conţinutului bogat de niacină, vitamine B1 şi B2, carbohidraţi şi fibre. Bogată în amidon şi săracă în acizi, lucuma reprezintă o sursă bună de minerale şi de fier, răspunzător de producerea globulelor roşii, cu rol de oxigenare a organismului.
Întărește oasele și dinții
Studiile efectuate asupra fructului au demonstrat eficacitatea sa la întărirea oaselor şi dinţilor, graţie conţinutului de fosfor şi calciu. Generoasă în caroten, lucuma este recomandată pentru întărirea imunităţii şi păstrarea sănătăţii pielii. Niacina (vitamina B3) şi riboflavina (vitamina B2) ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Extractul de lucuma prezintă proprietăţi de vindecare a rănilor, prin regenerarea ţesuturilor şi inducerea migrării celulelor.
Are un gust asemănător caramelului
Arborele Pouteria lucuma (din Peru) ajunge, de regulă, la o înălţime de 8-15 metri şi poate produce până la 500 de fructe anual. Acestea sunt recoltate în perioada ianuarie-aprilie şi pot fi consumate crude, însă, dat fiind faptul că sunt foarte perisabile, cel mai frecvent sunt deshidratate şi transformate în pulbere prin măcinare. Metoda de uscare a fructelor lucuma implică un proces de încălzire la temperatură joasă, menit pentru păstrarea integrităţii beneficiilor sănătoase ale acestora. Odată uscate, fructele sunt măcinate într-o pulbere fină, care păstrează intacte betacarotenul şi vitaminele acestora. Pudra de lucuma are un gust specific, dulce şi parfu- mat, asemănător caramelului. Cel mai adesea este folosită la prepararea îngheţatei de casă, însă este introdusă ca supliment într-o varietate de deserturi, piureuri, fulgi de ovăz, iaurt, fără a creşte nivelul de zahăr din sânge. Gustul de zahăr ars permite introducerea lucumei în aproape orice reţetă de prăjituri sau cremă. Mai mult decât atât, savoarea irezistibilă recomandă lucuma în prepararea smoothie-urilor. Textura pudrei este similară cu zahărul tos, produsul constituind un înlocuitor ideal al zahărului brun în raport de 2:1 - pentru fiecare lingură cu zahăr brun se adaugă două linguri cu pulbere. O modalitate simplă a introducerii pudrei în alimentaţie este amestecarea acesteia cu apă sau cu lapte. Este recomandat consumul a una-două linguriţe pe zi.
Reţetă de smoothie
Ingrediente: 1 cană cu lapte de migdale, 1 cană cu apă, 1/2 ceşcuţă cu lapte de cocos, 1/2 banană bine coaptă, 1 linguriţă cu scorţişoară, 2 linguri cu pudră de lucuma, 1 lingură cu seminţe de chia, 1/2 linguriţă cu ştevie (îndulcitor natural). Mod de preparare: se adaugă toate ingredientele în blender, se amestecă bine, până la omogenizare şi se serveşte proaspăt.