de Carmen Ciripoiu
Pe vremea Reginei Victoria, nicio masă nu era considerată completă dacă nu era însoțită de o piersică proaspătă împăturită într-un șervețel de bumbac. În ceea ce-l privește pe Columb, se spune că el însuși ar fi adus fructul în America. De ce erau atât de îndrăgite piersicile din cele mai vechi timpuri și ce beneficii au asupra sănătății aflaţi în rândurile următoare.
Țin bătrânețea la distanță
Potrivit specialiștilor, piersicile conțin nu mai puțin de zece vitamine: A, C, E și K şi alte șase tipuri de vitamina B, precum și multe fibre și carbohidrați. De aceea, aceste fructe ajută la prevenirea și la tratarea constipației, la menținerea în cote normale a colesterolului, la prevenirea apariției cancerului de colon și a altor afecțiuni la nivelul colonului. Tot piersicile sunt o sursă importantă de antioxidanți care ajută la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Pe de altă parte, parfumatele fructe încetinesc procesul de îmbătrânire, previn instalarea bolilor cronice cum ar fi cancerul și scad riscul apariției bolilor de inimă.
Tratează colicile nefritice
Din ce în ce mai mulți medici nutriționiști recomandă piersicile în dietă datorită conținutului scăzut de calorii, susținând că fructele sunt de un real ajutor la prevenirea obezității, una dintre cauzele majore ale apariției diabetului. Aparatul urinar beneficiază şi el de pe urma tratamentelor cu piersici, deoarece acestea au un excelent caracter diuretic. Se pot vindeca astfel calculii vezicali, cistita, colicile nefritice, colicile renale, disfuncţiile renale şi hematuria (prezenţa anormală a sângelui în urină). Tot piersicile sunt excelente în anemie, astenie, avitaminoză, boli neurologice, boli de ochi, impotenţă, îmbătrânire prematură, imunitate scăzută, nervozitate, stări de agitaţie şi surditate.
Frunzele, un purgativ de excepţie
Fructele se consumă fie în stare proaspătă, fie sub formă de compoturi, gem, dulceață, marmeladă sau sucuri. Frunzele piersicilor se folosesc ca purgativ. Se fierb două linguriţe cu frunze timp de cinci minute în 250 ml apă, apoi se strecoară. Se consumă două-trei căni pe zi la nevoie. De asemenea, frunzele uscate sunt foarte utile şi în cazul nefritelor, constipaţiei şi gutei. În caz de nervozitate se pun la macerat, timp de 12 ore, 100 g flori proaspete într-un litru de apă, apoi se fierb la foc mic timp de o jumătate de oră. Ulterior, se strecoară, apoi se pune o cantitate egală de zahăr şi se lasă să fiarbă până se transformă în sirop. Se consumă o linguriță dimineața și una seara. Tratamentul este foarte bun și pentru cei mici. În cazul acneei se masează fața cu fructul proaspăt, apoi se lasă zeama pe piele timp de zece minute și se clătește cu apă călduță.
PONT. Frunzele crude sunt utile în cancerul de piele.