de Monica Beleneş
Pe timp de caniculă ați face orice să vă răcoriţi și tot căutați refugiul în băuturi reci. Dar v-ați gândit că există și altă alternativă? Ceaiul de mentă cald, în care ați strecurat câteva picături de zeamă de lămâie, răcoreşte, hidratează și vă oferă energie. Dar pe lângă varianta de ceai, menta poate fi folosită și sub alte forme, cu diverse întrebuințări.
Recomandată în cazul toxiinfecțiilor alimentare
În urma fierberii frunzelor de mentă se eliberează peste 12 compuși chimici instabili volatili, care inhibă centrii agresivităţii. Specialiștii în nutriție recomandă o ceşcuţă cu ceai de mentă după fiecare masă, deoarece stimulează digestia. Această plantă are puterea de a reduce contracțiile musculare care provoacă gaze și balonări abdominale. Cel mult două căni cu ceai pe zi sunt suficiente chiar și când se bea împotriva crampelor intestinale, a indigestiei ori a balonării. Menta este și un detoxifiant deosebit, recunoscut, dar nu trebuie consumată în exces, deoarece constipă. În plus, medicii recomandă ceaiul de mentă persoanelor care suferă de tulburări gastrointestinale. În același timp, menta are o uşoară acțiune antifermentativă și este recomandată mai ales în cazul toxiinfecțiilor alimentare. Cu succes o pot folosi și cei care au probleme respiratorii, care sunt răciți sau suferă de sinuzită, gripă, astm sau bronşită, fiind întrebuinţată sub formă de inhalații, comprese sau masaj pe piept. Inhalațiile se fac prin adăugarea a 10 picături de ulei volatil la 100 ml apă fierbinte. Prin vaporizare și inspirare pe nas, mentolul și uleiul de mentă prezintă o acțiune antiinflamatoare la nivelul sinusurilor frontale și maxilare. Explicația ar fi că această plantă are efecte vasodilatatoare la nivelul mucoasei nazale.
Elimină stresul
Infuzia de mentă este indicată în caz de amețeli, migrene, dureri de cap, inflamații ale gâtului, respirație urât mirositoare. Cu infuzie se poate face și gargară de trei, patru ori pe zi. Potrivit cercetătorilor, menta are efecte vasodilatatoare care pot ajuta la reducerea frecvenței durerilor de cap. Atunci când simțiți că aveți o migrenă, aplicați local o cantitate mică de ulei de mentă (pe tâmple, frunte și ceafă) sau beți un amestec de patru picături de ulei de mentă într-o lingură cu ulei de măsline. Studiile au demonstrat că aromoterapia cu ulei de mentă poate ajuta la tratarea anxietăţii, stresului și dezechilibrelor emoționale. În momentul aromoterapiei puteți asculta muzică de relaxare, pentru ca tratamentul să fie și mai eficient.
Echilibrează producția de sebum din piele
Este cunoscut faptul că menta echilibrează pH-ul pielii. Acest lucru ajută în echilibrarea producției de sebum din piele. În plus, capacitățile astringente, antiseptice și antiinflamatoare ale mentei pot ajuta la ameliorarea acneei, punctelor negre, erupțiilor cutanate și pielii înroșite. De asemenea, poate calma temporar mâncărimile cauzate de mușcăturile de insecte, eczemele, precum și alte leziuni, inclusiv erupțiile cutanate apărute de la iedera otrăvitoare. Ceaiul de mentă poate fi folosit ca apă de gură pentru tratamentul aftelor sau pentru reducerea senzațiilor de greaţă sau vărsături din timpul sarcinii, mai ales pentru femeile care doresc să evite medicamentele mai puternice. Și pentru că tot suntem în plin sezon cald, apa de mentă este excelentă și se prepară dintr-o tulpină de plantă proaspătă, bine spălată, tăiată nu prea mărunt și pusă de seara până dimineața într-o sticlă cu apă minerală. Se obține o băutură ideală pentru o zi de vară.