de Carmen Ciripoiu
Primii coloniști americani au descoperit foarte repede că florile trifoiului roșu sunt un veritabil tezaur de sănătate. Din motive necunoscute, un timp planta a fost o adevărată Cenușăreasă, iar acum numeroase studii i-au repus pe tapet cali- tățile de vindecător de excepție.
Băile, excepţionale în cazul arsurilor solare
Trifoiul este renumit și pentru proprietățile sale calmante. Se varsă 250 ml apă clocotită peste două linguri cu flori de trifoi roșu proaspete sau uscate. Se lasă la infuzat, apoi lichidul se strecoară. Se adaugă o linguriță cu miere. Preparatul are capacitatea de a reține lichidele în organism și de a preveni urinatul nocturn. Florile de trifoi roșu au acţiune emolientă şi cicatrizantă asupra pielii. Extractele din flori, sub formă de cataplasme sau ca băi generale, inhibă dezvoltarea negilor, hidratează pielea, reducându-i în acelaşi timp excesul de sebum, şi ajută la dispariţia treptată a acneei, în special a celei cu localizare toracică. Băile cu trifoi roşu sunt excepționale în cazul arsurilor solare, având efecte calmante şi reducând riscul apariţiei cancerului de piele. Aplicaţiile externe mai sunt utile în caz de eczemă, herpes (bucal sau genital) şi psoriazis.
Curăță sângele de toxine
Pentru tratarea tusei, a bolilor renale și a gutei se prepară o infuzie care acționează ca emolient și diuretic. Peste o linguriță cu flori uscate și mărunțite se toarnă o cană cu apă fierbinte, se acoperă vasul pentru zece minute, apoi se strecoară. Se consumă trei-patru căni pe zi. În caz de spondiloză anchilozantă, circulație periferică deficitară și afecțiuni uterine se face un ceai din două lingurițe cu plantă care se pun în apă clocotită și se mai fierb cinci minute. Se beau două ceaiuri pe zi. Utile sunt și băile cu trifoi roșu. În cinci litri de apă se pun 100-120 g plantă când clocotește apa și se lasă la fiert cinci minute. Amestecul obținut se toarnă strecurat în apa de baie. Pentru a fi mai simplu, se face un săculeț în care se pune planta la fiert. Baia nu trebuie să dureze mai mult de 20 de minute, și apa din cadă nu trebuie să treacă de talie când se stă în șezut.
Înlătură depresia
Împotriva mâncărimilor de piele se folosește extern un macerat din trifoi roșu în oțet. Se pun patru linguri cu plantă uscată și mărunțită într-o jumătate de litru de oțet și se lasă opt zile la macerat, apoi se strecoară. Pentru detoxifierea sângelui și a ficatului se pun la macerat, timp de zece zile, 40 g flori în 500 ml ţuică. Se strecoară, apoi se stoarce planta bine. Se beau 20 ml după mesele de prânz şi de seară. O cură de tratament durează trei luni, cu pauză de zece zile între acestea. Pentru forme ușoare de depresie se ia o linguriță rasă cu pulbere de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Pulberea se ține cinci minute sub limbă, până este înmuiată de salivă, apoi se înghite cu 200 ml apă plată. Pentru forme mai grave se iau două lingurițe de trei ori pe zi. Cura durează 30 de zile sau cât este necesar până la vindecare. În perioada tratamentului se evită alimentele acide și alcoolul. Pentru întreținere cura se face anual sau dacă depresia recidivează.
PONT. Trifoiul roșu conţine substanţe de tip estrogen natural, cunoscute sub numele de izoflavone, care ajută la echilibrarea hormonală.
Extractele pe bază de trifoi roşu contribuie la mineralizarea osoasă şi la menţinerea densităţii oaselor