de Cătălina Tăgârță
Dintre toate produsele stupului (miere, polen, păstură, propolis, lăptișor de matcă, apilarnil, venin de albine), cel mai puțin agreat este veninul, din cauza administrării neplăcute. Însă, în pofida acestui aspect, el merită luat în considerare ca și variantă terapeutică, întrucât, de-a lungul timpului, s-a dovedit eficient în tratarea unei game destul de largi de afecțiuni. Eduard Bratu (medalion), medic generalist la Centrul Mediclass, cu competență în apiterapie, fitoterapie și aromoterapie, ne-a vorbit despre cum poate fi utilizat veninul atât pentru sănătate, cât și în scop estetic.
Înainte de începerea ședințelor se stabilește protocolul terapeutic
- Domnule doctor, pentru ce se recomandă cel mai des terapia cu venin de albine?
- Cel mai frecvent beneficiază de această terapie pacienții cu afecțiuni de natură reumatologică și neurologică, dar cercetările efectuate arată că domeniul de aplicabilitate este mult mai variat. Această terapie s-a dovedit eficientă și în afecțiuni cardiovasculare, imunologice, dermatologice, pneumologice, oftalmologice (în glaucom s-au constatat efecte foarte bune).
- Cam cât durează tratamentul? Oamenii trebuie să vină cu analize medicale?
- Consultația presupune o discuție cu pacientul, din care terapeutul obține informații despre istoricul afecțiunii și al tratamentelor, despre gradul de sensibilitate, răspunsul la durere, determinarea pacientului, apoi se trece la manevrele de investigare clinică și la consultarea analizelor uzuale (dacă există) sau se poate recomanda un set de analize. Toate acestea ajută medicul să-și facă o imagine cât mai obiectivă asupra stării pacientului și, evident, la stabilirea protocolului terapeutic. În funcție de fiecare pacient și de afecțiunea de care suferă se stabilesc durata tratamentului, numărul de ședințe și intervalul dintre ele, plus alte remedii ce trebuie administrate. De exemplu, în scleroză multiplă se pot face cure de câte șase săptămâni, iar pentru tratarea cicatricelor se pot face doar câteva ședințe.
„Injecțiile se fac intracicatricial”
- În cazul cicatricelor veninul se aplică tot cu ajutorul injecțiilor, ca în majoritatea afecțiunilor pe care le tratează?
- Da. Se injectează apitoxina intradermic sau subcutanat în zona cu probleme. Se folosește ac subțire, cum sunt cele pentru insulină. Injecțiile se fac intracicatricial, la 2-3 mm distanță, iar cu cât semnul este mai mare, cu atât vor fi mai multe înțepături. Multe doamne apelează la acest gen de terapie pentru a rezolva cicatricele postcezariană.
- Dispar cu totul aceste cicatrice?
- Rezultatul este variabil de la caz la caz. Unele dispar complet, altele se atenuează, depinde și de bagajul genetic al pacientului. În general, ne adresăm cicatricelor proeminente, urâte, iar rezultatele sunt destul de bune.
Este echilibrat întregul trup
- Pentru dispariția cicatricelor sunt suficiente injecțiile sau se mai folosește și altceva?
- Se pot folosi și unguente în paralel. Să știți că, deși acțiunea veninului este resimțită doar local, acesta nu se adresează doar locului de înțepare sau bolii în sine, cât întregii capacități de autovindecare a organismului. Terapia cu venin de albine declanșează o serie de reacții în corp care destabilizează starea de boală și redirecționează procesele ce duc la echilibrarea naturală a întregului organism. Cu alte cuvinte, terapia cu venin de albine lucrează mai degrabă CU pacientul, decât ASUPRA pacientului.
- Ce contraindicații există?
- În general, afecțiunile acute ce determină o instabilitate a organismului: insuficiențe (cardiacă, renală, pulmonară), afecțiuni psihiatrice, unele afecțiuni endocrine, infecții locale și sistemice. De asemenea, pacienții cu unele boli cronice au contraindicație (relativă) la această terapie: diabet tip I, ciroză hepatică, depresie, anxietate, folosirea medicamentelor betablocante etc.
Antihistaminicele fac parte din trusa de urgență
- Dacă se întâmplă ca să facă cineva șoc anafilactic la administrarea veninului, deși nu are niciuna dintre problemele menționate mai devreme, cum se intervine?
- Orice cabinet medical este dotat cu medicamente și cu instrumente necesare în situații de acest gen. Antihistaminicele orale, adrenalina și cortizonul fac parte obligatoriu din trusa de urgență. Este bine să fim prevăzători, dar să nu plecăm la drum cu această frică. Șocul anafilactic determinat de veninul de albină este destul de rar, mai frecvente sunt atacurile de panică induse de frica șocului, care se pot manifesta ca o reacție anafilactoidă. Asociația Americană de Apiterapie arată că, în șapte ani, la un număr de 60.000 de oameni care au primit terapie cu venin au avut loc doar 12 evenimente anafilactice.
- În cazul în care pacientul nu face șoc anafilactic, dar totuși tratamentul nu-i priește, care sunt celelalte efecte secundare ce pot apărea?
- Efecte secundare apar întotdeauna la înțepătura cu venin, dar diferă ca intensitate de la o persoană la alta și chiar de la o ședință la alta. Dar asta nu înseamnă că tratamentul nu-i priește pacientului. Intensitatea acestor reacții poate fi un indiciu pentru starea pacientului în acel moment. Reacțiile imediate sunt: durere, căldură, înroșire, edem (umflătură), prurit (mâncărime). Înainte de începerea tratamentului, terapeutul discută cu pacientul pe marginea istoricului său medical și decide dacă se pliază sau nu la această procedură.
„Este grăbit procesul de refacere al țesutului”
- La cât timp după cezariană se poate interveni cu terapia?
- De preferat după ce se scot firele și dispare durerea postoperatorie. Oricum, terapia e indicată și pentru vindecarea țesutului, proces pe care îl va grăbi.
- Dacă faci terapie pentru cicatrice, mai poți trata în paralel și alte părți ale corpului?
- Da. Depinde de gradul de sensibilitate al fiecăruia, precum și de zona afectată. Unii nu suportă mai mult de trei-patru înțepături.
- Ce simți în momentul înțepăturii?
- Arsură, durere, exact ca la înțepătura de albină.
- După ce se termină cura urmează o pauză?
- Depinde de la caz la caz, dacă a fost rezolvată problema etc. De aceea susțin că terapiile nu se fac sub nicio formă fără recomandarea și atenta supraveghere a unui specialist, care știe să ia cele mai bune decizii pentru pacient.
Cocteil apicol pentru întărirea imunităţii
- Se mai recomandă vreun remediu în paralel cu terapia cu venin de albine?
- Se pot recomanda cocteiluri apicole, în funcție de afecțiunea tratată și de starea generală a pacientului. Niciun pacient nu are exact aceleași probleme cu altul, de aceea se recomandă ca terapia (care se face personalizat) să fie efectuată de o persoană avizată.
- Îmi puteți vorbi despre aceste cocteiluri?
- O rețetă de cocteil tonic bun pentru toată lumea (excepție fac cei alergici la produsele apicole) ar fi următoarea: 1 kg miere, 150 g polen crud, 50 ml tinctură de propolis, 3 sau 4 linguri cu scorțișoară. Se amestecă ingredientele cu o spatulă din lemn într-un vas de sticlă sau de ceramică, se toarnă compoziția obținută într-un borcan și se iau două lingurițe pe zi, timp de două luni. Cocteilul este excelent pentru creșterea imunității.