de Raluca Grințescu
Prezentă în culturile agricole, pe margine de drum, în grădini, vii şi livezi, buruiana-rândunicii este o plantă de leac cu proprietăţi laxative, coleretice, colagoge, diuretice şi cicatrizante. Părţile aeriene ale plantei conţin heterozide, formate din convolvulina şi jalapina, vitamina C şi substanţe minerale.
Se recoltează înainte sau după înflorire
Buruiana-rândunicii creşte din abundenţă în regiunile de câmpie şi de deal, fiind o mare iubitoare de lumină. În scop terapeutic, se recoltează înainte sau după înflorire, prin smulgerea ei cu rădăcină (bogată în principii active). Se scutură de pământ, se îndepărtează frunzele îngălbenite şi fructificaţiile. Se usucă pe cale naturală, la umbră, în strat subţire, pe coli de hârtie, în spaţii aerisite. Odată uscată, planta se depozitează în pungi de hârtie sau în săculeţi de tifon, mărunţirea sa realizându-se doar înaintea utilizării.
Stimulează secreţia şi eliminarea bilei
Buruiana-rândunicii are o singură acţiune terapeutică punctuală: laxativ sau purgativ, în funcţie de doză. Prin efectul laxativ, preparatele terapeutice sunt un bun coleretic colagog şi cicatrizant, determinând evacuarea conţinutului intestinal cu un scaun unic, fără fenomene secundare. De asemenea, stimulează secreţia şi eliminarea bilei. Extern, planta grăbeşte vindecarea rănilor, furunculelor şi arsurilor. Infuzia are efect laxativ. La o cană cu apă fiartă se adaugă două linguri cu plantă măcinată groscior. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 30 de minute, apoi se filtrează. Se administrează ca laxativ, o cană pe zi, seara, înainte de culcare.
Decoctul combate constipaţiile cronice
Într-un vas din inox sau emailat, cu 500 ml apă, se adaugă patru linguri cu plantă uscată şi mărunţită groscior, care se fierb la foc mic, timp de 30 de minute. La final se completează apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon. Se administrează ca purgativ, în constipaţiile cronice, doza terapeutică fiind de o cană pe zi. Principiile active ale plantei măresc secreţia biliară, influenţând favorabil ficatul. În 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obţinut în gospodărie se pun la macerat 20 g buruiana-rândunicii uscată şi măcinată groscior, vreme de zece zile, perioadă în care se agită de patru ori pe zi. La final, se filtrează prin tifon şi se lasă la decantat în frigider, timp de șase zile, pentru o limpezire deplină. Partea limpede se trece într-un alt flacon, în recipiente din sticlă sau din plastic prevăzute cu dop picurator. Termenul de valabilitate este de doi ani. Se administrează în constipații, câte trei linguri pe zi.
Într-un litru de vin alb se adaugă 100 g plantă uscată, mărunţită groscior. Se închide perfect şi se ţine 30 de zile, agitându-se de trei ori pe zi. La final, vinul se filtrează şi se păstrează în flacoane de 200-250 ml. Împotriva constipaţiilor, se administrează 50 ml, de două ori pe zi.
Din cauza efectelor sale puternic laxative, se administrează doar la nevoie şi în cantităţi mici. Atenţie! Administrarea plantei este contraindicată în sarcină şi alăptare, apendicită, colită, boala Crohn sau în sindromul colonului iritabil