de Monica Beleneş
Stresul cotidian, nesiguranța locului de muncă și neînțelegerile ne afectează sănătatea pe toate planurile și ne scade imunitatea. De aici rezultă diverse afecțiuni și, de partea cealaltă a baricadei, tot genul de încercări de a ne reveni și de a ne stimula într-un anumit fel. Și, de ce nu, cât mai natural?!
Stimulează libidoul
Sarsaparilla este o specie de viţă-de-vie tropicală (Simax officinalis) care crește în Mexic, America Centrală și de Sud și face parte dintre puținele afrodiziace naturale pe care știința a fost nevoită să le recunoască. Rădăcina sa cu aromă plăcută și cu un gust dulce picant a devenit faimoasă pentru proprietățile absolut surprinzătoare. Sarsaparilla este folosită la fabricarea, în scopuri declarat medicale, a hormonului sexual masculin, testosteronul. Evaluarea chimică a rădăcinii de Sarsaparilla a arătat că aceasta include compuși precum sarsasapogenin, sitosterol, stigmasterol și pollinastanol, mai multe tipuri de flavonoide, precum și saponine ca sarsasaponina, sarsaparillozide. Chiar dacă nu a fost identificat mecanismul exact prin care Sarsaparilla stimulează libidoul printre oameni, se crede că planta conține substanțe cunoscute sub numele de fitosteroli, care sunt similare cu testosteronul și care ar putea stimula activitatea hormonilor sexuali din organism. Acțiunea poate fi de ajutor în tratarea impotenței și în creșterea apetitului sexual în rândul bărbaților prin optimizarea acțiunii hormonilor masculini. În rândul femeilor, Sarsaparilla stimulează producerea hormonului progesteron; lipsa acestui hormon este responsabilă pentru libidoul redus.
Excelentă în boli venerice și probleme ale pielii
Studiile care au fost efectuate pe aceasta, ca plantă medicinală, sugerează că beneficiile provin din proprietățile antioxidante și din steroizi, care sunt buni pentru sănătatea umană. Sarsaparilla conține, de asemenea, flavonoide, un pigment chimic natural care oferă culoare frunzelor, tulpinei, florilor și chiar rădăcinii. În ultimul deceniu, flavonoidele au acumulat o recunoaștere mai amplă pentru utilizarea lor în tratarea de boli autoimune și de inflamație. Prima utilizare înregistrată a rădăcinii de Sarsaparilla a avut loc în secolul al XVI-lea și a fost folosită, ulterior, pentru a trata boli venerice, probleme ale pielii, tulburări digestive, febră, artrită, gută, lepră, cancer, impotență și stări de nebunie. Capacitatea sa de a trata multe dintre acestea, inclusiv boli de ficat, psoriazis și procese inflamatorii, provine din posibilitatea de a elimina toxinele din sânge.
Are proprietăți antifungice
Unul dintre ingredientele cel mai fascinante din rădăcina de Sarsaparilla sunt saponinele, un compus chimic natural. Saponinele, de obicei, sunt amare la gust și ajută la descurajarea ciupercilor și insectelor de a se atașa la plantă. Acest lucru ar putea fi unul dintre motivele posibile pentru care Sarsaparilla are proprietăți antifungice.
Monica Beleneş Băutură populară
Sarsaparilla este, de asemenea, consumată cu plăcere în băuturi și sub formă murată. Magazinele din unele părți ale Oceaniei o vând ca o băutură populară numită pur și simplu Sarsaparilla. În trecut, a fost populară, în Statele Unite, ca parte a unei băuturi făcute cu Sassafras. În India, Sarsaparilla este consumată pentru mai multe scopuri medicinale. Astăzi, rădăcina de Sarsaparilla este disponibilă sub formă de capsule, tincturi și suplimente, de obicei în combinație cu alte plante, pentru un rezultat specific.