Main menu

header

591 10 2de Gabriela Niculescu

Prevestitorul sezonului rece, tusea, poate fi un simptom pentru o gamă variată de afecţiuni: de la o simplă răceală, la infecţii respiratorii acute sau inflamaţii cauzate de alergii. Una dintre cele mai comune boli ale căilor aeriene, bronşita, afectează traheea şi plămânii, iar în multe cazuri este consecinţa netratării corespunzătoare şi în timp util a unei simple răceli sau complicaţiilor produse de virusurile gripei. Deşi poate fi cauzată de bacterii, dar şi de virusuri precum coronavirus, adenovirus sau rhinovirus, doar 10% dintre cazurile de bronşite necesită tratament medicamentos, iar celelalte pot fi tratate cu ajutorul remediilor naturiste.

Ceaiul de lumânărică fluidizează secreţiile

Ceaiul de lumânărică este un remediu cu tradiţie pentru afecţiunile respiratorii şi un ingredient comun folosit în prepararea siropurilor expectorante. Acesta conţine un grup de substanţe denumite saponine, care ajută la fluidizarea şi la eliminarea secreţiilor acumulate în urma infecţiilor bronhice. Totodată, această plantă are şi proprietăţi antiinflamatoare şi emoliente, care calmează muscoasele. Sunt recomandate trei căni cu ceai pe zi, obţinut în urma unei infuzii de zece minute.

Uleiul de eucalipt desfundă nasul

Uleiul de eucalipt reprezintă una dintre terapiile cel mai frecvent utilizate în tratarea bolilor respiratorii, bronşitelor, tusei convulsive, pleureziei, dar şi pentru cazurile de gripă, răceală sau sinuzită. Frunzele de eucalipt sunt o sursă benefică de antioxidanţi naturali ce ajută la prevenirea infecţiilor, iar uleiul de eucalipt stimulează descongestionarea nazală, combate infecţiile prin efectele antiseptice, bactericide, antifungice, antivirale, domoleşte febra datorită acţiunii antifebrile şi sudorifice şi, nu în ultimul rând, ajută la vindecarea tusei specifice bronşitei, prin rolul expectorant, astringent şi emolient. Mai mult decât atât, acesta are efecte de tonifiere asupra corpului în cazuri de epuizare, oboseală cronică, migrene, dureri de cap sau astenie.

Uleiul de pin este un puternic expectorant

Datorită substanţelor cu proprietăţi antibacteriene pe care le conţine, uleiul de pin este adesea recomandat în tratarea problemelor respiratorii, a tusei, a faringitei şi a bronşitei. Acesta este un puternic expectorant, ce stimulează eliminarea secreţiilor depuse la nivelul tractului respirator şi ajută la eliberarea sinusurilor.

Lemnul-dulce are efect emolient

Preparatele obţinute din lemn-dulce au un efect emolient şi antiinflamator, ceea ce-l recomandă ca un remediu rapid şi la îndemână în situaţia infecţiilor respiratorii, în special cele în care se manifestă şi tusea. Lemnul-dulce are o acţiune localizată, utilă în cazurile de bronşită. Astfel, ajută la fluidificarea secreţiilor traheobronşice şi faringiene, la dislocarea şi la eliminarea mucusului blocat în piept, uşurând astfel expectoraţia.

Indiciile bolii

Această afecţiune se manifestă, în primă fază, sub forma unei tuse seci, care apoi evoluează la o tuse productivă. De regulă, aceasta va fi mai intensă dimineaţa, urmând ca, pe măsură ce boala progresează, tusea să se manifeste pe parcursul întregii zile şi în special în timpul nopţii. În funcţie de gravitatea infecţiei, bronşita poate fi acută, atunci când are un debut subit şi o durată scurtă, sau poate fi cronică. În acest caz, episoadele de tuse se manifestă în mod recurent şi pe o durată mai lungă, chiar de două luni. Alte semnale care indică instalarea acestei infecţii sunt durerea resimţită asemenea unei arsuri în piept, starea febrilă (37-38 de grade Celsius) şi greutatea sau şuieratul în timpul respiraţiei.