de Raluca Grințescu
Coriandrul sau dhania este un condiment folosit în cele mai multe bucătării, în special în ţările asiatice. Coriandrul nu doar adaugă un plus de aromă, ci este şi foarte bun pentru sănătate. Iată câteva beneficii ale frunzelor de coriandru!
Luptă natural cu diabetul
Vreți să luptați natural cu diabetul? Ei bine, coriandrul vă poate ajuta. Cercetătorii au demonstrat că extractul din frunze de coriandru are anumiţi compuşi care, atunci când sunt eliberaţi în sânge, provoacă insulină antihiperglicemică, activitate specifică insulinei, ce ajută la menţinerea sub control a nivelului zahărului din sânge. Deci, tot ce aveţi de făcut este să adăugaţi câteva frunze de coriandru la mesele dumneavoastră şi veţi păstra diabetul zaharat sub control.
Ţine colesterolul sub control
Frunzele de coriandru conţin un compus numit coriandrin, care ajută la manipularea metabolismului lipidic, prin reducerea nivelului de colesterol. Ele sunt ambalate cu antioxidanţi, care contribuie, de asemenea, la păstrarea nivelului colesterolului. Cercetătorii au demonstrat că frunzele de coriandru reduc cantităţile de colesterol şi de trigliceride din corpul uman. Frunzele au un efect foarte puternic asupra modului în care organismul digeră alimentele şi absoarbe grăsimile, astfel încât coriandrul este un medicament perfect natural pentru a menţine sub control nivelul colesterolului.
Are o puternică activitate diuretică
Dacă suferiţi de hipertensiune arterială, coriandrul este foarte bun şi în acest sens. Are o cantitate mare de compuşi colinergici şi antagonişti de calciu (componente eficiente în reglarea tensiunii arteriale), care acţionează foarte bine în calitate de agenţi hipotensivi atunci când sunt eliberaţi în organism. Frunzele de coriandru au o puternică activitate diuretică, ce contribuie chiar şi la cele mai mici tensiuni arteriale.
Ameliorează inflamațiile
Cercetătorii au descoperit că frunzele de coriandru sunt benefice în reducerea inflamaţiei în mod natural. Fiind o sursă excelentă de Omega 3, Omega 6, lipolotion şi ulei de coriandru (un compus care ajută la reducerea răspunsului inflamator în organism), coriandrul este foarte eficace în reducerea inflamării în toate părţile corpului. Deci, dacă aveţi picioarele umflate din cauza artritei sau dintr-o altă formă de inflamaţie, încercaţi coriandru pentru a vă ameliora simptomele.
Dacă vreodată suferiţi de indigestie, atunci coriandrul vă poate veni în ajutor. Este plin de substanţe nutritive şi proprietăţi care ajută la contracţia stomacului şi la digestia alimentelor în mod eficient. Deci, adăugând câteva frunze de coriandru la masă veţi ajuta tractul digestiv.
Frunzele de coriandru conţin unele substanţe nutritive foarte esenţiale, cum ar fi betacaroten, vitaminele C şi E, acid ferulic, acid cafeic, kaempferol şi quercetin. Toate acestea asigură nu numai hrană pentru corp, dar ele acţionează, de asemenea, ca agenţi antioxidanţi foarte puternici, care curăţă radicalii liberi din organism, responsabili de declanşarea cancerului. Cercetătorii au demonstrat că extractele de coriandru au fost extrem de eficiente în oprirea întregului proces oxidativ - vă protejează de cancer, de îmbătrânire şi de riduri.
Crește imunitatea
Coriandrul are un compus antibiotic foarte puternic şi uleiuri volatile care acţionează ca agenţi antimicrobieni foarte eficienţi. Aceşti compuşi se găsesc în special în frunzele proaspete, nefierte. De asemenea, frunzele pot fi utilizate pentru tratarea infecţiilor fungice şi bacteriene.
Coriandrul este o modalitate foarte bună de a susţine sistemul imunitar. Fiind un agent antibacterian şi antifungic, coriandrul este exact ceea ce aveţi nevoie atunci când trebuie să combateți infecţia.
Vreţi să aveți un somn mai liniştit?
Coriandrul are proprietăţi sedative. În acest caz, nu numai frunzele sunt foarte bune, dar şi seminţele au aceste efecte sedative. Uleiurile esenţiale prezente în coriandru produc un efect sedativ-hipnotic în corp, calmează nervii şi aduc toate substanţele chimice din corp într-o balanţă perfectă pentru organism.
Sursă bogată de vitamina K
Deficitul de vitamina K are multe implicaţii asupra sănătăţii. Aceasta poate duce nu numai la o serie de probleme cu coagularea sângelui dumneavoastră, dar poate declanşa boli cardiovasculare şi boli cronice de rinichi. Fiind o sursă bogată de vitamina K, micile frunze de coriandru vă pot ajuta într-un mod cât se poate de natural.