de Carmen Ciripoiu
Neînsemnat la prima vedere, aruncat la marginea drumului, ciulinele fascinează zi de zi prin calitățile sale terapeutice. Dacă pe vremuri era folosit în ritualurile magice, pentru alungarea spiritelor rele, acum, planta este un leac imbatabil în lupta cu hemoroizii și cu tuberculoza pulmonară. Dar virtuțile sale nu se opresc aici...
Benefic în tuse
Silimarina, un complex de flavonoide care stimulează refacerea celulelor hepatice, reduce riscul apariţiei calculilor biliari, îmbunătăţeşte funcţiile digestive, favorizează secreţia bilei, conţine vitaminele A, D, E, K, complexul de B-uri, saponine, diferite micro şi macroelemente, ca potasiu, seleniu, mangan, iod și calciu. Cu o astfel de bogăție se laudă ciulinele, unul dintre cele mai bune remedii la ora actuală pentru stări de nervozitate și insomnie. În acest caz se recomandă ceai de ciuline, obținut dintr-o cană cu apă fiartă timp de cinci minute împreună cu o linguriță cu inflorescenţă mărunţită de ciulin. După ce se lasă la infuzat o oră, preparatul se strecoară și se consumă cu înghițituri mici. Se recomandă o jumătate de ceaşcă, de patru ori pe zi, înainte de mese. Tratamentul durează zece zile. Planta este benefică și în cazul tusei și al răcelilor. Peste o lingură cu rădăcină mărunt tocată de ciulini se toarnă două căni cu apă rece, se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, apoi se lasă o oră la infuzat. Se administrează un sfert de cană, de trei-patru ori pe zi, călduţ, după mesele principale ale zilei. Pentru un gust mai bun se îndulcește cu miere.
Vine de hac hemoroizilor
Ciulinele este imbatabil și în lupta cu hemoroizii. Peste o lingură cu frunze zdrobite, proaspete sau uscate, se toarnă o cană cu apă clocotită și se lasă la infuzat două ore. Se strecoară şi se consumă o jumătate de ceaşcă, de trei-patru ori pe zi, după mesele principale. Cura durează două săptămâni. Probleme digestive? Varice? Ciulinele este un ajutor de nădejde. Peste o linguriţă cu seminţe măcinate de ciuline se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se recomandă un sfert de cană, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Planta este excepțională și pentru bolnavii de psoriazis. Se administrează o linguriță cu pulbere de semințe de ciuline de trei ori pe zi, înainte de masă. Cura durează zece zile. Și tot ciulinele este un adjuvant bun împotriva cancerului. Peste o lingură cu frunze tocate se toarnă o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Se consumă o ceașcă, de trei ori pe zi, după mesele principale.
De folos în orice formă de otrăvire
Ciulinele este, totodată, planta despre care specialiștii spun că are efecte antitoxice în orice formă de otrăvire, moment în care se recomandă infuzia de ciulin. Preparatul se obține astfel: peste două linguri cu flori mărunțite se toarnă o cană cu apă clocotită și se lasă 20 de minute la infuzat. Se strecoară și se consumă. După o oră, se administrează încă o jumătate de cană cu infuzie. Din vechime, ciulinele este prietenul celor care suferă de afecțiuni hepatice. În acest caz se folosește ulei de ciuline, o lingură, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Cura durează șase săptămâni. Modul de preparare al uleiului este următorul: o jumă- tate de litru de ulei de măsline se amestecă bine cu șase linguri cu semințe de ciuline și se fierbe pe baie de abur. Se lasă pe foc până ce scade 30% din volum, se strecoară și se depozitează în sticle închise la culoare, care se păstrează la rece.
Extractele de ciuline sunt contraindicate copiilor de până la 10 ani, femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de hipertensiune arterială