de Carmen Ciripoiu
Renumită încă de pe vremea dacilor ca plantă de leac împotriva bolilor de plămâni, astmului, durerilor de cap, fracturilor sau rănilor infectate, iedera este și astăzi la fel de spectaculoasă. Ce miracole face această plantă pentru organismul uman, aflați dintr-un interviu cu renumitul farmacist Ion Bobaru (foto). Acesta poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, număr de telefon: 023.961.59.31, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
„Iedera e supranumită şi antinevralgicul verde”
- Pe vremuri, necunoscătorii considerau iedera doar o plantă ornamentală de top folosită pentru amenajarea grădinilor. Astăzi, situația s-a schimbat. A trecut frumusețea decorativă a iederei pe plan secundar față de puterile terapeutice pe care le posedă?
- Iedera este o plantă ornamentală de top pentru amenajarea peisagistică a unei curți, care se pretează a fi aranjată sub formă de coloane sau de arcade ori de gard viu. Este o sursă de răcoare în casă pe timp de vară dacă îmbracă pereții exteriori ai caselor. Tot de top, iedera, numită şi antinevralgicul verde, poate fi și pentru beneficiile terapeutice incredibile pe care le are.
- Ce forme farmaceutice putem prepara în gospodărie din iederă?
- La mare căutare se află infuzia, obținută din două linguri cu frunze de iederă uscate și mărunțite groscior, care se amestecă bine cu 250 ml apă fierbinte, se dă într-un clocot și se lasă timp de 30 de minute. Se filtrează și se îndulcește după gust cu zahăr sau cu miere. Urmează tinctura, al cărei mod de preparare este următorul: două linguri cu frunze de iederă uscate și mărunțite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar timp de zece zile, agitându-se de trei ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de șase zile pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau de plastic prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Excepțional este și vinul terapeutic, preparat astfel: patru linguri cu frunze de iederă uscate și mărunțite groscior se lasă într-un litru de vin alb timp de zece zile, agitându-se de două-trei ori pe zi. După zece zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat șase zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se completează cu vin până la un litru și se păstrează în flacoane de 200-250 ml. Un alt preparat căutat este siropul de iederă, care se obține prin fierberea a 100 g frunze de iederă câteva minute cu 500 ml apă. După 15 minute se filtrează, se adaugă 500 g zahăr tos și se dă într-un clocot. Când încă mai este călduţ se filtrează pentru îndepărtarea eventualelor impurități din zahăr.
„Este miorelaxant în cârcei”
- Ce boli se tratează cu vinul de iederă?
- Vinul de iederă conține saponozide, flavonozide, rutozidă, acizi polifenolcarboxilici (acid clorogenic și cafeic), derivați de caroten și resveratrol. În tratamentul durerilor de cap și al nevralgiei de trigemen (este o afecţiune a perechii a cincea de nervi cranieni numită nerv trigemen. Acesta este constituit din trei ramuri, nervul oftalmic, nervul maxilar şi nervul mandibular), se administrează 50 ml de două ori pe zi. În bolile virale (răceală, gripă, guturai) se consumă călduț 50-100 ml de două ori pe zi. Colicile abdominale dispar prin administrarea de două ori pe zi, înainte de masă, a trei linguri cu vin de iederă. De asemenea, acesta este antispastic în boli renale (cistite, colici renale, urinări frecvente), unde sunt indicate trei linguri, de două ori pe zi, după masă. Tot vinul de iederă este miorelaxant în cârcei. În acest caz se iau trei linguri de două pe zi, la apariția crampelor. Dacă acestea au o anumită frecvență se face un tratament continuu de cel puţin 30 de zile. Ca analgezic în otite cronice și acute se beau 50 ml vin de iederă de două ori pe zi.
- Din cele mai vechi timpuri, iedera a fost considerată unul dintre cele mai bune leacuri pentru celulită. Ce scheme de tratament recomandați?
- Vinul de iederă este recomandat și în tratamentul celulitei și al vergeturilor (intern, trei lingurițe, de două ori pe zi) și se asociază cu cel extern, prin aplicarea unor creme obținute în Farmacia Faltis, care conţin iederă și semințe de struguri roșii, ce se aplică local, seara, înainte de culcare.
„Siropul de iederă, util copiilor cu afecţiuni ale aparatului respirator”
- Potrivit unui studiu efectuat anul trecut s-a constatat că siropul de iederă este eficient în aproximativ 95% dintre cazurile de tuse și afecțiuni respiratorii. Cum se folosește acesta?
- Cele mai indicate forme farmaceutice pentru tratamentul afecțiunilor aparatului respirator sunt: infuzia băută călduț pentru adulți, două căni pe zi, și siropul de iederă pentru copii, două lingurițe pe zi, după masă. În afecțiunile aparatului respirator, rezultate foarte bune se obțin prin folosirea combinată a mai multor plante medicinale. Acest amestec poartă numele de specii pectorale. În funcție de posibilități, acestea se fac din scoarță de salcie, flori de tei, soc, lumânărică, frunze de iederă, frunze de pătlagină, frunze de nalbă, muguri de pin, măceșe etc. Tehnica de preparare este una combinată: scoarța se fierbe în apă timp de 15 minute, apoi se adaugă frunzele și florile și se lasă la infuzat alte 15 minute, după care se filtrează.
„Oţetul şi uleiul, folositoare în bolile alergice“
- Care sunt cele mai bune tratamente externe pe bază de iederă?
- Tamponări locale pentru toaletarea diverselor ulcerații de la nivelul pielii. Se folosește o fiertură obținută din două linguri cu frunze de iederă și 250 ml apă. Preparatul se poate îmbogăți prin adăugarea unei linguri cu rădăcină de tătăneasă. Pentru bolile gurii - afte, gingivite, stomatite, ulcer produs de proteze dentare - este excepțională gargara, care se face după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de iederă. Se poate aplica local un colutoriu specific bolii respective. În bolile alergice se folosesc tincturile, oțetul sau uleiul de iederă, în aplicații locale seara. Modul de preparare al uleiului terapeutic este următorul: două linguri cu frunze de iederă uscate și mărunțite groscior se fierb împreună cu 100 g ulei de floarea-soarelui câteva minute pe bain-marie şi se pun în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus două zile, după care se filtrează. Pentru obținerea oțetului sunt necesare patru linguri cu frunze de iederă uscate și mărunțite groscior, care se țin la macerat timp de zece zile în 500 ml oțet, de preferat obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune.