de Carmen Ciripoiu
Poetul grec Homer a menționat-o în poemele sale Iliada și Odiseea, eroul Achile a folosit-o pentru a vindeca bolile căpătate de caii săi superbi, iar Hipocrate, părintele medicinei, a numit-o selinom și a considerat-o un remediu excelent pentru liniştirea sistemului nervos. Dar beneficiile țelinei, extrem de versatilă în preparatele culinare, nu se opresc aici...
De folos eczemelor alergice
Frunzele țelinei sunt cu adevărat celebre! Asta pentru că atât acestea, cât și rădăcinile, prin bogăția de vitamine, enzime, hormoni vegetali și substanțe aromatice complexe, au efecte detoxifiante, reglatoare hormonal și de întinerire generală. Mai activ decât sucul din rădăcini este cel din frunze proaspete. Acestea se spală bine, se taie mărunt, se adaugă un pahar cu apă rece și se mixează câteva minute. Se lasă 15 minute în repaus, se strecoară și se consumă dimineața și seara, pe stomacul gol. Cura durează 24 de zile, perioadă în care nu se depășesc 150-200 ml pe zi. Preparatul curăță sângele, îndepărtează febra, vindecă acneea juvenilă, eczemele alergice, afecțiunile oftalmologice și este excepțional pentru cei care suferă de vitiligo, sclerodermie sau psoriazis. Atenție! Timp de două ore după administrarea sucului nu se consumă niciun fel de aliment! De asemenea, în perioada curei se exclud din alimentație carnea, alimentele conservate, aditivii alimentari și alcoolul. Infuzia din frunze (o linguriţă la 200 ml apă clocotită) se bea înainte de mese în cazul bronşitei cronice, tusei vechi, răguşelii şi astmului bronşic sau după mese în congestie hepatică, litiază renală şi reumatism.
Rădăcina, eficace în cancer de piele
În ceea ce privește sucul obținut din rădăcină, acesta este recomandat de specialiștii în terapii naturiste pentru surmenaj, colesterol rău, nervozitate, impotență sexuală, reumatism, gută, tuse, catar bronșic, obezitate. Extern se aplică sub formă de comprese pe plăgi, ulcere, cancer de piele, caz în care se fac gargare. Preparatul se obține din rădăcina rasă sau tăiată în felii subţiri sau cuburi, care se mixează timp de cinci minute. Se beau zilnic 50-100 ml suc, fracţionat în trei reprize, într-o cură de 15-20 de zile. Pentru eliminarea toxinelor din corp se iau 10-15 linguri pe zi, în cure de două-trei săptămâni. Pentru un gust plăcut, sucul de țelină se administrează împreună cu sucul de morcov (o parte ţelină şi trei părţi morcov) sau se combină cu miere, smântână şi iaurt, suc de tomate şi suc de lămâie, suc de mere şi suc de sfeclă roşie, suc de castraveţi şi suc de varză. Siropul din rădăcini de ţelină, în amestec cu rădăcini de la alte specii (pătrunjel, sparanghel, fenicul şi ilex, 125 g din fiecare), se infuzează în 2,5 l apă clocotită, timp de zece minute, se adaugă 375 g sirop de zahăr, apoi se fierbe până la consistenţa siropului. Se consumă trei-cinci linguri pe zi. Preparatul are rol diuretic în albuminurie cronică, litiază renală, febră intermitentă.
Decoctul vindecă degerăturile la picioare
O ceșcuţă cu decoct din rizomi și rădăcini rase (30 g fierte cu un litru de apă timp de 10-15 minute), consumată înainte de mese, are efect stimulator general, nervos şi sexual, cu multe beneficii în tuse rebelă, răguşeală, stări febrile, afecţiuni cardiace, impotenţă, frigiditate, retenţie urinară, litiază renală, digestie lentă, balonări, obezitate, helmintiază, reumatism şi gută. Pentru degerăturile la picioare, leacul cel mai bun este decoctul concentrat din rădăcină tocată (250-500 g la doi litri de apă), care se fierbe o jumătate de oră, apoi se pune în baia caldă, unde bolnavul se așază timp de 15 minute. Efecte afrodiziace senzaționale, dar și diuretice și tonice are vinul de țelină. Se taie mărunt rădăcinile, se pun într-un litru de vin alb peste care se adaugă 100 g miere. Se lasă la macerat timp de două zile, până se obţine o băutură parfumată, cu aromă discretă de ananas, din care se consumă trei ceșcuțe pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.
Distruge placa bacteriană
Folosită extern, țelina este și un leac excepțional pentru vitiligo. Se opăresc frunze de țelină, se lasă puțin să se răcească și se pun cataplasme pe locurile afectate. Se acoperă cu un celofan și cu un obiect de lână și se păstrează două ore. Intern, se administrează șase linguri pe zi, înainte de masă, cu suc de rădăcină și frunze. Consumul de salată de țelină crudă are deosebite efecte antibiotice la nivelul gurii și ajută mult la distrugerea plăcii bacteriene, a cariilor și a tartrului.
Se recomandă persoanelor convalescente
Țelina se consumă fie în stare naturală, fie sub formă de piure sau în alte mâncăruri. Chiar dacă un procent mare de vitamina A dispare prin fierbere, mineralele și vitaminele rămase sunt mult mai bine digerate de organism. De asemenea, ţelina fiartă (care se poate amesteca cu cartofi şi morcov fiert) este foarte bine tolerată de tubul digestiv, tocmai de aceea este recomandată mai ales persoanelor convalescente ori celor care din cauza unor afecţiuni gastro-intestinale nu suportă crudităţile. Din aceste motive, ţelina fiartă poate avea de multe ori o aplicabilitate terapeutică mai mare decât cea consumată crudă.