de Carmen Ciripoiu
Folosită încă din Antichitate, când era cunoscută sub denumirea de „elixirul vieţii veşnice”, frumoasa crizantemă, regina toamnei, are efecte vindecătoare miraculoase, în faţa cărora toată lumea se înclină. Petalele sale sunt leacuri incredibile atât pentru fortificarea sistemului imunitar, cât şi pentru bolile articulare, cele ale aparatului respirator sau ale sistemului nervos.
Detoxifică organismul
Potrivit specialiştilor, ceaiul de crizantemă, consumat seara, înainte de culcare, este un tonic general de excepţie. Peste o mână cu petale de crizantemă se toarnă jumătate de litru de apă clocotită, se lasă la infuzat o jumătate de oră şi se îndulceşte cu miere. Preparatul are şi capacitatea de a elimina durerile de cap, ţiuitul urechilor şi îmbunătăţeşte vederea. Pentru consolidarea sistemului imunitar, dar şi în bolile de rinichi se foloseşte următorul preparat: peste o cană cu apă clocotită se toarnă o linguriţă cu petale zdrobite de crizantemă, se lasă la infuzat o jumătate de oră şi se îndulceşte cu zahăr sau cu miere. Pentru detoxifierea organismului, peste două căni cu apă în clocot se toarnă o jumătate de linguriţă cu petale de crizantemă şi o jumătate de linguriţă cu flori uscate de tei. Se lasă la infuzat timp de 20 de minute, se strecoară şi se bea o jumătate de ceşcuţă de două ori pe zi. De asemenea, consumul regulat de ceai de crizantemă ajută la menţinerea calciului în organism, reglează funcţiile inimii şi reduce nivelul de colesterol din sânge.
Preîntâmpină parodontoza
Crizantema este un leac cunoscut şi împotriva herpesului. Peste o lingură cu flori zdrobite de crizantemă se toarnă o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 40 de minute şi se consumă un sfert de cană de trei-patru ori pe zi, până la vindecarea completă. „Regina toamnei” este, de asemenea, căutată pentru că previne apariţia parodontozei. În acest caz, peste o lingură cu frunze tocate de crizantemă se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat de seara până dimineaţa, când se strecoară şi se foloseşte în fiecare din serile următoare. Pierderea mirosului cauzată de răcelile extrem de puternice poate fi remediată cu următorul leac din crizantemă: o lingură cu petale bine tocate se amestecă împreună cu o linguriţă cu ulei de măsline. Pasta obţinută se aşază la rădăcina nasului şi sub nări şi se acoperă cu un plasture. Se lasă până dimineaţa, când se înlătură şi se clăteşte bine nasul cu apă călduţă în care a stat o floare de crizantemă. Tratamentul se face până la dispariţia simptomelor.
Vine de hac poliartritei
Când somnul se încăpăţânează să nu vină, se pun peste aşternut petale de crizantemă. Bronşita este o altă maladie cu care crizantema a câştigat lupta. La un litru de apă ce fierbe se adaugă două-trei flori întregi de crizantemă, se dă într-un clocot şi se lasă la infuzat de seara până dimineaţa. Înainte de culcare, în această poţiune se îmbibă un prosop, care se aplică ulterior pe piept. Rezultatele se văd la doar câteva zile de la începerea tratamentului. Preparatul este excepţional şi în cazul tuberculozei pulmonare. Persoanelor care suferă de artroză, reumatism şi poliartrită li se recomandă cu mare încredere un ceai de crizantemă obţinut astfel: peste o mână cu petale mărunţite se adaugă o linguriţă cu ulei de floarea-soarelui. Cu această mixtură se pun seara cataplasme pe zonele afectate.