de Raluca Grințescu
În înțelepciunea ei, natura a știut să dăruiască toamna tot ce e mai bun pentru sănătate. Dovleacul nu este încântător doar prin formă, mărime și culoare, dar constituie și unul dintre fructele pământului de o bogăție nutritivă inestimabilă.
Uleiul, recomandat în menopauză și premenopauză
Originar din Peru, dovleacul a fost adus de conchistadori în Europa în secolul al XVI-lea. Existența lui este mult mai veche, în Mexic descoperindu-se semințe de dovleac care au datat din anul 7000 î.e.n. Pulpa este foarte bogată în provitamina A, vitaminele E, C și în fibre vegetale, constituind un adevărat „supliment nutritiv” natural de excepție. Poate fi consumată sub orice formă, după preferință și gust. Uleiul din semințe de dovleac, extrem de gustos și de aromat, prin conținutul său bogat în fitoestrogeni este de un real folos femeilor în premenopauză și în menopauză. Pentru tratarea hiperexcitabilității nervoase și sexuale se consumă salată verde, andive, varză crudă, asezonate cu ulei de dovleac, sau, în fiecare seară, două linguri cu ulei de dovleac cu puțină lămâie. Uleiul de dovleac este un remediu de intensitate medie, cu efecte foarte bune pe termen lung. Se consumă între mese, o linguriţă cu ulei de dovleac. Mâncat fiert, sub formă de piure sau copt, dovleacul ajută la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducând la creşterea nivelului de insulină din sânge.
Semințele alungă anxietatea
Nici semințele de dovleac nu sunt mai prejos. Acestea sunt extrem de bogate în vitaminele E, K, complexul B, ceea ce-i conferă acțiune puternic antioxidantă, oligoelemente (calciu, magneziu, potasiu, zinc, cupru, fier, fosfor, mangan). Datorită prezenței în cantități apreciabile a zincului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumarea zilnică a semințelor pentru beneficiile lor terapeutice. Studii ale cercetătorilor din SUA au arătat o strânsă legătură între consumul scăzut de zinc și apariţia osteoporozei. De asemenea, zincul este recomandat pentru sănătatea prostatei, acest organ având concentrația cea mai mare de zinc din orga- nism. Seminţele de dovleac mai conţin proteine de cea mai bună calitate, fiind indicate în regimul vegetarian, grăsimi naturale (acizi grași mononesaturaţi) extrem de benefice pentru scăderea colesterolului LDL (rău) și creșterea HDL (bun), triptofan, aminoacid esențial din care organismul sintetizează în stomac și în duoden serotonină (Doamna Fericire), iar din aceasta, melatonină (Doamna Somn). Consumul semințelor ajută la reducerea anxietății și a depresiei.
Echilibrează grăsimile din organism
Împotriva constipației, se recomandă zilnic 300-400 g dovleac crud, pe stomacul gol, cu puţin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură cu tărâţe cernută prin sita de mălai şi prăjită puţin pe tigaie uscată. Pentru persoanele cu probleme legate de obezitate, dietele cu 1,5 kg dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor, sunt foarte bune pentru echilibrul grăsimilor din organism. Se consumă dovleac împărţit în cinci doze, cald sau rece, stropit cu suc de grepfrut sau cu lămâie. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se condimentează cu boia de ardei iute. Dovleacul este un remediu excepțional împotriva insomniei. Înainte de culcare se consumă 50 ml suc de dovleac proaspăt, amestecat cu o linguriţă cu miere.