Main menu

header

de Carmen Ciripoiu603 11 1

Când articulațiile care dau mobilitate și flexibilitate corpului încep să scârțâie, limitând mișcările, viața devine de cele mai multe ori un calvar. Localizate în cele mai multe cazuri la nivelul gleznelor și genunchilor, dar și al brațelor și coloanei vertebrale, durerile articulare apar atât la persoanele în vârstă, cât și la cele tinere și sunt în majoritate meteodependente. Soluția? Leacurile naturiste, cu eficiență garantată.

Broccoli, bombă de vitamine

Un rol extrem de important în apariția durerilor articulare îl are sedentarismul, tocmai de aceea se recomandă practicarea în mod regulat a exercițiilor fizice (în special a înotului), mai ales de persoanele care au o meserie statică. Se evită pe cât posibil consumul de mâncăruri grase și se optează pentru cât mai mult pește (ton, sardele, somon, hering), acesta contribuind la întărirea articulațiilor. De asemenea, se va opta și pentru salate de legume crude, care să cuprindă mărar, pătrunjel, andive, țelină și morcovi. Când capetele oaselor sunt fragile și tocite, articulațiile au grav de suferit. Este momentul în care trebuie să se intervină cu o doză serioasă de calciu și minerale. În acest caz, nu numai lactatele trebuie introduse în dietă, ci mai ales napii care, pe lângă o cantitate mare de calciu și minerale, conțin în plus și vitaminele A, C și K, protectoare ale articulațiilor. De asemenea, broccoli beneficiază de un adevărat alfabet de vitamine care ajută la păstrarea încheieturilor în formă maximă: A, B, C, E, K, calciu şi proteine.

Comprese vindecătoare

Pentru durerile articulare sunt excepționale băile, fie că sunt cu coajă de salcie, sare grunjoasă (două kg la cadă), pulbere de semințe de muștar (300 g la cadă), trifoi roșu (500 g la cadă) sau cele cu paie de ovăz. Tratamentul se face doar seara, înainte de culcare, 21 de zile, cu pauză de zece zile. De un real ajutor sunt și compresele: cu pulbere de semințe de muștar, argilă, rădăcină de tătăneasă strivită, varză, terci din ceapă crudă, în amestec cu hrean dat pe răzătoare și semințe de muștar, ulei de ienupăr, ulei de arnică. De asemenea, se spală picioarele cu apă rece și oțet, seara, timp de o lună. Prișnițele cu brânză de vaci dezumflă inflamațiile și alină durerile articulare. Se întinde pe un prosop de bumbac un strat de brânză gros de 1/2 cm și se acoperă cu un alt prosop. Se încălzește prișnița, se aplică pe locul dureros și se pune deasupra un fular gros. Se păstrează peste noapte. O cură de trei luni cu ceai de coada-calului face adevărate minuni în durerile articulare. 50 g coada-calului uscată se pun la macerat timp de trei ore într-un litru de apă rece. Preparatul se fierbe 30 de minute. Se consumă trei căni pe zi. Foarte bună este și infuzia de jneapăn, două căni pe zi.

Pont. Extractul de boswellia, numită și tămâia indiană, reduce durerile resimțite la nivelul articulațiilor.

Ghimbirul conţine gingerol, o substanţă ce-i conferă aroma picantă şi acţionează în organism la fel ca şi antiinflamatoarele nesteroidiene