de Carmen Ciripoiu
Una dintre puținele plante ce oferă rod abundent în orice anotimp, sălcioara de argint este totodată și o bogăție de fructoză și de glucoză, proteine vegetale, tanin și microelemente.
Folosiţi cataplasme cu frunze pentru problemele reumatice
Încă de pe vremea bunicilor, fructele de sălcioară de argint au fost excepționale în cazul durerilor reumatice, al rănilor și afecțiunilor dermatologice. Peste trei linguri cu frunze tocate mărunt se toarnă 500 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 30 de minute și se strecoară. Se consumă 250 ml din acest decoct în trei reprize, după mesele principale. Cantitatea rămasă este folosită pentru gargară. Tot pentru dureri reumatice sunt utile și frunzele plantei, care se toacă, se opăresc, se amestecă în cantități egale cu ceapă, se dau pe răzătoare și se așază sub formă de cataplasmă pe locurile dureroase. Pentru a scăpa de hemoroizi se mixează o ceșcuţă cu pulpă de fructe și se amestecă împreună cu aceeași cantitate de frunze de pătlagină. O linguriță cu preparat se învelește într-o bucățică de tifon și se aplică pe locul cu probleme. Compresa se schimbă de două-trei ori pe zi.
Tinctura înlătură durerile de gât
În cazul răcelilor cu febră și al durerilor de gât este indicată tinctura de sălcioară de argint. Preparatul se obține astfel: trei linguri rase cu flori se lasă la macerat zece zile într-un loc cald în 100 ml acool rafinat. Se administrează 10-20 de picături dizolvate în 50 ml apă, de trei ori pe zi, între mese. Datorită efectului astringent și antiinflamator, fructele plantei sunt unul dintre cele mai bune remedii împotriva bolilor stomacului și intestinului gros. Se recomandă infuzia preparată din 30 g fructe, care se fierb cu 250 ml apă, pe baie de aburi, timp de o jumătate de oră. Ulterior se strecoară și se storc foarte bine. Se consumă două linguri de trei-patru ori pe zi, înainte de masă. Din fructe uscate şi râşnite se obţine o pulbere care se păstrează la rece, într-un borcan cu filet. Adulții care suferă de diaree sau de colici abdominale consumă două-trei linguri cu pulbere, cu un păhăruţ cu apă, de patru ori pe zi, între mese, iar copiii, o linguriţă.