de Carmen Ciripoiu
Transmise din generație în generație, leacurile săsești sunt un tezaur inestimabil, din păcate, puțin cunoscut și exploatat. Plecate pentru o perioadă în exil, alături de stăpânii lor, remediile s-au întors acum acasă și își demonstrează zi de zi eficacitatea.
Uleiurile eterice ale anasonului liniștesc crampele
Apărute ca urmare a aerului închis în intestin, balonările dau mari bătăi de cap. Soluția cea mai bună păstrată din bătrâni este ceaiul de anason. Se toarnă un sfert de litru de apă clocotită peste o linguriță cu semințe de anason zdrobite, se lasă la infuzat zece minute și se consumă o ceșcuţă cu ceai după masă. Un alt leac-minune al sașilor îl constituie cimbrul, folosit cel mai adesea în tratarea bronșitei. Se fierb trei-patru litri de apă în care se introduc două linguri cu flori de mușețel și două linguri cu cimbru și se lasă zece minute la infuzat. Se acoperă capul cu un prosop și se ține fața zece minute deasupra aburilor, respirând alternativ pe o nară, apoi pe cealaltă. După inhalație, bolnavul nu are voie să intre în contact cu aerul rece.
Supa de zarzavat, balsam pentru organism
Diareea de scurtă durată este un proces care nu e nevoie să fie tratat decât pe căi naturale. Remediul-minune este supa de zarzavat realizată din doi cartofi și un morcov, care se fierb 20 de minute într-un sfert de litru de apă, se sfărâmă și se consumă. La rândul lor, compresele calde cu mușețel sunt indicate în cazul durerilor puternice de burtă. Se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită peste două lingurițe cu mușețel, se lasă la infuzat zece minute, apoi se înmoaie un prosop în preparatul obținut, se stoarce și se aplică pe abdomen. Se acoperă cu un alt prosop gros și se lasă să acționeze un sfert de oră. Pentru un efect garantat, în paralel se bea ceai de mușețel. Care este cea mai bună alternativă a sașilor la aspirină? Scoarța de răchită albă. Se pune o linguriță cu plantă într-un sfert de litru de apă rece, se lasă să fiarbă timp de cinci minute, apoi se strecoară și se consumă poțiunea. În paralel se masează tâmplele cu ulei de mentă.
Usturoiul curăță vasele sangvine
Roinița și sunătoarea fierte apoi infuzate și aplicate direct pe zona cu probleme sub formă de comprese constituie cel mai bun tratament pentru tratarea herpesului. Din punctul de vedere al sașilor, usturoiul curăță cel mai bine vasele sangvine, de aceea este indicat în hipertensiunea arterială. Se recomandă în acest sens consu- mul a doi căței de usturoi proaspeți, zilnic. La persoanele hipotensive este util vinul de rozmarin. Peste 20 de frunze se toarnă 3/4 l vin alb se lasă la macerat cinci zile și se consumă, în mod regulat, un păhărel de două ori pe zi, la prânz și seara. În cazul lipsei de fier, sașii sunt de părere că ceaiul de urzică este de mare folos. Se opărește o linguriță cu frunze de urzică cu o ceșcuţă cu ceai fierbinte, se lasă cinci minute la infuzat, se strecoară și se consumă trei căni zilnic. Primăvara se recomandă salata de părăluțe proaspete, care stimulează formarea sângelui.
Pătrunjelul îi vine de hac celulitei
Pielea de portocală de pe coapse constituie o problemă uriașă pentru doamne. Din fericire, vechii sași au lăsat moștenire un leac extrem de bun și în zilele noastre. O lingură cu frunze de pătrunjel se amestecă împreună cu o ceșcuţă cu apă fierbinte, apoi se strecoară. Se consumă zilnic o ceșcuţă cu ceai. Atenție! Rețeta nu este recomandată persoanelor care suferă de boli renale și femeilor însărcinate. Un alt remediu senzațional îl constituie sucul de merișor, folosit în tratarea cistitei, o afecțiune de care suferă mai ales femeile. Un efect antibacterian asemănător cu cel al penicilinei îl are uleiul conţinut de năsturel. Sașii au avut întotdeauna un mare respect pentru o plantă cu totul specială utilizată pentru tratarea conjunctivitei: silurul. Se opărește o jumătate de linguriță cu plantă cu o ceșcuţă cu apă clocotită și se lasă la infuzat două minute. După ce s-a răcit, se aplică o compresă pe pleoapele închise de mai multe ori pe zi, care se păstrează zece minute.
PONT. Ceaiul de mentă e un tampon pentru acidul gastric excedentar, iar pesmeții, care conțin hidrați de carbon, alimentează organismul cu energie.
Gargară cu ceai de salvie, pentru răguşeală
Soțiile sașilor au știut întotdeauna cum să stopeze durerile de cap, greața și amețeala jumătăților lor, provenite în urma unor seri stropite cu băutură din belșug. Astfel, micul dejun trebuie să conțină neapărat scrumbie marinată, zeamă de varză acră și zer. Remedii bune există și pentru răgușeală. Când vocea cedează, leacul cel mai eficient este gargara cu ceai de salvie sau de pătlagină. Se dau în clocot două lingurițe cu plantă cu un sfert de litru de apă, se lasă la infuzat zece minute și se face gargară de câteva ori pe zi. Ambele plante stopează inflamația și sporesc rezistența coardelor vocale la agenții patogeni. Pentru ca urciorul să treacă mai repede, se pun comprese cu semințe de in. Se amestecă două linguri cu semințe măcinate cu două cești cu apă clocotită și se lasă să se umfle. Se înmoaie un tifon în preparatul obținut și se pune pe locul afectat, unde se ține 20 de minute. În cazul durerilor puternice se zdrobește cu furculița un cartof fiert, curățat de coajă, se amestecă bine cu un gălbenuș și puțin lapte fierbinte, până se obține un terci, și se întinde pe un tifon care se ține 20 de minute pe ochi.