de Carmen Ciripoiu
Dintre toate prețioasele uleiuri esențiale orientale, cel de santal a ieșit cel mai mult în evidență. Numit și aurul lichid, acesta este folosit în India ca ingredient din cele mai vechi timpuri în preparate cosmetice și în special în parfumuri, ca substituent al tămâiei, dar și în ceremonii și ritualuri religioase. Să fie uleiul de santal un leac pentru toate, așa cum spun unii specialiști?
Echilibrează emoțiile
Are efecte revitalizante, calmante, expectorante, tonice, regenerante, hidratante, afrodiziace, antiseptice, de aceea uleiul de santal este renumit, pentru că relaxează sistemul nervos, fiind extrem de benefic în stări de nervozitate, anxietate, elimină depresia, echilibrează emoțiile, alungă insomnia și palpitațiile inimii. De asemenea, aurul lichid este un leac de excepție în grețuri, gastrite și infecții ale rinichilor, combate stafilococul și streptococul auriu, tratează afecțiuni cutanate (răni, inflamații, iritații), elimină vergeturile și cicatricele, hidratează pielea uscată și îmbătrânită, fiind benefic pentru toate tipurile de ten și, nu în ultimul rând, are efect afrodiziac, tratând libidoul scăzut, impotența și frigiditatea.
Se întrebuinţează numai diluat în uleiuri vegetale
Uleiul de santal nu este recomandat pentru uz intern, ci este folosit în aromoterapie. Câteva picături au efecte benefice pentru întregul organism, relaxează mușchii, reglează circulația sângelui, îmbunătățește activitatea inimii. Uleiul esenţial de santal nu se aplică direct pe piele, se folosește numai diluat în uleiuri vegetale și este compatibil aproape cu toate uleiurile, în special cu cel de trandafir și de portocal. În acest sens, uleiurile se pot combina sau se includ câteva picături în produsele cosmetice. Pentru masarea corpului se combină câteva picături de ulei de santal cu ulei de portocale și puțină scorțișoară. Înainte de a fi folosit, pentru a pătrunde mai bine în piele, preparatul se încălzește puțin.