Main menu

header

607 10 1de Carmen Ciripoiu

Mai puțin mediatizate decât ceaiurile și tincturile, vinurile terapeutice sunt adevărate elixire ale naturii, cu efecte neașteptate asupra sănătății și stării de spirit. Cum se prepară, care este modul de administrare și alte informații prețioase, aflați de la farmacistul Ion Bobaru (foto; Farmacia Faltis, Brăila, număr de telefon: 0239/615931, www.farmaciafaltis.ro).

„Cătina albă și goji, de folos pentru imunitate”

- Domnule farmacist Bobaru, o vorbă din bătrâni spune că nu doar codrul e frate cu românul, ci mai ales vinul...

- Vinurile terapeutice au fost printre cele mai vechi forme farmaceutice folosite pentru combaterea bolilor umane, fiind menţionate în scrierile lui Hipocrate, Galenus şi Paracelsus, dar menționate și de Farmacopeea Romana scrisă de farmacistul brăilan C.C. Hepites şi aprobată de Alexandru Ioan Cuza. De altfel, cultura viţei-de-vie are o veche tradiţie pe teritoriul ţării noastre, iar un istoric a făcut următoarea afirmaţie: „Cultura viţei-de-vie în spaţiul geografic al României e fără asemănare mai veche decât plugăria.”

- Puțină lume știe că imunitatea se creează cel mai bine cu ajutorul vinurilor terapeutice...

- Imunitatea şi-o creează propriul organism. Oamenii sunt mai sănătoşi sau mai bolnavi datorită imunităţii specifice. Poate fi surprinzător, dar bolile minore care apar din fragedă copilărie sunt benefice pentru organism, deoarece ajută la formarea anticorpilor, deci la creşterea imunităţii. Există doi factori de importanță capitală care ajută organismul să se imunizeze: vitamina C naturală pe care o găsim în măceşe, cătină albă, cătină tibetană (goji) şi resveratrolul din vinul roşu. Un vin terapeutic obţinut din vin roşu şi măceşe, cătină albă sau cătină tibetană conţine cei doi factori care duc la creşterea imunităţii organismului. Vinurile terapeutice sunt adevărate vaccinuri naturale. Un vin terapeutic este mai bun decât un ceai sau o tinctură prin faptul că extracţia principiilor active este mult mai mare când se foloseşte vinul pentru extracţie.

„Iedera, utilă în traheite și bronșite”

607 10 2- În perioada rece, tot mai multe persoane suferă de tuse persistentă, bronșite și chiar de pneumonii. Ce vinuri recomandați pentru ameliorarea acestor boli?

- Cele mai bune în această perioadă sunt vinurile de salcie, tei și iederă. Circulă o butadă medicală că aceste boli ale sezonului rece, dacă sunt tratate cu medicamente, se vindecă în maximum o săptămână, iar dacă nu sunt tratate, în șapte zile se vindecă. Un tratament vechi cu rezultate bune în tratarea acestor boli îl reprezintă consumul de ceaiuri fierbinți (tei, soc, iederă, salvie). La loc de cinste poate fi și vinul fiert de salcie, care, pe lângă echilibrarea aportului hidric (dezechilibru pierdut în urma transpirațiilor), prin conținutul în salicină scade și febra care însoţește bolile respective. În afecţiunile aparatului respirator se administrează două linguri de două ori pe zi, după masă. Vinul de tei fierbinte este folosit în tratamentul bronșitelor și al bronhopneumoniilor. Se consumă 50 ml de două ori pe zi. Aceeași doză este utilă și în bolile din sfera ORL. Consumat fierbinte, 100 ml de două ori pe zi, vinul de tei ajută organismul să lupte cu mai multă forță cu bolile specifice sezonului rece. Beneficiile sunt mai vizibile dacă se bea vinul de tei în mod preventiv. Vinul de iederă este bun în traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii însoțite sau nu de tuse sau expectorație. Se administrează trei linguri de două ori pe zi, după masă.

„Mărarul și pătrunjelul sunt indicate în afecţiunile aparatului biliar”

- Deși foarte vechi, vinul de vâsc este foarte puțin cunoscut. La ce maladii este bun? Nu e periculos de consumat, ținând cont că planta este toxică?

- Vâscul este o plantă parazitară şi este potenţial toxică. Cel mai puţin toxice varietăţi de vâsc şi care se folosesc în terapeutică sunt cele care cresc pe măr şi pe păr, urmate de brad, mesteacăn, trandafir. Un vechi aforism medical spune că de la medicament la otravă nu-i decât un pas. Totul depinde de doză. Aşa este şi cu vinul de vâsc. Doza terapeutică este de două linguriţe pe zi. Acest vin terapeutic se adresează, în principal, bolilor aparatului cardiovascular (angină pectorală, hipertensiune arterială), dar are şi certe proprietăţi antitumorale, de aceea se recomandă ca terapie complementară în diferite forme de cancer.

- Mărarul și pătrunjelul sunt două plante extrem de utile pentru sănătate. Sunt acestea benefice și transformate în vin?

- Vinurile din mărar și de pătrunjel sunt indicate în afecţiunile tubului digestiv şi ale aparatului biliar. Acestea favorizează digestia alimentelor şi previn balonarea, flatulenţa când o digestie este deficitară. Se administrează două linguri (30 ml) înainte de masă.

Orice medicament calmant se administrează cu două ore înainte de a bea doza de vin terapeutic

Toate vinurile medicinale au principii active bine determinate, de aceea nu se consumă în cantităţi mai mari decât cele prescrise

„Licorile de saschiu şi Ginkgo Biloba, benefice persoanelor cu demenţă“

- Ce vinuri ar trebui să facă parte din tabietul zilnic al tinerilor? Dar al vârstnicilor?

- Din tabietul zilnic al bătrânilor sănătoşi sau bolnavi nu trebuie să lipsească vinurile de saschiu şi Ginkgo Biloba, excepționale în afecțiunile cardiovasculare și cerebrale. Aceste vinuri scad tendința de coagulare a sângelui, prevenind astfel trombozele, cresc oxigenarea țesuturilor cerebrale, previn atacul cardiac și accidentele vasculare cerebrale, ajută la refacere după congestia cerebrală și infarctul miocardic, au efecte neuro şi psihotropice, îmbunătățesc capacitatea de concentrare și memoria atât la persoanele tinere, cât și la cele vârstnice sau la cele care suferă de Alzheimer ori de alte forme de demență. Vinul se saschiu se recomandă și în boala coronariană, hipertensiunea arterială, bolile vaselor periferice (varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară), caz în care se administrează trei linguri de două ori pe zi, după masă. Tratamentul intern se completează cu aplicații locale cu o cremă pentru varice sau afecțiuni vasculare preparată la Farmacia Faltis. În afecțiuni ale urechii interne (sindrom Meniere care se manifestă prin vertij, țiuituri, zgomote) se iau două linguri de două ori pe zi, după masă. Ca terapie complementară în demență senilă, ateroscleroză se consumă două linguri pe zi, după masă, iar în cazul distoniilor neurovegetative se bea o ceșcuţă cu vin de două ori pe zi, după masă. Pentru tulburări de vedere cauzate de insuficiență circulatorie la nivelul ochiului se consumă trei linguri de două ori pe zi, după masă. Tinerilor li se recomandă vinurile de țelină, cicoare, rozmarin și iasomie, indicate în surmenajul intelectual, viața cotidiană stresantă sau alte activități epuizante. În aceste cazuri se beau 50 ml vin pe zi, după masă.