Main menu

header

607 8 1de Mirela Apostol

Scorţişoara este unul dintre alimentele cu puteri nebănuite asupra organismului şi este considerată un veritabil energizant şi un fortifiant al sistemului circulator, fiind folosită pentru tratarea infecţiilor din timpul iernii, dar şi ca afrodiziac. Recent, s-a constatat că, prin consumul de scorţişoară, temperatura stomacului scade, de unde rezultă că pereţii stomacului au parte de protecţie. Şi nu numai, intestinul subţire este şi el protejat.

Dispar gazele

Un grup de cercetători americani a studiat problemele gastroenterologice şi a pus în balanţă remediile homeopate care pot veni în susţinerea stomacului nostru. După repetate încercări s-a descoperit alimentul care tratează şi protejează stomacul şi intestinele. Acesta este scorţişoara. Consumând scorţişoară, temperatura stomacului scade cu până la 2,5 grade Celsius. Ceea ce înseamnă că nivelul de dioxid de carbon din organism este eliminat, iar aşa dispar gazele. Cercetătorii susţin că scorţişoara micşorează nivelurile de acid gastric şi pepsină din intestin, ajutând astfel la circulaţia sângelui din pereţii stomacului şi, implicit, la îmbunătăţirea digestiei şi a stării de sănătate.

Este denumită şi „condimentul vieţii”

Kourosh Kalantar-Zadeh este unul dintre medicii care au participat la studiu şi explică în ce mod acţionează scorţişoara asupra organismului: „Scorţişoara protejează pereţii stomacului şi ai intestinelor. Practic, are grijă de integritatea intestinului. Prin consumul în timpul meselor a acestui condiment s-a descoperit că îmbunătăţeşte semnificativ starea generală de sănătate”. A ajuns să fie numită, în cele din urmă, de americani în mod generic „the spice of life”, în traducere însemnând „condimentul vieţii”. „Nu e de mirare că scorțișoara este atât de populară în regiunile calde, ținând cont că face oamenii să se simtă mai bine și le dă o senzaţie de răcire în organism”, a spus Kourosh pentru Huffington Post.

Consumată în exces poate fi toxică!

Conform medicilor, 2-3 g scorţişoară pe zi, consumate în timpul meselor, sunt suficiente pentru a-şi pune amprenta asupra stării de sănătate a omului. Tot aceştia atrag atenţia şi asupra faptului că scorţişoara întrebuinţată în mod excesiv nu-şi va mai putea îndeplini rolul protector asupra stomacului, şi, din contră, va determina dezechilibre grave în organism: „Dacă se depăşeşte doza zilnică şi se consumă peste 6 g zilnic, timp de şase săptămâni, scorţişoara devine toxică”, avertizează medicul de origine iraniană.

Luptă cu infecţiile bacteriene şi fungice

Scorţişoara este recunoscută drept un condiment-minune, cu utilizare în numeroase afecţiuni dintr-o gamă largă. Bogată în oxidanţi, graţie substanţei cu puternice proprietăţi medicinale din compoziţie, adăugată în dieta de zi cu zi sau pur şi simplu presărată deasupra deserturilor, scorţişoara atacă numeroase patologii. De aici şi denumirea de condiment al vieţii. Alte beneficii ale consumului de scorţişoară sunt: previne diabetul şi bolile cardiace, combate infecţiile bacteriene şi fungice, scade nivelul de zahăr din sânge, accelerează metabolismul şi ajută în curele de slăbire, îmbunătăţeşte funcţia cognitivă, previne cancerul, elimină respiraţia urât mirositoare, revigorează organismul, alungă migrenele.

Scorţişoara este un condiment obţinut din coaja unui copac denumit Cinnamomum. Se foloseşte ca ingredient din vremuri antice, datând încă din perioada Egiptului Antic.

Era rară şi valoroasă şi era considerată un dar potrivit pentru regi