de Roxana Istudor
Mâncarea națională a românilor este o alegere foarte înțeleaptă. Fasolea nu este doar savuroasă, ci și sănătoasă, cu o mulțime de beneficii pentru organism. Preparată corect, poate fi servită în nenumărate combinații și poate sta la loc de frunte în orice dietă.
Cocteil antioxidant
Fasolea este o adevărată legumă-vedetă, versatilă în preparare, savuroasă și cu calități de excepție din perspectiva conținutului de elemente foarte importante pentru organism. În primul rând, fasolea este un antioxidant redutabil, notează „Huffington Post”. În condițiile în care omul contemporan este asaltat din toate părțile de radicali liberi, care afectează pielea, sistemul imunitar și creierul, antioxidanților pe care îi luați din ceai verde, turmeric sau fructe de pădure îi puteți alătura pe cei din fasole. De altfel, chiar îi puteți pune în fruntea listei, întrucât fasolea conține mult mai mulți antioxidanți decât alimentele menționate, dintre care unii sunt unici, cu puterea de a bloca enzime care duc spre diabet și creștere în greutate.
Coboară tensiunea arterială
Cercetările asupra proprietăților pe care le are fasolea au dus la concluzia că introducerea acesteia în dietă are efecte semnificative asupra scăderii tensiunii arteriale. Aceste observații au fost valabile pentru toate tipurile de fasole, de la cea neagră la cea albă, arată endocrinologul dr. Alan Christianson pe drchristianson.com. Doar o porție de fasole în fiecare zi are un impact notabil asupra nivelului „colesterolului rău”, unul dintre cele mai mari pericole pentru sistemul cardiovascular. Interesant de menționat este faptul că a consuma fasole zilnic poate echivala cu o diminuare cu 25% a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare.
Combate efectele negative ale contraceptivelor
Fasolea este „mană cerească” în prevenirea cancerului, al doilea cel mai mare ucigaș în lumea de azi. Potrivit specialiștilor, această legumă nu doar scade foarte mult riscul de a dezvolta această temută boală, dar un extract de fasole, denumit IP6, este studiat în prezent ca posibilă componentă a unui medicament anticancerigen. De asemenea, fasolea este de un real ajutor în combaterea efectelor tuturor agresiunilor care provoacă sistemul imunitar în fiecare zi: hrana procesată, contraceptivele, stresul etc. Mai exact, compușii din fasole s-au dovedit eficienți în anihilarea unor fungi periculoși și în prevenirea unor infecții la nivelul sistemului digestiv.
Îmbunătăţeşte flora intestinală
Fasolea este savuroasă, aspectuoasă și excelentă în lupta cu kilogramele în plus sau pentru menținerea greutății ideale. Aceste efecte se datorează unor proprietăți de excepție, cum ar fi aceea că prelungește senzația de sațietate și în plus micșorează așa-numitele „pofte” care vă pot strica efortul de a menține dieta. Un studiu recent a confirmat acest aspect - timp de 12 săptămâni, participanții la cercetare au demonstrat o dorință tot mai mică de a mânca spontan, necontrolat sau de a recurge la gustări nesănătoase doar prin adausul de fasole în dieta zilnică. Per ansamblu, s-a constatat o ameliorare evidentă a întregului proces digestiv. Acest rezultat nu a fost întâmplător; este binecunoscut faptul că fasolea are capacitatea de a îmbunătăți masiv flora intestinală prin aportul de fibre care pun la treabă „bacteriile bune”, ferindu-i astfel pe cei care consumă fasole de a dezvolta cancer de colon sau alte afecțiuni intestinale.
Conţine resveratrol cât vinul roşu
Un număr de 35 de pacienți obezi au fost supuși unui studiu în cadrul căruia li s-au aplicat diverse diete, printre care și una bogată în fasole. Rezultatele au fost impresionante: o stare generală de sănătate mult îmbunătățită, o pierdere substanțială în greutate, colesterol mult scăzut, tensiune arterială diminuată, nivel crescut de energie. Fasolea amână procesul de îmbătrânire, deoarece conține o substanță prețioasă pentru metabolism, resveratrolul, studiat din perspectiva faptului că acționează asupra modificărilor de AND care generează acest fenomen. S-a constatat că unele tipuri de fasole conțin resveratrol cât vinul roșu, cu o mențiune specială pentru fasolea neagră.
Sursă excelentă de energie şi proteine
Există rețineri atunci când vine vorba despre introducerea fasolei în dietă din cauza faptului că produce gaze. Iată modul corect de preparare pentru ca efectul să nu mai existe, iar nutrienții menționați să fie absorbiți în condiții optime: combinaţi apă clocotită cu apă filtrată şi turnaţi peste fasole până acoperiţi complet boabele. Faceţi asta cu o zi înainte de a găti fasolea. Pe măsură ce boabele absorb apă, completaţi din nou cu apă fierbinte, până sunt acoperite complet. Apoi, fasolea se fierbe în mai multe etape, cu aruncarea apei de trei ori, la puțin timp după fierbere. Chiar dacă pare un proces mai laborios decât altele, merită: fasolea este o sursă excelentă de proteine, fibre, vitamine (A, B6, B12, C, K), ca și substanțe minerale precum calciu, fosfor, magneziu, acid folic, zinc, fier, potasiu, seleniu.