Main menu

header

608 10 1de Carmen Ciripoiu

Soră cu talpa-gâștei și sovârful, rotunjoara, numită de strămoși planta celor 40 de suferințe sau buruiana de bube, reușește să uimească an de an. Planta este un regenerator puternic pentru celulele ficatului afectate de ciroză sau de cancer, un stimulator bun al metabolismului, dar și un veritabil energizant.

Oprește simptomele neplăcute ale menopauzei

Cunoscută și sub denumirea de mastită cronică chistică sau displazie mamară, mastopatia fibrochistică cedează cu următorul amestec de plante tocate mărunt: două linguri cu rotunjoară, gălbenele, rostopască, urzică, scai măgăresc, cinci linguri cu flori de trifoi şi rădăcină de brusture, trei linguri cu rădăcină de bujor, patru linguri cu dentiţă şi rădăcină de şapte-degete. O lingură cu amestec se opăreşte cu 350 ml apă şi se infuzează timp de șase ore. Compoziția se strecoară şi se consumă caldă, 120 ml, de trei ori pe zi, cu o oră înainte de mesele principale. Cura durează o lună și se poate repeta după zece zile de pauză. Planta este, de asemenea, extrem de utilă doamnelor aflate la menopauză, îndepărtând simptomele specifice. Un amestec obținut dintr-o linguriță cu rotunjoară, sovârf, flori de gălbenele și 1/3 linguriță cu sulfină se opărește în 750 ml apă, apoi se lasă o oră la infuzat. Se consumă un pahar de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă.

Îmbunătățește auzul

Fie că este provocată de cauze ereditare sau inflamatoare, scăderea auzului este o problemă care nu trebuie neglijată. O lingură cu flori și frunze de rotunjoară și două lingurițe cu ace de pin tocate foarte fin se infuzează timp de o oră în 300 ml apă fierbinte, apoi se strecoară. Se consumă 100 ml ceai de două-trei ori pe zi, până la îmbunătăţirea auzului. În combinație cu ceapa și usturoiul, rotunjoara constituie unul dintre cele mai bune leacuri împotriva tusei. Zece cepe de mărime mică se curăță, se toacă mărunt și se amestecă bine cu o căpățână de usturoi pisat. Amestecul se fierbe într-un litru de lapte, până când ceapa se înmoaie, și se lasă la răcit. Ulterior se amestecă împreună cu trei linguri cu miere și suc de rotunjoară. Se consumă o lingură din oră în oră, de la 8:00 dimineața până la ora 20:00. Și tot rotunjoara constituie un expectorant cu efecte garantate. În acest caz, trei lingurițe cu amestec în părți egale de rotunjoară, ghimpe și pochivnic se opăresc într-un litru de apă clocotită, se lasă la infuzat, apoi la răcit. Ceaiul se împarte în cinci părți și se consumă în timpul unei zile.

Înlătură furunculele

În cazul furunculozei sau al hemoroizilor, pentru diminuarea durerilor se iau patru-cinci linguri cu frunze de rotunjoară și se opăresc cu un pahar cu apă clocotită, se țin pe baie de aburi 15 minute și se strecoară. Preparatul se pune pe o bucată de bumbac și se aplică pe locul afectat. Împotriva durerilor de dinți, o lingură cu frunze de rotunjoară și una cu cimbru se opăresc cu 250 ml apă clocotită, se fierb cinci minute și se strecoară prin presare. Lichidul fierbinte se ține în gură, pe partea bolnavă. Atenție! Preparatul nu se înghite! Pentru bolile ochilor și lăcrimarea abundentă se infuzează, timp de zece ore, în 600 ml apă fierbinte, două linguri cu flori de albăstrele și trei linguri cu rotunjoară. Se îmbibă tampoane sterile în lichidul obținut și se aplică pe ochi, unde se păstrează câteva minute.

ATENŢIE! Planta este contraindicată în criza hipertensivă.

În terapia rusească populară, pietrele mici și nisipul din rinichi și din vezica urinară se elimină cu rotunjoară