de Roxana Istudor
Cunoscută și sub numele de dispepsie, indigestia este problema secreției defectuoase a sucurilor gastrice. Apare frecvent și la multe persoane din cauza obiceiului de a mânca gras, în cantităţi mari sau prea condimentat. Este însoțită de numeroase simptome neplăcute, și cei mai mulți oameni au experimentat-o cel puțin o dată în viață. În apropierea Sărbătorilor de iarnă și a obișnuitelor excese alimentare, câteva remedii naturiste de top împotriva indigestiei vin în ajutorul oricui.
Oțet de mere și fenicul pentru calmare rapidă
Oricât de nenatural ar putea părea să furnizați acid unui stomac deranjat care dă senzația de aciditate în exces, oțetul de mere poate da un binefăcător restart digestiei prea lente. Prin efectul său alcalin, o linguriță cu oțet adăugată într-un pahar cu apă băută de trei ori pe zi poate genera un răspuns prompt, de calmare a problemelor digestive. Semințele de fenicul sunt, la rândul lor, un excelent remediu, datorită uleiurilor volatile pe care le conțin. Se pot lua sub formă uscată, pudră, o jumătate de linguriță într-un pahar cu apă, de două ori pe zi, notează top10homeremedies.com. Alte opțiuni sunt simpla mestecare a acestor semințe şi ceaiul din semințe de fenicul zdrobite într-o cană cu apă fierbinte.
Ghimbirul stimulează sucurile gastrice
Cunoscut din vechime pentru o mulțime de proprietăți, ghimbirul se dovedește foarte util și pentru stimularea sucurilor gastrice și pentru înviorarea florei enzimale care sprijină procesul digestiei. Una dintre cele mai simple metode de a beneficia de calitățile ghimbirului este de a presăra puțină sare peste câteva felii de ghimbir proaspăt, pe care le puteți mesteca încet după o masă copioasă. Mai departe, se poate face un amestec din două lingurițe cu suc de ghimbir, una cu zeamă de lămâie și un strop de sare sau se pot pune împreună cu o linguriță cu miere într-o cană cu apă caldă. Și ceaiul simplu de ghimbir și-a demonstrat eficacitatea în calmarea crampelor, durerilor de stomac și a balonării.
Coriandrul și busuiocul, ierburi-minune
Condiment faimos pentru efectul rapid și benefic asupra digestiei grele, coriandrul stimulează producerea enzimelor digestive și calmează stomacul agresat de unele obiceiuri alimentare nesănătoase. Se poate adăuga o linguriță cu semințe de coriandru, pulbere, într-un pahar cu lapte, rețetă utilizabilă de două ori pe zi. Sau, pentru reducerea acidității din stomac, extractul de frunze de coriandru - o lingură într-un pahar cu lapte - este o adevărată minune pentru stomacul cu probleme. Busuiocul, cu gustul său special, este folosit în medicina ayurvedică împotriva indigestiei și refluxului digestiv, în primul rând grație calităților sale de calmare a crampelor. O linguriță cu busuioc într-o ceșcuţă cu apă fierbinte lăsată zece minute acoperită și băută de trei ori pe zi vă poate face să uitați de toate neplăcerile cauzate de mâncatul excesiv.
Ceaiul de mentă oferă ușurare și relaxare digestivă
Unul dintre cele mai uzitate remedii împotriva problemelor digestive este celebra linguriță cu bicarbonat de sodiu, cunoscut pentru rapiditatea cu care acționează ca un antiacid, calmând simpto- mele. Simpla amestecare a unei lingurițe cu bicarbonat de sodiu în apă neutralizează foarte repede acidul în exces și rezolvă balonarea. Chimenul este, de asemenea, o veche soluție împotriva indiges- tiei și a simptomelor asociate. Se poate amesteca o linguriță cu chimen măcinat într-un pahar cu apă, soluție capabilă de a face minuni pentru senzația de stomac încărcat. Și o ceșcuţă cu ceai de plante poate dovedi un efect benefic neașteptat în cazul indigestiei. După o masă prea îmbelșugată, un ceai fierbinte de mentă vă va oferi ușurare și relaxare digestivă.
Sucul de aloe vera, de folos în senzația de arsură la interior
Dintre efectele cel mai neplăcute ale indigestiei sunt refluxul digestiv și arsurile. De regulă vin împreună și există o serie de remedii naturiste împotriva lor. O soluție poate fi sucul de aloe vera, care calmează senzația de arsură la interior, așa cum o poate face și la exterior, în cazul arsurilor solare. Trebuie totuși consumat cu atenție, întrucât are un efect laxativ. Și muștarul este o opțiune de luat în calcul, în principal datorită proprietăților sale alcaline. Este plin de substanțe minerale și contribuie la neutralizarea acidului de la nivelul stomacului, calmând și neplăcutul reflux digestiv. Poate fi folosit în debutul acestor simptome și dacă acestea s-au instalat deja.
După o masă mai consistentă nu vă aşezaţi la orizontală perfectă!
Dintre multele soluții pentru a accelera ameliorarea efectelor benefice menționate, există câteva care completează foarte bine măsurile pe care le luați pentru a combate indigestia. Așadar, dacă ați băut un ceai sau ați luat un amestec cu un condiment pentru ușurarea stomacului, este bine să nu vă întindeți câteva ore după o masă mai consistentă, iar când mergeți la culcare, nu vă așezați la orizontală perfectă; ridicați capul câțiva centimetri mai sus decât restul corpului, pentru ca întregul conținut al stomacului să nu determine un reflux masiv, cu arsurile aferente. O altă opțiune pentru impulsionarea efectelor benefice ale unor ceaiuri sau remedii pentru indigestie este guma de mestecat. Potrivit unui studiu al „Journal of Dental Research”, persoanele care au mestecat gumă fără zahăr 30 de minute după o masă copioasă au perceput o schimbare benefică și o senzație de ușurare. Motivul este acela că mestecatul stimulează glandele salivare, diluând acidul din stomac. Nu în ultimul rând, specialiștii recomandă, în „Reader’s Digest”, o mică gustare cu migdale, de preferat organice, după masă, care neutralizează cu succes acidul gastric în exces.